Příprava kynutých koláčků s mákem sice chvilku trvá, výsledek je ale jedinečný.

Ingredience:

Těsto:
42 g čerstvého droždí
80 g krupicového cukru
200 ml polotučného mléka
500 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
60 g másla 

Náplň:
100 ml polotučného mléka
60 g krupicového cukru
50 g másla
150 g mletého máku
2 lžičky medu
1/2 lžičky mleté skořice 

Dohotovení:
16 kandovaných třešní

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, poloviny vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. 

2. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, mléko, 2 vejce, špetku soli, vykynutý kvásek a zchladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout asi 60 minut na teplém místě. 

3. Mezitím mléko s cukrem a máslem přivedeme k varu. Přidáme mák a krátce povaříme. Odstavíme a ochutíme medem a skořicí. 

4. Vykynulé těsto propracujeme a rozdělíme na 16 kousků. Z každého dílku vytvarujeme placičku, do jejího středu dáme lžíci makové náplně a zabalíme do bochánku. Necháme kynout asi 15 minut a poté rozválíme na kulaté placičky o průměru 12 cm. Po obvodu každé kousku uděláme 8 zářezů hlubokých asi 4 cm. Přendáme je na plech s pečicím papírem a každý vzniklý lístek otočíme o 90 °. Potřeme je rozšlehaným zbylým vejcem a střed ozdobíme kandovanou třešní (dle chuti můžeme střed každého koláčku nejprve ozdobit také např. drobenkou). 

5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.