Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních jídelen se snaží NA PRAŽSKÉ HANSPAULCE vytlačit moderní nabídkou šéfkuchař Petr Klíma, muž světových zkušeností a autor knižních kuchařek. | foto: archiv Petra Klímy

  16:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních jídelen se snaží na pražské Hanspaulce vytlačit moderní nabídkou šéfkuchař Petr Klíma, muž světových zkušeností a autor knižních kuchařek. Mimo jiné má veganskou restauraci. Co tedy teď vaří školákům? Prozrazuje to v rozhovoru pro Magazín Víkend DNES.
Hovory na talíři

Jaké vzpomínky na školní jídelnu máte ze svého dětství?
Krásné. Já byl velký jedlík, co vždycky stával u výdejního okénka a chtěl přidat. Jednou mě paní kuchařka vzala do kuchyně a ukazovala mi tabulky tehdejších norem. Vůbec jsem tomu nerozuměl, chtěla mi dokázat, že maso mi už prostě přidat nemůže.

Toho je spousta, co se tady v kuchyni nikdy nepoužívalo. Třeba rýžový papír na závitky, balkánský sýr nebo mi dokonce dovolili dvě láhve vína, které jsem potřeboval použít.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Hovory na talíři

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

Popularizátor gastronomie Roman Vaněk

Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na...

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Z šesti knedlíků jsem nešťastný. Menší porce zamezí plýtvání, míní foodkritik

Pavel Maurer

Nejezte blbě, zní bonmot milovníka jídla a foodkritika Pavla Maurera. Rád ochutnává, hodnotí, o...

Máme tu lekci z reálného kapitalismu, komentuje Pohlreich zdražování

Zdeněk Pohlreich v restauraci hotelu Imperial, kde se právě uklízí po snídani...

Zdeněk Pohlreich za sebou má padesát let v oboru, tak své životní zkušenosti v praxi shrnul v...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

Tradiční cihly a starý dům daly citlivě budované moderní zahradě duši

18. června 2024

Soutěž Zhruba 400 metrů čtverečních velký pozemek obklopující více než sto let starý dům na Žatecku,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Mazlíčci hrají o prémiové granule za 10 tisíc, dejte hlas svým favoritům

3. června 2024  8:55,  aktualizováno  17.6 9:19

Hlasování v anketě o nejroztomilejšího mazlíčka měsíce června je tu. Vítězové získají prémiové...

ANKETA: Vyberte nejkrásnější a nejinspirativnější zahrady čtenářů iDNES.cz

19. června 2024

Soutěž V prvním kole letošního ročníku soutěže Nejkrásnější zahrada jsme vám postupně představili dvacítku...

OBRAZEM: První čtenářské úlovky ukázaly žampiony, lišky i hřiby smrkové

19. června 2024

Po delších deštích se podhoubí probudilo a v teplém počasí nastal čas, aby v lesích vykoukly houby....

Na poslední večeři z Titaniku. Restaurace nabízí autentické menu i zážitek

18. června 2024

Premium Možná chodíte nevědomky celé roky okolo. V centru Prahy vám naservírují menu, jaké před více než...

Češi ulovili na Lofotech obřího halibuta. Prali se s ním dvě hodiny

18. června 2024

Norsko je jedna z nejnavštěvovanější zemí na světě pro mořský rybolov a pro Čechy nejoblíbenější...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...