Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kamaráda kvůli podvodnému kšeftu uškrtili, tělo hodili v kontejneru do řeky

Seriál   20:00
Dvacet let uplynulo od hrůzné vraždy mladíka z Hodonína. Jeho kamarádi podnikatelé ho zavraždili v autě a hodili v kontejneru do řeky Moravy. Policisté po těle pátrali déle než rok.

Parta se scházela v dodnes fungující kavárně v centru Hodonína | foto: Hynek Zdeněk, 5plus2.cz

Byli kamarádi a podnikali spolu. Přátelství ale skončilo vraždou. Devětadvacetiletého Petra V. z Hodonína uškrtili 21. června 1993 na zadním sedadle automobilu jeho dva kamarádi, zabalili do igelitu a hodili do kontejneru.

Důvodem byl několikamilionový podvod s cigaretami. Po těle pátrali policisté přes rok. Našli ho u hraniční řeky Moravy v blízkosti místa, kterému místní říkají Ropák. K případu se MF DNES vrací v dalším pokračování seriálu o kriminálních případech z 90. let.

Také v Hodoníně po revoluci vznikla „smetánka“ podnikatelů, která se scházela v centru města v dodnes fungující kavárně. Nosili pro tu dobu typická fialová saka, jezdili v nových luxusních autech a chovali se, jako by jim patřil svět. Patřili mezi ně i Tomáš B., Petr M., Martin M. a Marek J., kteří se kamarádili s Petrem V.

„Syn už se nám nevrátil“

Média tehdy psala, že se zapletli do podivné transakce s cigaretami za 18 milionů korun pro firmu Proexpo Břeclav, kterou měl zprostředkovat Petr V. Toho označovali za „bílého koně“. Jeho společníci se ale báli možných postihů, proto musel mladý muž zmizet.

O Petra měla strach jeho matka Marie, protože jí vyprávěl o tom, co jeho kamarádi provádějí v podnikání. Dodnes si pamatuje na okamžik, kdy syna naposledy viděla ve dveřích, když odcházel.

Kriminální případy 90. let

„Říkala jsem mu, ať je radši potichu a do ničeho nezasahuje. Odpověděl, že se nemám bát. Už se nevrátil,“ vzpomíná dnes Marie V.

Její strach byl oprávněný. Nic netušícího Petra V. si podle obžaloby Tomáš B. posadil do auta vedle sebe a Petr M. si s provazem sedl za něj.

„V Hodoníně, na místě zvaném Ropák, přehodil Petr M. zezadu spícímu Petrovi V. provaz kolem krku a stáhl. Pak ho za hlavu vytáhli z auta,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě.

S autem pak odjeli ke garáži Petra M., z níž vzali deku a igelit, do kterých mrtvolu zabalili, stáhli provazem a odnesli do blízkého kontejneru, který přivázali k motorovému člunu.

„S tím pak kontejner vtáhli do řeky Moravy, krátce poté se provaz přetrhl a kontejner potopil,“ píše se v rozsudku Krajského soudu v Brně, do něhož měla redakce možnost nahlédnout.

Obžalovaný nabízel půl milionu

S tím, co provedli, se na druhý den po činu vrazi svěřili Markovi J. a slíbili mu, že pokud nebude o činu hovořit, tak za něho zaplatí úvěr ve výši 360 tisíc korun a ještě dostane 50 tisíc v hotovosti.

„Marek J. vraždu skutečně nenahlásil,“ uvádí se v rozsudku. O připravované vraždě věděl i další z party - Martin M. Ani ten policisty neupozornil. Místo činu ukázal kriminalistům až po roce, 25. června 1994.

„Zde byl následně kontejner s tělem vyloven,“ píše se dále v rozsudku. Tímto případem tehdy žil celý Hodonín. „Policisté pátrali po Petrovi V. přes rok. Nemohli ho vůbec najít,“ zavzpomínal František Ondruš z Hodonína, který v době vraždy pracoval u městské policie.

Rodiče chodili na všechny soudy

Petr M., který Petra V. uškrtil, nejdřív hlásal, že žádnou vraždu nespáchal a nic neví. Později ale svoji výpověď změnil a tvrdil, že v červnu 1993 mu v areálu Ropák Tomáš B. říkal, že by se potřeboval zbavit jednoho člověka, že za to dostane zaplaceno od firmy Proexpo Břeclav.

„Když Petra M. vyslýchali policisté, tak jim dokonce řekl, že ho Tomáš B. během pobytu ve vazbě požádal, aby vzal vše na sebe, za což mu slíbil půl milionu korun,“ zaznělo ještě před soudem.

Za vraždu Petra V. dostali pětadvacetiletý Petr M. a osmadvacetiletý Tomáš B. 12,5 roku vězení. Jejich komplic Martin M. byl odsouzen na 14 měsíců a Marek J. na rok. Všichni odsouzení už byli propuštěni z vězení. Podle informací MF DNES si někteří z nich změnili jména.

Rodiče Petra V. chodili na všechny soudní procesy. „Obžalovaní se jednání vyhýbali. Pořád prý byli nemocní. Když přišli, tak se tvářili, že je jim všechno jedno. Soud rozhodl, že nám mají vyplatit dvacet tisíc za pohřeb. Když jsme ale viděli, jak se obžalovaní chovají, tak jsme to raději nevyřizovali. Peníze bychom z nich stejně nedostali,“ řekla matka zavražděného muže.

  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....