K nedělní kávě si upečte třeba tento lahodný koláč, kde se nádherně snoubí krémová ricotta s jemným meruňkovým džemem.

Ingredience

360 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička jedlé sody
160 g krupicového cukru
2 bio citrony
180 g másla
2 vejce
3 žloutky
300 g ricotty
180 g meruňkového džemu

1. Mouku promícháme se solí, jedlou sodou a 100 g cukru. Přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou citronů, na malé kousky nakrájené máslo, 1 celé vejce a 1 žloutek. Společně propracujeme v jemné nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 180 minut v chladničce. 

2. Mezitím ricottu rozmícháme se zbylým cukrem a žloutky a vymačkanou šťávou z 1 citronu. 

3. Z těsta oddělíme 2/3, které rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno a stěny koláčové formy (cca 24 cm). Těsto přesahující okraje formy odřízneme. Na dno rozetřeme připravený ricottový krém a povrch náplně potřeme džemem. 

4. Zbylé těsto propracujeme a rozválíme na obdélníkový plát, který nakrájíme na úzké proužky. Na povrchu koláče z nich složíme mřížku a potřeme je zbylým prošlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout ve formě, poté vyjmeme a rozkrájíme na porce.

Témata: džem, koláč, Citron, Cukr, Vejce