Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. října 2021 Vendelín

Vybíráme gril s Filipem a Ondřejem. Hitem je vodní pára

  1:00
Grilovat se dá téměř všechno, a to na několika druzích grilů. Kromě klasiky na dřevěné uhlí, plynových a elektrických grilů si své příznivce získávají třeba i rakletovací grily. Skutečným hitem letošního léta jsou pak grily vodní.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla - Maso necháme na roštu a pečeme pozvolna asi 30 - 45 minut. U grilu Filip Sajler. | foto: Dalibor Puchta iDNES.cz

Také co do velikosti je nabídka bohatá. Od těch nejmenších, které můžeme umístit na jakýkoliv stůl a grilovat třeba i na balkoně nebo v kuchyni, přes menší skládací party grily určené pro pikniky v přírodě, až po grily s moderními technologickými prvky a zajímavým designem.

Na těch největších připravíte najednou pohoštění i pro větší společnost. Velikost jejich roštu je totiž až 2 500 cm2. Pro zahradní party jsou tedy ideální. Vybírat lze i podle detailů, například podle ovládacích prvků, provedení stojanu či množství odkládacích stolků.

Vodní gril VOGR - Hitem letošního léta jsou vodní grily, jež fungují na...


Vodní grily
Hitem letošního léta jsou vodní grily, jež fungují na principu vodní páry, tepla a dýmu. Při přípravě nejrůznějších pochoutek tak nedochází ke spalování tuků, připalování ani opékání plamenem.

Olej nebo marináda totiž nekape do ohně, ale do nádoby s vodou. Kromě zdravého způsobu grilování má tento typ grilů ještě další velké plus. Dá se v něm topit jakýmkoliv dřevem. Nejlepší je ale z ovocných stromů.

A jak takový vodní gril vlastně vypadá? Přímo nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou, která slouží jako chladič. Žár z ohně, který dosahuje i více než 500 stupňů, se ochladí na 200 až 250 stupňů. Právě to je totiž nejvhodnější teplota pro tepelnou úpravu masa.

V horní části grilu je rošt, na který se položí pokrm a přikryje se poklicí. Výsledkem je prostředí jako v horkovzdušné troubě. Kolem grilovaných potravin proudí horký vzduch všemi směry. Jídlo tak není třeba obracet a zůstane vždy šťavnaté. Přijatelná je i cena. "Holý" gril přijde zhruba na 4 500 korun, s doplňky na 6 500 korun.

Gril na dřevěné uhlí Performer 57.

Gril na dřevěné uhlí Performer 57.

Grily na dřevěné uhlí

Klasikou ovšem zůstávají grily na dřevěné uhlí. Jeho kouřové aroma totiž navozuje tu správnou grilovací atmosféru. Dají se pořídit za cenu už kolem 500 korun, ale ty velké s různými vychytávkami také třeba za 13 tisíc korun.

Vyrábí se plechové a litinové. Ty druhé jsou těžší, tím pádem robustnější, a mají tudíž delší životnost a lépe si udrží teplo. Při výběru se zaměřte také na funkčnost grilu, jeho vybavení například odnímatelnými rošty, madly, odkládacími plochami či víkem.

"Kromě bezpečnostního hlediska je totiž víko důležité také pro udržování teploty pokrmů a cirkulaci tepla, rovnoměrné opékání ze všech stran a multifunkční využití," říká Filip Sajler z Čerstvé školy vaření, kterého znáte mimo jiné také z televizního pořadu Kluci v akci.

Strach nemusíte mít ani z úmorného foukání a spousty sazí při roztápění dřevěného uhlí. "Dobré jsou rozpalovací komíny na uhlí," vysvětluje Filip Sajler. "K rozpálení uhlí v tomto případě slouží malé plynové hořáky." Zásadnějším minusem tak může být snad jen nemožnost regulování teploty.


Plynové grily

"Nejkomfortnější jsou plynové grily," říká Filip Sajler. Ke grilování je v tomto případě použita sada hořáků napojených na plynovou propanbutanovou bombu či plynovou kartuš. Ty druhé lze bez problémů používat i na terasách.

Velkou výhodou plynových grilů je regulovatelnost teploty roštu. Ovládá se obdobně jako na běžném sporáku. Jejich ceny začínají zhruba na 6 tisících korunách.

Lávové grily
Oblíbeným je také takzvaný lávový gril. Ty nejjednodušší se dají pořídit už kolem 3 tisíc korun. "Nad plynovými hořáky jsou v tomto případě umístěny lávové kameny," vysvětluje Ondřej Slanina, druhý protagonista z Čerstvé školy vaření. "Jejich největším plusem je čistý provoz bez kouře." Grilování tímto způsobem je tudíž zdravé.

Jak je to možné? Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství tuku, který při přípravě jídla odkapává. Díky tomu nedochází k jeho nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin.

Nezanedbatelnou výhodou je i samočistící schopnost lávových kamenů. "Na konci grilování tak stačí na krátkou dobu zapnout plynový hořák pod kameny na maximum a veškeré nečistoty v pórech kamenů se žárem zlikvidují," popisuje prodavačka grilovacích potřeb Renata Sladká. "Tím pádem odpadá nepříjemné odstraňování tuků, popela a čištění grilu vůbec."

A kdy je potřeba kameny vyměnit? Když zbělají. To je známka jejich opotřebování. Jejich životnost můžete prodloužit pravidelným čistěním - vypalováním a také jejich průběžným převracením. Při grilování jednou týdně by ale měly vydržet celou sezonu.

Lávový gril Rancho - Největším plusem lávových grilů je čistý provoz bez kouře....

RBS grily

Nejmodernější plynové grily s lávovými kameny nebo keramickými briketami nesou označení RBS (Radiant Turner System). "Jejich hořáky jsou umístěny po dvou bocích grilovací vany, nikoliv na jejím dně jako u klasických lávových grilů," říká Sladká.

Tím se docílí rovnoměrnější teploty po celé ploše grilovacího roštu. A také umístění na bocích zcela vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Navíc mají vyšší účinnost a výkon. Snadno na nich tedy připravíte pohoštění i pro větší společnost. Jejich ceny začínají kolem 9 tisíc korun.

Elektrické grily
"Podobný komfort jako plynové grily nabízí grily elektrické," říká Ondřej Slanina. Jedinou nevýhodou je nutná dostupnost elektrického proudu. Hodí se tedy spíš pro grilování na balkoně či terase.

U těch klasických - kontaktních - se griluje na teflonové nebo litinové desce. Ty koupíte v obchodech již kolem 2 tisíc korun. K dostání jsou ovšem i elektrické lávové grily. Fungují shodně jako ty plynové.

Letošní novinkou jsou potom elektrické grily, které využívají indukční ohřev. Princip je obdobný jako u indukčních varných desek. Jenom je na ní položená žebrovaná kovová deska. Ta se po zapnutí grilu rozžhaví a pak se už může grilovat. Pořídit se dá za necelých 7 tisíc korun.

Dalším typem elektrického grilu, který u nás získává na oblibě, je rakletovací gril. Švýcarské pokrmy zapečené speciálním sýrem jsou totiž skutečně výborné. Jak vlastně funguje?

Topnými články vyhřívaná grilovací kontaktní deska dole sálá na pochoutku na lopatkách. Tu si každý z hostů či členů domácnosti může sestavit sám dle chuti. Nahoře se potom ohřívají další pokrmy. Nebo je sem možné pokládat již hotová zapečená jídla a udržovat je tak stále teplá. Rakletovací grily jsou k dostání již za cenu kolem 2 tisíc korun.

Recept od Filipa a Ondřeje:

Vysoká roštěná v červeném kari se salsou Criolla

Na tento pokrm je vskutku nutné použít dobře vyzrálé maso z mladých býčků Aberdeen Angus z místních českých a moravských chovů nebo z jihoamerických volků.

Při troše snahy lze požadované maso sehnat v některých sítích či prodejnách. Pro obecné informace a zajímavé počtení uvádíme adresy: www.aberdeenangus.cz
a www.ifcfood.cz.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla

Roštěná
1,5 kg vysoké jihoamerické roštěné (rib−eye)
2 lžíce červené kari pasty
300 ml vlažné vody
100 ml rostlinného oleje
mořská sůl
100 g přepuštěného másla

Z červené kari pasty, vlažné vody, rostlinného oleje, přepuštěného másla a vody připravíme marinádu, do které maso na pár minut vložíme.

Poté jej vyjmeme, osušíme ubrouskem a opečeme prudce na oleji ze všech stran. Zbytek marinády nevyléváme, ale smícháme s přepuštěným máslem.

Maso necháme na roštu a pečeme pozvolna asi 30-45 minut (skutečně je to odhad, záleží na kvalitě a vyzrálosti masa a na požadované konečné propečenosti - rare, medium, lépe pečeme kratší dobu, tedy těch 30 minut, poté maso nakrájíme na tenké plátky a podle potřeby ještě dopečeme, maso by mělo na středu zůstat růžové). Během pečení několikrát potřeme přepuštěným máslem.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla

Salsa
1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 rajče
1 stroužek česneku
1 šálek ploché petrželky nakrájené
1/2 šálku panenského olivového oleje
1/4 šálku vinného červeného octa
pepř
sůl

Salsa criolla (krijoja) - na malé kostičky nakrájíme cibuli, červenou papriku, rajče bez jadýrek, jemně nasekáme petrželku a česnek. Vše smícháme s olejem a octem, solí a pepřem.

Za týden, 8. srpna, vám společně s Filipem a Ondřejem poradíme, jak roztopit uhlí, jak grilovat na lávových kamenech a jestli grilovat přímo nad "ohniskem", nebo po stranách. Poradíme, jak správně grilovat jednotlivá masa, zeleninu a ovoce.

Filip Sajler (*1979)
Kuchař ze show České televize o vaření "Kluci v akci".
Má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního kulinářského týmu. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží (Basilej, Luxenbourg, Singapur, Stuttgart, ScotHot Glasgow, bronzová medaile z kuchařské olympiády v Erfurtu...) V současnosti majitel cateringové společnosti Perfect Catering.

Koníčky: sport (florbal, snowboard, wakeboard...), hudba (zejména hip hop), automobily a rychlá jízda
Motto: "Kdo je připraven, není překvapen."
Citát: "Vaření miluje - jednoduše a rychle, zapomeňte na dřinu, to je minulost, vaření je hlavně zábava."

Ondřej Slanina (*1984)
Kuchař ze show České televize o vaření "Kluci v akci".
Přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského kulinářského týmu, se kterým mimo jiné získal například bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu. V současnosti je profesionálním lektorem a gastronomickým poradcem a provozovatelem horského hotýlku Kladenka.

Koníčky: bowling a ženy
Motto: "Neznám slovo nejde."
Citát: "Za to, že se věnuji vaření, asi může hlavně Sváťa Kuřátko. Myslím, že jsem se rozhodl právě v době, kdy jsem viděl reprízu seriálu Utrpení kuchaře Svatopluka," říká s lehkým úsměvem.

Autoři:

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Jak vyudit lososa na grilu

VIDEO Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus...

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Salát z bílého zelí jako ideální příloha

VIDEO Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus...

  • Nejčtenější

Rodině postavil dům za Prahou. Z obří obývací kuchyně se stal problém

Pan Jarda je původem z Uherského Brodu, ale již léta pracuje a žije v Praze. Pro svou lásku Alenu a jejich dvě děti...

Moderátorka Sandra Pospíšilová si užívá rodiny v novostavbě u Brna

Moderátorka zpráv na CNN Prima News Sandra Pospíšilová (35), kterou diváci znají především pod dívčím jménem Parmová,...

Zpěvák Voxel žije s rodinou na samotě v horách. Je to náročné, ale krásné

Až na samém konci světa, daleko a vysoko v horách jesenických nachází se malebný domek s rozlehlou zahradou. Za své...

V bytě vybourali příčky, kvůli světlu je nahradili průsvitným makrolonem

Tento byt najdete v prvním patře menšího zděného bytového domu z konce 50. let minulého století. Čtyřpodlažní dům má v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znárodněný statek opravuje už dvacet let. Vybudovala zde i penzion

Denisa už dvacet let zachraňuje majetek po předcích. S rodinou bydlí v takřka dvě stě let starém velkostatku v Polabí....

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Geniální designér a vynálezce James Dyson navrhl vysavač s laserem

Vizionář, skvělý designér, pracovně umíněný, ale zároveň empatický člověk vždy hledající jiné cesty, než kterými jdou...

Nové klimatizace dokážou chladit, topit i čistit vzduch od pylů i virů

Venkovní teploty kolísají jako na houpačce, k tomu začátek pylové sezony. Otevřít okno do zeleně se pro alergiky stává...

Domácí spotřebiče dostanou nové energetické štítky. Zmizí „áčka“

Energetické štítky pomáhají při výběru elektrospotřebičů už dvacet pět let. Uvádějí nejen energetickou náročnost, ale...

Zahradní kuchyní z pískovce si splnili svůj sen, stále je jako nová

Ještě před deseti lety navrhovali a realizovali kuchyně z labského pískovce jen ve tvaru čtverců nebo obdélníků. Pak...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...