Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové kávě.

Ingredience

Na těsto:
250 g hladké mouky
150 g másla
1 vejce
70 g třtinového cukru
špetka soli
Na náplň:
250 g hořké čokolády
100 g másla
250 ml 30% smetany ke šlehání
100 g vlašských ořechů
250 g sušených švestek
100 g rozinek
plátky mandlí na zdobení

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme nakrájené máslo, vejce, třtinový cukr a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme chvíli uležet v chladu.

2. Formy vymažeme máslem. Těsto vyválíme na tenký plát, vykrojíme kolečka o něco vetší než formičky a přeneseme do forem. Do každé formičky umístíme na těsto kousek pečicího papíru, zatížíme fazolemi a vložíme do trouby. Korpusy pečeme asi 18 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

3. Po upečení je necháme vychladnout. Mezitím ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Postupně do ní přidáme máslo a smetanu. Pak vmícháme nasekané ořechy, nakrájené švestky a rozinky. Náplň rovnoměrně rozetřeme do korpusů, posypeme ji plátky mandlí a vložíme do chladnu zatuhnout. 

Témata: Máslo, těsto, Káva, mouka