Ingredience 360 g hladké mouky |
1. Mouku promícháme se solí, jedlou sodou a 100 g cukru. Přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou citronů, na malé kousky nakrájené máslo, 1 celé vejce a 1 žloutek. Společně propracujeme v jemné nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 180 minut v chladničce.
2. Mezitím ricottu rozmícháme se zbylým cukrem a žloutky a vymačkanou šťávou z 1 citronu.
3. Z těsta oddělíme 2/3, které rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno a stěny koláčové formy (cca 24 cm). Těsto přesahující okraje formy odřízneme. Na dno rozetřeme připravený ricottový krém a povrch náplně potřeme džemem.
4. Zbylé těsto propracujeme a rozválíme na obdélníkový plát, který nakrájíme na úzké proužky. Na povrchu koláče z nich složíme mřížku a potřeme je zbylým prošlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout ve formě, poté vyjmeme a rozkrájíme na porce.