Ingredience: Těsto: Náplň: Dohotovení: |
1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, poloviny vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout.
2. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, mléko, 2 vejce, špetku soli, vykynutý kvásek a zchladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout asi 60 minut na teplém místě.
3. Mezitím mléko s cukrem a máslem přivedeme k varu. Přidáme mák a krátce povaříme. Odstavíme a ochutíme medem a skořicí.
4. Vykynulé těsto propracujeme a rozdělíme na 16 kousků. Z každého dílku vytvarujeme placičku, do jejího středu dáme lžíci makové náplně a zabalíme do bochánku. Necháme kynout asi 15 minut a poté rozválíme na kulaté placičky o průměru 12 cm. Po obvodu každé kousku uděláme 8 zářezů hlubokých asi 4 cm. Přendáme je na plech s pečicím papírem a každý vzniklý lístek otočíme o 90 °. Potřeme je rozšlehaným zbylým vejcem a střed ozdobíme kandovanou třešní (dle chuti můžeme střed každého koláčku nejprve ozdobit také např. drobenkou).
5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.