Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé bylinky ovšem žádná stopka neplatí. Dodají jídlu šarm, přenesou vás v myšlenkách tisíce kilometrů daleko, a navíc mají i pozitivní účinky na zdraví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Původně si lidé přidávali bylinky do pokrmu proto, aby ho „posvětili“. Teprve později jimi začali jídlo dochucovat a také – a to bylo důležitější – prodlužovat jeho čerstvost a trvanlivost. Později si všimli i toho, že dochucování jídla bylinkami příznivě ovlivňuje lidské zdraví, protože má léčivé účinky.

Všechny druhy koření usnadňují trávení a vylepšují stravitelnost pokrmů. Způsobují, že se nám zrychluje krevní oběh a upravuje činnost střev. Dále pomáhají proti nadýmání a v trávicí soustavě příznivě působí proti bakteriím a křečím.

Pravidelně, ale s mírou

Dnes má bylinky po ruce téměř každá hospodyně a neobejdou se bez nich ani nejlepší restaurace. Vedle vlastních zkušeností, že libeček se výborně hodí do nedělního vývaru a rozmarýn je vhodný na tučné maso a zvěřinu, existují i obecné zásady, kterými by se měl řídit každý dobrý kuchař.

V první řadě se doporučuje používání čerstvých bylinek z vlastních zásob, a ne hotových ochucovacích směsí z pytlíku. Za druhé je důležité myslet při kořenění na umírněnost.

Některé bylinky jsou natolik silné, že jsou schopné přehlušit přirozenou chuť a vůni jídla, jiné jsou zase ve větším množství škodlivé, to platí třeba pro tymián a jalovec.

Proto velmi často o úspěchu jídla rozhoduje ne výběr konkrétního koření, ale jeho přiměřené dávkování. Ne náhodou se v receptech objevují takové míry, jako je „špetka“ nebo „troška“.

Pozor na skladování

Kromě nadměrného kořenění je nedostatkem mnoha hospodyněk i nesprávné skladování koření. Chybou je umístit ho poblíž sporáku, tam je totiž vystaveno působení vysoké teploty, světla a přílišného vlhka, což mu vůbec nesvědčí. Rychleji pak ztrácí jak vůni, tak i výživovou hodnotu a stává se bezcenným.

Abyste tomu předešli, skladujte sušené bylinky v dobře uzavíratelných skleněných kořenkách – ty by měly být buď neprůhledné, nebo schované ve skříňce, světlo totiž koření nemá vůbec rádo. A myslete i na datum spotřeby – neměli byste ho skladovat déle než rok.

Domácí pěstování

Ideální je mít bylinkovou zahrádku, ale to se ne každému poštěstí. Takovou „mini verzi“, kterou tvoří bylinky v květináčích, si však může pořídit každý. Dají se koupit i pěstovat na okně po celý rok, vypěstovat si je můžete ze semínek, k dostání jsou však i už vzrostlé bylinky.

Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, kupte je raději v zahradnictví, ty rychlené ze supermarketů jsou obvykle určené ke krátkodobé spotřebě.

ilustrační snímek

Zásady sušení

Máte vlastní úrodu nebo si chcete nasušit kupované bylinky? Základem je dobře větraný suchý prostor, ideálně někde na půdě, jde to však i v obýváku (naopak se vyhněte kuchyni, koupelně a dalším místnostem, kde je vlhko).

Rostlinky můžete sušit i venku, ale jen za teplého a suchého počasí a raději ve stínu, přímé slunce by je spálilo a způsobilo, že budou vyčpělé. Doba sušení by měla být co nejkratší, aby se nezapařily, vhodné je i často bylinky obracet.

Jestli nemáte příznivé podmínky pro sušení, stejně dobře to půjde i v sušičce, nebo dokonce v troubě – tady by ale naopak měla být doba sušení spíše delší, teplota v rozmezí 30 – 40 °C a trouba by měla zůstat kvůli cirkulaci vzduchu mírně pootevřená.

Bylinky použití v kuchyni

badyánkoláče, punč, sladká jídla, čínská kuchyně (na vepřové, ryby i drůbež)
bazalkarajčata, zeleninové saláty, omáčky k masu, jídla z drůbeže, vaječná omeleta, tvaroh a jogurt
skořicesladká jídla (např. pudink, kompoty, ovocné saláty, koláče), guláš, vařená ryba
saturejkafazole, okurky, zeleninové polévky, skopové, telecí, klobásy, zálivky do salátů
estragontelecí pečeně, ryby, vývar, tvaroh, omáčky, zeleninové saláty
koriandrjehněčí maso, vepřová pečeně, polévky, chléb, mexická a asijská kuchyně
oreganopizza, pečená masa, saláty, zeleniny, rajská omáčka, polévky, ryby, těstoviny, pečené brambory
rozmarýntučná masa, zvěřina, zeleninové polévky, smažené brambory, houby dušené na víně
nové kořenímarinády, tmavé omáčky, švestkový pudink, koláče, špenát a jiná zelenina, kompoty
kerblíkryby, jídla z vajec, drůbež a skopové, polévky
Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...