Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jihomoravský kraj nabídne Amazonu pozemky u brněnského letiště

  10:56aktualizováno  14:22
Jihomoravští radní dopoledne schválili nabídku krajských pozemků pro stavbu haly společnosti Amazon. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci upřesnil, že jde o pozemky u brněnského letiště v Tuřanech.

"Jednání se společností Amazon a vládní agenturou CzechInvest začnou okamžitě," oznámil na krajském jednání hejtman Michal Hašek. Odpoledne upřesnil, že nabídne americké společnosti krajské pozemky u letiště v Tuřanech.

"Rada schválila záměr jednat. Konkrétně se jedná o pozemky logistické zóny na letišti v Brně-Tuřanech," oznámil hejtman. "Jsme připraveni v dalších dnech a hodinách doplnit vše podle toho, co bude Amazon požadovat. Teď je to v rukou Amazonu, oni si musí vše vyhodnotit. Očekáváme odpověď během několika dnů, možná několika týdnů," dodal. 

Amazon chtěl v jihomoravské metropoli vybudovat velký sklad, kde by mohlo pracovat až 1 500 lidí, na brněnské Černovické terase. Zastupitelé však jeho projekt třikrát zamítli (o posledním rozhodnutí čtěte zde).

Na jih Moravy ve čtvrtek dorazila i zástupkyně americké distribuční společnosti. "Klient převzal veškeré dokumenty, investor bude nabídku zvažovat a záleží na něm, zda bude chtít jednat," podotkl Ondřej Votruba, generální ředitel vládní agentury CzechInvest.

Jak šel čas

21. ledna 2014 - Po ročních uzavřených jednáních developera s vedením města v čele s primátorem se Amazon ohlašuje zastupitelům. Ti ale smlouvu s americkou firmou poprvé neschvalují. Chyběly jim prý záruky od státu na vybudování chybějícího sjezdu z D1 do průmyslové zóny Černovická terasa.

3. února 2014 - Do Brna přijíždí premiér Sobotka a za výstavbu přivaděče, který stát slibuje už roky, se osobně zaručuje.

14. února 2014 - Další zasedání zastupitelstva. Tentokrát mimořádně na žádost Amazonu. Koaliční ODS v čele s Liborem Šťástkou navrhuje, ať se do smluv mezi státem a městem zaručujících přivaděč zapojí i developer Amazonu CTP Invest. CTP odmítá. Zastupitelé smlouvu opět neschvalují.

26. února 2014 - Zasedá rada města. Předchází tomu vyjednávání CTP se zástupci ODS i ČSSD. Developer se zavazuje sám vykoupit pozemky pod sjezdem z dálnice D1. S městem je pak vymění za pozemky pod halou. Radní návrh schvalují.

18. března 2014 - Zastupitelstvo smlouvu potřetí neodsouhlasilo. Na zastupitelstvu se debatuje o nepovolených pracích CTP okolo zamýšlené haly. Část politiků v čele se Šťástkou začíná argumentovat nesouladem centra s územním plánem.

19. března 2014 - Do hry o Amazon v Brně se zapojuje i Jihomoravský kraj. Hejtman Hašek chce nabídnout investorovi krajské pozemky. Jeho návrh radní o den později schvalují.

Nenaplnila se tak slova primátora Romana Onderky (ČSSD), který pochyboval, že po posledním výsledku hlasování Brno definitivně přišlo o investora.

"Nevím, jak bychom firmě Amazon vysvětlovali, že někteří zastupitelé mají v prosinci jeden názor, v lednu druhý, v únoru další a v březnu také jiný," prohlásil Onderka (více čtěte zde). Do hry však vstoupil Jihomoravský kraj.

Hejtman Hašek o den později po jednání s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) sdělil, že se pokusí významného zahraničního investora na jihu Moravy udržet (více čtěte zde) tím, že mu pro výstavbu logistického centra nabídne krajské pozemky.

Uzemní plán by měl být v pořádku, tvrdí krajští radní

Nabídka podle Haška splňuje mnohé z podmínek, které Američané požadují. Společnost žádala lokalitu s dobrou dostupností na dálnici a letiště. 

"Výhodou je, že ve většině splňujeme aspekty, které Amazon požaduje. Další zásahy by neměly výrazně zatížit veřejný rozpočet," dodal Hašek.

Tím, že nabídne investorovi prostory u tuřanského letiště, potvrdil předchozí spekulace. "Od té doby, co jsme převzali letiště, jsme se na to připravovali," řekl náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Poslední rozhodnutí zastupitelů, proč říct Amazonu potřetí ne, byl územní plán (více čtěte zde). Nyní by však podle Haška mělo být v pořádku. "Mohu obecně konstatovat, že je tam vydáno stavební povolení na logistické centrum," poznamenal hejtman.

Občanští demokraté, kteří byli do roku 2010 v Jihomoravském kraji v koalici s Haškovou ČSSD a měli na starosti územní plán, ovšem hejtmanovo tvrzení dříve zpochybnili.

"Kraj podle mě žádný pozemek, který by byl tak velký, aby Amazonu stačil, a současně tak vyřešený z hlediska dopravy a územního plánu, aby tam bylo možné distribuční halu postavit, nemá," řekl ve středu šéf jihomoravské ODS Jiří Crha.

Nicméně podle hejtmana je pro Brno pozitivním signálem, že investor byl ochotný na jih Moravy i přes předchozí odmítnutí dorazit a vyslechl si nabídku kraje.

Přibližně vyznačenou lokalitu mezi tuřanským letištěm a dálnicí hodlá Jihomoravský kraj americkému Amazonu nabídnout. (zdroj: mapy.idnes.cz)

Autoři: ,
  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....