Slůvko salát Evropanovi sugeruje představu křupavé hlávky, okrouhaných mrkví a zálivce z vychlazené ledničky. O tom si nechte v Maroku jen zdát. Tady znají jiné recepty. Obrovské dýně, vařenou mrkev, lilek a koriandr, smažené papričky v záplavě fazolové omáčky. A všechno společně podušené ve velkém keramickém hrnci. Salát hraje všemi barvami, jen do něj kousnout. Takže to učiníte a překvapení je na světě. Ono je to všechno uvařené! říkají převapené výrazy kolem dokola. Chvíli má každý pocit, že se jen tak ze slušnosti přemáhá. Teprve po chvilce se dostavuje to zjištění: Vždyť je to vlastně dobré! Cestovateli postižnému nezvladatelnou hypochondrií k tomu přistupuje pocit, že všechny zákeřné bacily jsou převařené a tím pádem zničené. Před vámi se okolo kulatého stolu míhají malé talíře, servírované tak, aby na ně každý pohodlně dosáhnul. Podávají se ve stejnou dobu jako hlavní jídlo. Kulatý stůl má jednu výhodu: přisednout si může vlastně každý, stačí přidat jeden talíř navíc. Místa je pořád dost. Pokrm u také. Saharské vedro diktuje vsadit na ostré a kořeněné pokrm y. To platí i pro saláty. Nejoblíbenější jsou osmažené pálivé papričky v rajčatové omáčce. Po krajích mírní ostrou pálivou chuť podušený jehněčí mozeček. Ale vždyť to je vlastně umělecké dílko! chce zavolat při pohledu na talíř. Jásavě žluté citronky nakrájené na jemné plátky se nádherně vyjímají na rudém pozadí, tedy na omáčce. Zelenou reprezentuje jemně pokrájená petržel a do ztracena rozprášený zelený pepř. A také kmín, zázvor a třezalka. Z kónického hrnce uprostřed stolu si každý z hostů libovolně nabírá dle chuti. Opravdový nomád nikdy nezůstává u jedné jediné. Není problém se přeorientovat od pálivých chilli papriček ke slaným olivám, či od octové zálivky ke sladkým pudinkovým polevám. Pokud se k takové podušené zelenině přidají ještě vařená vejce, salát se již vlastžně podobá hlavnímu jídlu, alespoň evropskému. Pro Maročana se nic nezmění, stále je to jen příloha. Když tedy arbský gurmán rozpálí jazyk doběla nejpálivější paprikou, natáhne se k dalším u hrnci a nabere si po salátu ze sladkých brambor, posypaných zázvorem. Výraznou žlutou barvu dodá salátu velké množství šafránu. Salátové mísy se liší podle místa původu. Například v okolí Casablancy mají nejraději sladko-kyselý nálev s nakrájenými okurkami. Když se obrovké vodnaté okurky nastrouhají, nasáknou zálivkou a vytvoří jakousi houbovitou směs. Proto se ještě přidají divoké okurky zvané feggus. Jsou vyprahlé a křupavé, poskytnou salátu tu správnou vyváženost. Výsledek je vynikající. Říkají to nejen v Casablance,ale po celém Maroku.
Maroko: na syrový salát zapomeňte
Slůvko salát Evropanovi sugeruje představu křupavé hlávky, okrouhaných mrkví a zálivce z vychlazené ledničky. O tom si nechte v Maroku jen zdát. Tady znají jiné recepty. Obrovské dýně, vařenou mrkev, lilek a koriandr, smažené papričky v záplavě fazolové omáčky. A všechno společně podušené ve velkém keramickém hrnci. Salát hraje všemi barvami, jen do něj kousnout. Takže to učiníte a překvapení je na světě. Ono je to všechno uvařené! říkají převapené výrazy kolem dokola. Chvíli má každý pocit, že se jen tak ze slušnosti přemáhá. Teprve po chvilce se dostavuje to zjištění: Vždyť je to vlastně dobré! Cestovateli postižnému nezvladatelnou hypochondrií k tomu přistupuje pocit, že všechny zákeřné bacily jsou převařené a tím pádem zničené. Před vámi se okolo kulatého stolu míhají malé talíře, servírované tak, aby na ně každý pohodlně dosáhnul. Podávají se ve stejnou dobu jako hlavní jídlo. Kulatý stůl má jednu výhodu: přisednout si může vlastně každý, stačí přidat jeden talíř navíc. Místa je pořád dost. Pokrm u také. Saharské vedro diktuje vsadit na ostré a kořeněné pokrm y. To platí i pro saláty. Nejoblíbenější jsou osmažené pálivé papričky v rajčatové omáčce. Po krajích mírní ostrou pálivou chuť podušený jehněčí mozeček. Ale vždyť to je vlastně umělecké dílko! chce zavolat při pohledu na talíř. Jásavě žluté citronky nakrájené na jemné plátky se nádherně vyjímají na rudém pozadí, tedy na omáčce. Zelenou reprezentuje jemně pokrájená petržel a do ztracena rozprášený zelený pepř. A také kmín, zázvor a třezalka. Z kónického hrnce uprostřed stolu si každý z hostů libovolně nabírá dle chuti. Opravdový nomád nikdy nezůstává u jedné jediné. Není problém se přeorientovat od pálivých chilli papriček ke slaným olivám, či od octové zálivky ke sladkým pudinkovým polevám. Pokud se k takové podušené zelenině přidají ještě vařená vejce, salát se již vlastžně podobá hlavnímu jídlu, alespoň evropskému. Pro Maročana se nic nezmění, stále je to jen příloha. Když tedy arbský gurmán rozpálí jazyk doběla nejpálivější paprikou, natáhne se k dalším u hrnci a nabere si po salátu ze sladkých brambor, posypaných zázvorem. Výraznou žlutou barvu dodá salátu velké množství šafránu. Salátové mísy se liší podle místa původu. Například v okolí Casablancy mají nejraději sladko-kyselý nálev s nakrájenými okurkami. Když se obrovké vodnaté okurky nastrouhají, nasáknou zálivkou a vytvoří jakousi houbovitou směs. Proto se ještě přidají divoké okurky zvané feggus. Jsou vyprahlé a křupavé, poskytnou salátu tu správnou vyváženost. Výsledek je vynikající. Říkají to nejen v Casablance,ale po celém Maroku.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou
Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Na co zírá mašinfíra: Parní babičkou z Vrchlabí s Krakonošem v zádech
Dnešní Mašinfíra nás zavede na krátkou trať, která vede přímo do krkonošské metropole, do Vrchlabí....
Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku
Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...
Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce
Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu
Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...
Ke koupi rodinný dům 3+1, 70 m2, na pozemku 312 m2, v Cerhenicích, okr. Kolín
Nádražní, Cerhenice, okres Kolín
4 100 000 Kč