Dýňová polévka, pečínka se zelím a štrúdl aneb správná podzimní bašta

  1:14
Podzim nabízí hodně radostí a jídlo je asi největší z nich. Pojďte si s námi pochutnat na pečeních, dýňové polévce, jablečném štrúdlu a silném punči. Vše pod vedením zkušeného šéfkuchaře z restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry.

Podzimní bašta. | foto: Petra Pikkelová

Dýňová polévka

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední dýně
• máslo
• 1 menší cibule
• 2 plátky čerstvého zázvoru
• 200 ml smetany
• 800 ml horké vody
• bílý pepř, sůl

1. Dýni rozpůlíme, lžící ji zbavíme jádřince, oloupeme slupku a pokrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm dýni orestujeme s nahrubo nakrájenou cibulí a dvěma plátky čerstvého zázvoru. Zalejeme horkou vodou a vaříme do změknutí.
2. Vše rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Polévku necháme provařit a podáváme. Nejlépe chutná s kapkou zakysané smetany nebo s praženými dýňovými semínky.

Jehněčí pečínka a houbové knedlíky.

Jehněčí pečínka

Příprava: 15 minut + pečení 95 minut

Pro 4 osoby

• 600 g vykoštěné jehněčí kýty
• směs čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián
• čerstvý drcený pepř
• 1 červená cibule
• 1 svazek jarní cibulky
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička cukru
• sůl
• kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru)
• 500 ml masového vývaru na podlévání

1. Jehněčí kýtu zavineme a svážeme provázkem. Maso vážeme tak, aby získalo oválný tvar. Kýtu obalíme ve směsi najemno nakrájených bylin, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku maso lehce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
2. V pekáčku orestujeme na oleji pokrájenou cibulku, přidáme plátky česneku, po chvíli přidáme hrst kořenové zeleniny. Čekáme, až zelenina zhnědne, v tu chvíli přisypeme lžičku cukru a necháme směs zkaramelizovat.
3. Do pekáčku k zelenině vložíme maso. Podlijeme vývarem, přidáme bylinky a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C zhruba 80 minut přiklopené.
4. Během pečení jehněčí poléváme výpekem. Na posledních 15 minut pekáč odklopíme, aby se na masu udělala kůrka.
5. Maso vyndáme a na plameni zredukujeme šťávu z masa a přecedíme. Podáváme s houbovými knedlíky.

Houbové knedlíky

 Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 veka - dva dny stará
• 120 g másla
• 200 g čerstvých hub
• 4 vejce
• petrželová nať
• sůl
• muškátový oříšek
• 100 ml mléka

1. Veku nakrájíme na kostky, opečeme na kousku másla a necháme vychladnout. Na másle opečeme i očištěné a pokrájené houby, také je necháme vychladnout. Do větší mísy dáme 50 g změklého másla, 4 žloutky a vyšleháme. Přidáme veku, nasekanou petrželovou nať, houby, sůl, nastrouháme špetku muškátového oříšku a přilijeme mléko.
2. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh a zapracujeme ho do těsta. Vytvoříme válečky a zabalíme je do fólie nebo ubrousku. Vaříme ve vroucí vodě nebo v páře 20 minut.

Vepřová pečeně se zelím.

Vepřová pečeně

Příprava: 15 minut + odležení / pečení 80 minut

Pro 6 osob

• 900 g vepřové krkovice
• sůl, pepř
• 4 lžíce sádla
• 1 lžička drceného kmínu
• 2 hlavičky česneku
• 1/2 lžičky čerstvé majoránky
• 1 cibule
• 1 lžíce rajčatového protlaku

1. Vepřovou krkovici vykostíme (kost schovejte) a opepříme. Pomažeme směsí z rozpuštěného sádla, drceného kmínu, rozetřeného česneku a čerstvé majoránky. Maso můžeme svázat kvůli tvaru provázkem a necháme ho odležet do druhého dne.
2. V pekáči na sádle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme drcený kmín a kost z krkovice. Maso osolíme, na pekáčku opečeme ze všech stran, přidáme rajčatový protlak a dáme péct přiklopené na asi 70 minut.
3. Postupně poléváme výpekem. Na posledních 10–15 minut opět odklopíme.
4. Maso vyjmeme a zredukujeme šťávičku, přecedíme a poléváme jí krkovičku.

Červené zelí

Do hrnce dáme podusit 1 sklenici červeného zelí, osladíme, osolíme a okyselíme octem. Dusíme doměkka. Na sádle na pánvi orestujeme pokrájenou cibuli, kostičky anglické slaniny (100 g) a přidáme oloupané jablko také na kostičky. Když vše zezlátne, zasypeme hl. moukou. Pomalu restujeme a mícháme, aby se jíška nepřipálila. Poté přidáme k podušenému zelí a provaříme. Podle chuti dosladíme či okyselíme.

Bílé zelí

V kastrůlku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu (100 g). Přidáme kmín, sklenici zelí a dusíme doměkka. Osladíme, osolíme a okyselíme. Zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou. Dle potřeby dochutíme.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem

Příprava: 20 minut + odležení 60 minut + pečení 45 minut

Těsto na 2 nohy

• 400 g hladké mouky
• 1 vejce
• 150 ml mléka
• 20 g másla
• 1 lžička octa
• sůl

Na náplň
• 1 kg jablek
• 100 - 150 g krupicového cukru
• 1 lžička mleté skořice
• šťáva z jednoho citronu
• 60 g rozinek naložených v rumu
• 50 g nasekaných vlašských ořechů
• hrstku drcených piškotů

Na vanilkový krém
• 500 ml mléka
• 2 pytlíky vanilkového pudinku
• 20 g másla
• 1 vanilkový cukr
• na potření 1 žloutek prošlehaný s trochou smetany
• moučkový cukr

Aby vás tažený závin nepřepral

Tento štrúdl je náročnější, není to rychlovka jako "zabalit" jablka do listového těsta. Tažený závin patří mezi klasické recepty rakousko-uherské kuchyně.

Těsto je třeba pořádně propracovast. Nebojte se do něj pustit rukama a hněťte ho, až je těsto nelepivé, hladké a lesklé.

Posypte vál moukou a po prohřátí těsta na teplém místě z něho část vyválejte, přeneste na čistou utěrku a vytahujte ho ještě hřbety rukou do všech směrů. Vzory na utěrce by měly skrz těsto prosvítat.

Těsto oblože náplní a srolujte pomocí utěrky pod ním.

1. Ze všech surovin důkladně zpracujeme vláčné těsto, přikryjeme ho a necháme hodinu na teplém místě odpočívat.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. Ochutíme je cukrem, skořicí a citronovou šťávou, přidáme rozinky a ořechy. Směs dáme do lednice.
3. Pudink připravíme dle návodu na sáčku, jen místo jednoho balíčku použijeme na půl litru mléka dva. Do mléka přidáme máslo a vanilkový cukr. Po uvaření necháme pudink vychladnout.
4. Těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněné utěrce je vytáhneme do tenké placky a každou posypeme drcenými dětskými piškoty.
5. Na polovinu placky dáme vanilkový pudink a tuto část těsta zarolujeme. Na zbytek poklademe jablečnou směs a těsto dozavineme. Štrúdl překlopíme na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným se smetanou a pečeme v rozpálené troubě při 180 °C dorůžova asi 45 minut.
6. Ještě teplý závin můžeme potřít máslem a posypat moučkovým cukrem. Podáváme teplý či vychladlý.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...