Prodej bytů jde vyřešit aukcemi, říká nový starosta největší části Brna

  10:26
Do vedení Brna-střed se vrací ODS. Rozvoj největší městské části bude čtyři roky řídit urbanista Vojtěch Mencl, který byl v předchozích osmi letech opozičním zastupitelem.

V letech 2006 až 2014 byl Vojtěch Mencl uvolněným zastupitelem pro rozvoj městské části Brno-střed. Po čtyřech letech v opozici teď zasedne v barvách ODS do křesla starosty. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jste urbanista, architekt a projektant. Na co se zaměřujete?
Víc než dvacet let se věnuji zpracovávání územních plánů a studií pro obce a města. Tady na jižní Moravě jsem dělal například územní plán Břeclavi, Slavkova u Brna, ale také menších obcí.

Na Brně-střed ale dostalo územní plán na starost ANO. Jak to?
Oni mají výstavbu a územní plánování, já jsem si zvolil rozvoj městské části, což spojuje všechny oblasti. Tvoří se územní plán celého Brna a s tím budeme mít jako městská část hodně práce.

Jak může městská část ovlivnit přípravu územního plánu? To je přece celoměstská záležitost.
To ano, ale u nás se protínají nejvýznamnější problémy města – od dopravy přes zeleň až po všechny prvky infrastruktury. A městská část musí hájit svoje území, aby ji územní plán nepoškodil nebo aby si prosadila věci v oblasti rozvoje. O tom všem budeme jednat v komisích, v radě, v zastupitelstvu i s lidmi. Závěry pak chceme důrazně prosazovat při jednání s městem.

To by mělo jít, protože také ve vedení Brna bude ODS. Rozdíl je však v tom, že vy jste v koalici s ANO, které je na městě v opozici. Jak to bude fungovat?
Myslím, že dobře. Alespoň když jsme připravovali koaliční smlouvu, tak to fungovalo.

Vojtěch Mencl

  • Urbanista a architekt Vojtěch Mencl (48) se příští středu stane starostou městské části Brno-střed, kde ODS vytvoří koalici s ANO a lidovci.
  • Vystudoval architekturu na brněnském VUT, absolvoval stáž na univerzitě v Boloni, pracoval v architektonické kanceláři Löw & spol.
  • Zaměřuje se na územní plány, na jižní Moravě je tvořil například pro Břeclav nebo Slavkov u Brna.
  • Na Brně-střed spolupracoval na přípravě řady projektů, třeba při revitalizaci Konečného náměstí či Vaňkova náměstí na Žlutém kopci. Byl členem hodnotící komise pro proměnu Moravského náměstí.
  • Jako starosta bude mít v gesci rozvoj městské části a kulturu.

Vedle bytů a zvelebování veřejných prostranství jste k prioritám přiřadili revizi rezidentního parkování. Kde bydlíte?
V Mášově ulici, kde byla situace kritická. Parkovali tam lidé, kteří pracují v centru nebo si tam chtěli něco zařídit. A přes týden studenti.

A jak to vypadá po 1. listopadu, kdy se rezidentní parkování rozšířilo i do této oblasti?
Je to lepší. Ve dne volnější, večer méně, ale stačí jednou objet a nějaké místo se tam vždycky najde.

Tak to byste měl být spokojený, a ne chtít systém změnit, ne?
Teď ale nezaparkují lidé v ulicích za modrými zónami. Měly se zavést v celé městské části. A na to měly navázat další městské části, ale ruku v ruce se záchytnými parkovišti. Třeba pro studenty jsou odstavné plochy Park and Ride ideální volba, jenže zatím existuje jen jedno u Ústředního hřbitova. Než vzniknou ostatní, dala by se otevřít některá už stávající parkoviště zdarma, třeba u polikliniky v Zahradníkově ulici. Obecně jsem pro rezidentní parkování, ale musí fungovat.

Radním pro dopravu se na Brně-střed stane Jan Mandát, předseda spolku Brno autem. Nemáte obavu, že bude výrazně upřednostňovat zájmy řidičů třeba na úkor cyklistů?
Pan Mandát s námi spolupracoval na volebním programu i koaličním prohlášení. A tam je jasně řečeno, že v městské části budeme rozvíjet všechny druhy dopravy, tedy i pro cyklisty a pěší.

Známý rod

Jméno Mencl není v Brně neznámé. Vojtěch Mencl byl v minulém století světovým odborníkem na mechaniku hornin. Za UNESCO studoval příčiny zemětřesení v Peru v roce 1970.

Jeho syn Václav Mencl jako vlivný pravicový politik hned po komunálních volbách v roce 1990 usedl do křesla brněnského primátora za ODS.

Ve stejných barvách pokračuje i jeho syn Vojtěch Mencl, který se stane starostou největší městské části Brno-střed, kde ODS vytvořila koalici s ANO a lidovci.

„Když se otec stal primátorem, studoval jsem architekturu, ale jako účastník listopadových událostí jsem vše prožíval s ním. Teď zase on prožíval se mnou kampaň a občas mi i radil,“ říká Vojtěch Mencl.

Další velké téma je bytová politika, kterou má ODS v gesci. Jaké změny plánujete?
Chceme, aby se městské byty dostaly dříve k lidem. To se dost zpomalilo, protože se jde cestou, že je třeba byty nejdřív opravit. Musí se vypsat soutěž, připravit projekt, vybrat žadatel. Nemám ale nic proti tomu, aby se využila i možnost, že si byty lidé opraví sami a pak se jim to odečte z nájmu.

A co samotné přidělování bytů? Teď si to řeší městské části, Piráti ale razí myšlenku celoměstského transparentního registru. Co vy na to?
Nejsem pro centralizaci, jen proces zpomalí. Přidělování bytů by mělo dál zůstat městským částem.

Jak ale zabránit případům, které vypluly na povrch až po volbách 2014? Právě na Brně-střed bývalý starosta za ODS Libor Šťástka za podezřelých podmínek umožnil pronájem a následnou privatizaci obecního bytu svému švagrovi a ještě po volbách podepsal privatizaci bytu pro svého tajemníka. Závěr sice byl, že nebyl porušen zákon, ale vrhlo to špatné světlo na celý systém přidělování a privatizace bytů.
Přiděluje se vždycky na základě nějakých kritérií a určitá míra pochybení se může stát. Jde o to, jak důkladně je možné prošetřování žadatele. Přece po nich nemůžeme chtít, aby doložili všechny příbuzenské vztahy. Pochybnostem by šlo předejít tím, že by privatizace probíhala aukcí, třeba tam, kde v domech zůstaly jeden dva byty městu.

Životní prostředí a péči o veřejný prostor získalo hnutí ANO, ale vy jste byl v hodnotící komisi, která vybírala projekt na proměnu Moravského náměstí. Co s ním bude?
Bylo třeba jej dopracovat, teď už spěje k územnímu rozhodnutí. Projekt je to výborný a já doufám, že v příštím roce ho začneme realizovat. A na úpravu čeká i Římské náměstí. Tam už byly dvě soutěže, na jednu městská část navázala. Měli bychom se k ní vrátit. Brna-střed se týká také úprava nábřeží řeky Svratky podle návrhu zesnulého architekta Ivana Rullera. To je ale věc města, takže my budeme hrát roli spíše podporovatele a konzultanta.

Brno-střed trápí i přeplněnost mateřských a základních škol, kdy se někde nedostane ani na spádové děti. Co s tím?
V naší části klesá počet narozených dětí, ale školky a školy jsou přeplněné, protože sem vozí děti všichni, kdo pracují v centru. Je to tak otázka volných nebytových prostor a ty bychom mohli nabídnout.

Co bude s manuály na opravu historických domů a boj proti reklamnímu smogu?
V tom budeme určitě pokračovat. Chtěl bych, abychom ročně vybrali jednu nebo dvě historické budovy a opravili je. V plánu je třeba dům naproti nádraží s masnou, která zůstane zachovaná.

Nová koalice na městě se už nechala slyšet, že některé projekty po předchozí vládě hodlá prověřit, třeba v sociální oblasti. Máte v plánu něco podobného také na Brně-střed?
Osobně nevím o žádném projektu v naší městské části, se kterým bych nesouhlasil. Je tam Moravské náměstí, rozpracovaný projekt Dětského sportovně-kulturního centra Staré Brno nad Mendlovým náměstím. A ty považuji za kvalitní. Musím se však teprve se všemi projekty seznámit.

V koaliční smlouvě máte také vylepšení služeb radnice pro lidi. Například prodloužení jednoho úředního dne v týdnu až do 20 hodin. Prosadíte to?
Osobně to považuji za zajímavý podnět, kterému bych se nebránil. Je to však samozřejmě na diskusi s tajemníkem radnice. Ve smlouvě máme na mysli hlavně větší digitalizaci úřadu, aby si lidé mohli vyřizovat věci elektronicky, třeba agendu se stavebním úřadem.

Už je jasné, kdy se naplno pustíte do práce, tedy kdy nová koalice převezme vládu?
Ustavující zastupitelstvo se sejde ve středu 21. listopadu v 16 hodin. Bude to ale hlavně o předávání funkcí a slibech zastupitelů. Opravdu pracovní bude až prosincové zastupitelstvo, kdy nás čeká schvalování rozpočtu.

  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Čeští zákazníci občas zírají, k zákuskům po francouzsku je třeba se projíst

29. března 2024  11:42

Říká, že dorty je tak trošku posedlá a k pečení tíhla ještě předtím, než si sama dokázala přečíst...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...