Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový obří hráč v kraji nepřijde přes noc, říká ekonom Kovanda

  15:36
Jihomoravané patří k nejlépe placeným lidem v Česku. Hlavně díky velkým zaměstnavatelům i situaci na trhu práce tu pobírají v průměru přes 28 tisíc korun měsíčně. Podle hlavního ekonoma brněnské investiční a poradenské společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy teď více rostou nízké mzdy.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. | foto: archiv Lukáše Kovandy

Jak si jižní Morava stojí v celorepublikovém srovnání?
Velmi dobře. Výrazně ji totiž předčí pouze Praha. Srovnatelná průměrná mzda je pak ve Středočeském a Plzeňském kraji. Všechny ostatní regiony jsou na tom hůře. Praha situaci statisticky vychyluje, neboť tam svá hlavní tuzemská sídla soustředí většina mezinárodních firem a také se tam koncentrují společnosti z odvětví financí nebo informačních technologií, které své zaměstnance poměrně dobře platí. Takové společnosti jsou ale ve vyšší míře i v Brně.

Dá se tedy předpokládat, že průměrná mzda v kraji dál poroste?
Ano, ale právě kvůli výše zmíněným důvodům Praha a Jihomoravský kraj vykazují její nejnižší přírůstek. Platí totiž, že momentálně rostou mzdy rychleji nízkopříjmovým pracovníkům, například z důvodu skokového zvyšování minimální mzdy. Platy lidí s vysokými příjmy v současnosti tak rychle nahoru nejdou. Protože jsou tito pracovníci koncentrováni ve vyšší míře hlavně v Praze a Brně, je přírůstek průměrné mzdy nejnižší právě tady.

Má na výši platů a celkově zaměstnanost na jižní Moravě vliv třeba obří zakázka Zetoru v Rusku nebo zvažovaný prodej prodejce letenek Kiwi?
Vývoj v jedné firmě zpravidla neovlivní vývoj mezd či zaměstnanosti na úrovni celého kraje. Možná tak ještě na úrovni okresu, ale i to je poměrně ojedinělé. Průměrná mzda roste na jižní Moravě podobně jako v celé České republice, tedy jedním z nejrychlejších temp v novodobé historii země po roce 1993 i v celé Evropské unii. Tento rok se na tom nic zásadního měnit nebude. Ale jak už jsem říkal – na vyšší mzdové nárůsty se mohou těšit spíše pracovníci z firem typu Zetor než ti ze společností typu Kiwi.

Kdo také dostane přidáno

  • Gumotex – K motivačnímu bonusu 1 000 Kč měsíčně se letos navyšuje mzda dělníkům v průměru o 7 % a technikům o 5 %. Základní plat se tak všem zvedne minimálně o 1 200 Kč měsíčně.
  • Innogy – Sedmi stovkám pracovníků v Jihomoravském kraji platy do roku 2020 vzrostou v průměru o 18 %. Na konci roku navíc každý z nich dostal odměnu 12 000 Kč. 
  • Zetor Tractors – Průměrný plat u brněnského výrobce traktorů činí 31 000 Kč. Výše plošného navýšení mezd určí až aktuální vyjednávání vedení s odbory.
  • Saint-Gobain Adfors CZ – Navyšování u výrobce skleněných vláken pro stavebnictví začalo už v říjnu, kdy lidé pracující ve směnném provozu dostali 2 000 Kč měsíčně navíc. Další přilepšení přijde od 1. dubna 2018, celkově platy zaměstnanců vzrostou o 13,5 %.
  • Dopravní podnik města Brna – O vyšších platech a lepších pracovních podmínkách aktuálně vyjednávají také jihomoravské autobusové firmy a už několik měsíců i Dopravní podnik města Brna, který zaměstnává 2 600 lidí. Průměrný plat je zde 30 787 Kč. Vedení podniku na poslední schůzce navrhlo zástupcům odborů navýšení průměrné mzdy asi o 3 700 Kč, u dělníků asi o 3 000 Kč. Podle odborářů je to však stále nedostatečné, o nové kolektivní smlouvě proto chtějí i nadále jednat.

V mnoha velkých firmách se aktuálně jedná o nových kolektivních smlouvách. Můžete laicky vysvětlit, jakým způsobem a koho všeho se to týká?
Kolektivní vyjednávání, ať už o výši mezd nebo o pracovních podmínkách, je nemyslitelné bez odborů. Bez nich ho nelze vést. Kolektivní smlouva se ale vztahuje i na ty zaměstnance, kteří v odborech nejsou. Pokud se zaměstnavatel s odbory nedohodne, obě smluvní strany zvolí zprostředkovatele. Pokud se nedohodnou ani na něm, přidělí jej ministerstvo práce a sociálních věcí. Ten oběma stranám předkládá kompromisní návrh. Když nepochodí ani s ním, buď se do sporu vloží rozhodce, jehož opět jmenuje ministerstvo, nebo dojde k obecně známé stávce či takzvané výluce, což je vlastně stávka ze strany zaměstnavatele. Při výluce zaměstnavatel nařizuje zaměstnancům, aby nepracovali. A dostávají jen polovinu mzdy.

Jak dlouho taková vyjednávání zpravidla trvají?
Doba potřebná k dojednání kolektivní smlouvy se logicky liší v závislosti na hladkosti vyjednávání. Je zřejmé, že pokud dojde třeba ke stávce nebo výluce, bude doba vyjednávání citelně delší, než když se strany dohodnou takzvaně na první dobrou, tedy i bez zprostředkovatele nebo rozhodce. Záleží také na tom, zda se kolektivní smlouva uzavírá na úrovni konkrétního podniku, nebo na úrovni vyšší, odvětvové. Celý proces vyjednávání na odvětvové úrovni v Česku běžně trvá od 7 do 25 týdnů. Jsou ale i případy pětitýdenního vyjednávání, nebo naopak ty, které trvaly až 45 týdnů, tedy skoro celý rok.

K největším zaměstnavatelům na jižní Moravě patří univerzity, nemocnice či společnosti typu IBM či Tyco Electronics. Může se mezi ně v nejbližší době někdo vyšvihnout?
V Jihomoravském kraji je poměrně vysoký počet velkých zaměstnavatelů především díky Brnu. Ostatně jižní Morava vykazuje třetí největší počet zaměstnanců v absolutních číslech, je jich přes půl milionu. Vyššího počtu u nás dosahují jen Praha a Středočeský kraj. Tabulka největších zaměstnavatelů se v dohledné době nijak výrazněji měnit nebude. Na této úrovni nedochází ke změnám přes noc. Většina těch subjektů se budovala dlouhá léta či dlouhá desetiletí.

A máte aspoň informace o tom, že se nějaký větší zaměstnavatel v kraji chystá v roce 2018 na trh vstoupit, nebo naopak odejít?
Určité informace mám, ale zúčastněné osoby si zatím nepřejí, aby jejich záměr byl zveřejněn. Všechny ostatní informace v tomto ohledu jsou jen „šumem z trhu“ a mají spekulativní ráz.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...