Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na masopustních sladkostech si můžete pochutnat po celý rok

  8:33
V dalším díle kuchařského putování odborníka na gastronomii Petra Stupky si tentokrát připomeneme nejen jihočeské masopustní tradice a zvyky. Víte, co to byly například kraple nebo zmrzlíci? Možná už brzy zavoní tyto dobroty právě na vašem stole.

Koblihy | foto: Petr Stupka

K veselí a reji masopustních masek odedávna patřilo jídlo. Samozřejmě to bylo vepřové maso, neboť doba od Tří králů do Popeleční středy se po dlouhé roky nazývala masopustem a patřily k ní i zabijačky a tudíž vepřové hody.

"Čtvrtek před závěrečným masopustním veselím byl zván 'tučným' a naši předkové věřili tomu, že ten, kdo v tento den sní vepřové maso, bude chráněn proti úrazům a po celý rok bude plný síly a energie," vysvětluje Stupka.

K masopustu ale patří i smažené sladkosti povětšinou obalované v cukru. "Udělal jsem průzkum v Jihočeském kraji a okolí s cílem zjistit, zda se náš region v tomto něčím odlišuje od jiných míst. Zjistil jsem, že koblihy, boží milosti a k tomu zabijačková výslužka, slanina, klobásky a kořalka, jsou zásadní atributy fašanku téměř všude," říká Stupka.

Někde se dříve tradičně vařila také hustá polévka se zelím, klobásou doplněná kroupami či bramborami. K masopustu patří i uzené maso někde podávané s kočičákem, tedy s bramborovou kaší smíchanou s kysaným zelím a smaženou cibulkou. Drobné pohoštění dříve v podobě švarkových pagáčků a zelňáků dnes nahrazují obložené chlebíčky.

Co se týká sladkého pečiva lze říci, že v Čechách se smažily častěji koblihy a na Moravě pak boží milosti zvané též 'kraple' či 'kraplíky'. Někde se pekly také trdelníky. "Mnohde se ještě dodnes smaží místo koblih masopustní šišky s rozinkami a mandlemi a jinde zase chystají 'zmrzlíky' tedy smažené pečivo z nudlového těsta obalované v cukru a skořici," podotýká Stupka.

Malý masopustní receptář

GERŠTL Z KRUP
Starodávná krémová polévka připravovaná na posilněnou na cestu k tancovačkám a bálům. Propláchnuté případně spařené kroupy zvolna vařte v osolené vodě s máslem a sádlem. Díky tuku budou uvařené krupky velmi jemné. Pak do nich přidejte smetanu, mletý kmín a majoránku. Případně můžete polévku rozmixovat. Pro zesílení polévky zašlehejte nakonec žloutky nebo celá vejce. Krátce povařte a podávejte. 

ŠEVCOVSKÉ MASO
Je to pokrm, který je křížencem mezi vepřovou a gulášem. Takzvaný „Schusterfleisch“ chystali jihoněmečtí kuchtíci totiž vždy o karnevalu, tedy masopustu. Příprava je poměrně jednoduchá, neboť jsou to v podstatě pečené kousky vepřového masa, jednoduše výpečky smíchané s kousky uzeného masa podušeného na opečené cibuli a paprice. Základní chuť dá všemu sůl, kmín, česnek a majoránka. Také můžete udělat variantu s bramborami, kdy do téměř pečeného masa namícháte nezahuštěný bramborový guláš a necháte vše v troubě velmi zvolna dopéci. Speciálně doporučuji zkusit variaci segedínskou s kysaným zelím..

KLASICKÉ KOBLIHY
500 gramů mouky (hladké případně polohrubé), 4 žloutky, 50 g másla, 50 g cukru krupice, droždí asi 30 g, čtvrt litru mléka, trochu soli, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, dvě lžíce rumu, marmeláda na plnění, olej nebo sádlo na smažení.  Nejprve necháme z droždí, mléka, trochy mouky a soli vzejít kvásek. Do něj pak přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum a postupně přimícháváte také prosátou mouku. 

MODERNÍ KOBLÍŽKY
500 g hladké mouky, tři žloutky, jednu celou 'majolku' myšlena je jedna běžná vanička majonézy (100g), 20 gramů droždí – polovina kostičky, jedna vrchovatá lžíce cukru, sůl, rum, citronová kůra a dvě a půl či tři deci mléka.

Boží milosti

BOŽÍ MILOSTI
170 g hladké mouky, 35 g cukru, 35 g másla, 4 žloutky, špetka soli, lžíce kysané smetany a lžíce rumu. Těsto je nutné řádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak rozválet, přeložit, složit a opět nechat odležet a teprve potom rozvalovat a krájet. Pak už jen rozpálit tuk a krátce smažit z obou stran. A ještě teplé milosti obalujte v moučkovém cukru se skořicí.

MASOPUSTNÍ KRAPLE
350 g hrubé mouky, 50 g másla, 70 g cukru, 3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 6 lžic mléka, sůl a citronová kůra. Zpracujte těsto jako na nudle, nechte ho odpočinout v chladnu a pak rozválejte na tenký plát, krájejte delší široké nudle a ty smažte v rozpáleném omastku. Hned po usmažení posypte cukrem s vanilkou.

MASOPUSTNÍ KOTOUČE
500 g hladké mouky, 4 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, 6 lžic bílého vína, vanilinový cukr, špetka soli a citronová kůra. Hutné těsto nechte čtvrt hodiny odpočinout, pak ho rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něho kolečka. Každé po okrajích nařežte a smažte v rozpáleném tuku. Usmažené obalujte v cukru a skořici.

TVAROHOVÉ ŠIŠKY PRO MAŠKARY
450 g polohrubé mouky, 200 g měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru, 3 vejce, prášek do pečiva, 100 ml mléka, citronová kůra, špetka soli a vanilinový cukr. Ze surovin vypracujte těsto a z něho tvořte stejnoměrné válečky, šišky silné jako prst. Smažte je v horkém omastku a hotové hned obalte v cukru.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Hasiči tahali kočku ze šachty přes dvanáct hodin. Vyrobili si speciální chňapák

6. května 2024  9:42

Dvanáct a půl hodiny trvala v Týně nad Vltavou záchrana kočky, která spadla do ventilační šachty. Z...

Busta Járy Cimrmana ozdobí břeh Lipna. Přes obličej má utěrku nebo dlaně

5. května 2024  10:49

Na jedné bustě si zakrývá tvář dlaněmi, na druhé má přes tvář utěrku. Na třetím díle ho symbolizuje...

Č. Budějovice - Bohemians 2:1, efektivní domácí nasměroval k výhře Trummer

4. května 2024  17:15,  aktualizováno  19:12

Dvě střely na bránu, dva góly. Fotbalisté Českých Budějovic prokázali mimořádnou efektivitu a na...

Nová expozice v Křižíkově elektrárně v Táboře přiblíží vynálezce i Bechyňku

4. května 2024  9:35

Pocta vynálezci Františku Křižíkovi, raritní železnici Bechyňce i samotné elektřině. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...