Filmaři zamíří do jeskyní i zámeckých komnat, další si rozdělí miliony

  6:16
Jižní Morava vábí filmařské štáby. Zámky poslouží jako kulisy pro pohádku nebo závěr minisérie o Marii Terezii, v Brně se bude natáčet seriál o Mendelovi.
Filmaři pokračují v natáčení úspěšné televizní minisérie Marie Terezie. Pro...

Filmaři pokračují v natáčení úspěšné televizní minisérie Marie Terezie. Pro některé scény si vybrali i Mahenovo divadlo v Brně. Františka I. Štěpána Lotrinského opět ztvární Vojtěch Kotek (uprostřed). | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Komnatami zámku ve Valticích se už za pár dnů bude procházet Marie Terezie v podání rakouské herečky Ursuly Straussové. Filmaři se totiž na zámek vracejí, aby natočili pátý a závěrečný díl úspěšné minisérie o jediné ženě na českém trůnu. 

„Poslední díl se začne točit v polovině dubna na zámku ve Valticích. A nově se bude natáčet také na zámcích ve Slavkově a Miloticích,“ prozrazuje Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno, která štábům pomáhá najít vhodné lokace.

Pátá epizoda Marie Terezie zachytí posledních dvacet let života habsburské panovnice. Výraznou novou postavou se stane hrabě Kounic v podání Stanislava Majera. Hlavní mužská role Františka Štěpána Lotrinského zůstává Vojtěchu Kotkovi

„Postava Františka mi přirostla k srdci a jen s tíhou na něm bych se s tímhle kavalírem teď, těsně před cílovou rovinkou, loučil,“ přiznal Kotek, který při natáčení předchozích dvou dílů s filmovým štábem předloni v červnu zavítal i do Mahenova divadla v Brně.

Jihomoravské zámky jsou u filmařů oblíbené. Ten v Lednici si vybral německý filmový štáb pro pohádku Trpaslík Nos. Spolu se zahraničními herci tady na začátku roku natáčeli i Arnošt Goldflam nebo Dana Morávková. 

Až bude mít na Vánoce premiéru, diváci jistě poznají nejen interiéry lednického sídla, ale i zámeckou bránu v Mikulově. Právě tato dvě místa pomohla v pohádce vytvořit vévodův domov. Podle tvůrců výběr lokací ovlivnila i jejich blízkost, která produkci usnadnila logistiku.

Thriller, dokument i komedie

Brno a okolí láká také tvůrce jiných žánrů. Režisér Peter Bebjak bude v dubnu v Brně natáčet scény do celovečerního filmu Stínohra. Thriller zavede diváky i do prostředí boxerských klubů a hlavní role ztvární Milan Ondrík a Hynek Čermák. 

A pozadu nezůstávají ani komedie nebo dokumenty. V dubnu a květnu se natáčí komediální sitcom Vegani a jelita v režii brněnského herce a držitele Thálie Michala Isteníka, který si v seriálu také zahraje. „Odehrává se v prostředí brněnské prodejny se zdravou výživou. Bude to šest dílů po 20 minutách, je to trošku nekorektní, ale věřím, že se lidé dobře pobaví,“ řekl MF DNES před časem Isteník.

V postprodukci je dokumentární snímek Let viny režisérky Terezy Tary o cestě za sebepoznáním, jenž se odehrává v mystických místech Moravského krasu. Připravuje se také natáčení komediálního sitcomu Amatéři z Kingsfieldu, který diváky zavede do jednoho malého brněnského divadla, nebo dokument Jiříkovo vidění o boji za zavedení jednotné uhlíkové daně a záchraně světa.

V létě bude v Brně a okolí Česká televize natáčet dětský seriál Tajemství pana M, který pojednává o Gregoru Johannu Mendelovi. Město dílo podpořilo částkou 484 tisíc korun. „Výsledek cílí především na dětské diváky, jimž má pomoci vybudovat si pozitivní vztah nejen k vědě, ale i k samotné osobě Mendela,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Seriál se pojí s oslavami 200 let od Mendelova narození, které se konají v příštím roce.

O dalším letošním natáčení bude podle Košuličové jasno na začátku léta, kdy Jihomoravský filmový fond, který už čtvrtým rokem podporuje rozvoj audiovizuálního průmyslu v regionu, vyhodnotí aktuální žádosti filmových štábů o příspěvek na natáčení. Mezi ně pak rozdělí 8,9 milionu korun.

Na premiéru čeká třeba i Zátopek

Zatímco řadu filmů natáčení na jižní Moravě teprve čeká, ve frontě „stojí“ celá řada těch, které vznikly během loňské roku. Od června do podzimu si diváci vychutnají šest premiér. 

Rodinný film Mazel a tajemství lesa, jenž se natáčel v Moravském krasu a důležitou roli v něm hraje Býčí skála, už dokončil režisér Petr Oukropec. Diváky zavede na skautský tábor a ukáže nejen zábavu v přírodě, ale odhaluje i tajemství lesů, v nichž ožívají různé bytosti. „V lese je víc živo, než si myslíme. Pokud zakopnete o kořen nebo na vás spadne šiška, 

není to náhoda a není to ani hravá veverka. Jsou to oni a ukazují, kdo je v lese doma,“ tvrdí Oukropec. 

Čerstvě hotový film, jehož premiéra je v plánu na 10. června, za sebou má už i předpremiéru na mezinárodním festivalu dětských filmů BUFF Film Festival ve švédském Malmö. 

„Brno a jeho blízké okolí včetně Moravského krasu je častým cílem štábů. Město nabízí zázemí pro filmovou infrastrukturu a jeho okolí zase emocionálně různorodou krajinu vhodnou pro natáčení,“ vyzdvihuje Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno, která se na vzniku šesti nových snímků podílela. 

Nejočekávanější premiérou, kvůli covidu odloženou z loňska, pak bude 12. srpna film Zátopek v režii Davida Ondříčka. Hlavní roli ztvárnil Václav Neužil a jeho ženu Danu Martha Issová (na snímku). V Brně se točilo na stadionu za Lužánkami. 

„Vytvořili jsme iluzi olympijských her v Londýně 1948 a Helsinkách 1952. Musím ocenit všechny komparzisty z Brna a okolí. Když Zátopek vběhl na stadion, viděl jsem v jejich očích opravdové slzy dojetí. Na to se nedá zapomenout,“ pochvaluje si Ondříček. 

Zájemci se mohou těšit také na jiné žánry. V bláznivé komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce se dva youtubeři – Štěpán Kozub a Jakub Štáfek – snaží zachránit svou kariéru. Příběh se odehrává u Nedvědice, ale i v centru Brna před Úrazovou nemocnicí či hostelem Franz Kafka Špitál.

Intimní příběh o lásce i tragickém konci vztahu přináší Marťanské lodě režiséra Jana Foukala. Z Brna se na plátně objeví třeba bývalé lázně v Zábrdovicích, palác Jalta, Kabaret Špaček, Kabinet Múz nebo areál Malá Amerika. Kulisy velkolepému historickému filmu Petra Václava Il Boemo o životě jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé půle 18. století, Josefa Myslivečka, kromě Itálie poskytlo i Mahenovo divadlo a zámek v Bučovicích. Premiéra má být v říjnu a v hlavní roli se představí Vojtěch Dyk. Konec listopadu pak bude patřit vánočnímu filmu Přání Ježíškovi s Richardem Krajčem, Evou Holubovou nebo Jiřím Langmajerem. 

Vedoucí brněnské filmové kanceláře upozorňuje, že ani navzdory pandemii zájem o natáčení v Brně neustává. „Což je důležité, protože filmy přinášejí městu nejen propagaci, ale mají i významný ekonomický efekt,“ uzavírá Košuličová. (zab)

  • Nejčtenější

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Za bitku v brněnském ghettu padly tresty, dvě podmínky a tři roky vězení

18. března 2024  15:59

Rozruch, který se pokoušela uklidnit policie i ministr vnitra Vít Rakušan, vyvolala loni v létě ve...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...