Nebojte se kynutého těsta. Když víte, jak na to, výsledek je tutovka

Ovocné knedlíky, buchty s mákem nebo třeba koláče – to všechno jsou pokrmy, jejichž základem je kynuté těsto. Pro někoho však může být jeho příprava trochu stresující. Žádný strach, je to snadnější, než se zdá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Když se řekne kynuté těsto, spousta lidí začne propadat panice. K tomu rozhodně není důvod. Práce s ním sice není nejjednodušší, ale maximálně po pár pokusech se kýžený výsledek dostaví a na vašich buchtách a koláčích si každý pochutná. Vyplatí se ovšem vědět, jakých chyb se vyvarovat.

Čerstvé droždí je sázkou na jistotu

Základem je dobře vykynutý kvásek. Nejlepší je k jeho přípravě použít čerstvé droždí. Zde ale pozor na jeho velmi krátkou trvanlivost a nutnost skladovat ho v chladu. Nahradit ho ale můžete i kvasnicemi sušenými.

Pak už jen stačí přidat lžíci cukru, trochu mouky a trošku vlažného mléka, vše promíchat a nechat na teplém místě odpočívat. Do 15 minut by měl vzejít kvásek připomínající hustou pěnu.

Poté už se můžete vrhnout na samotné těsto. Zde je důležité, aby všechny použité suroviny měly alespoň pokojovou teplotu. Při jejich mísení s kváskem je také dobré hlídat poměr mléka a mouky. Pokud je mléka příliš, těsto se srazí.

Dále je nutné hmotu pořádně propracovat. Když hnětení podceníte, nedostane se do těsta vzduch, který kvasinky potřebují, aby mohly správně pracovat. Dokonale propracované těsto je hladké, nechytá se mísy a vytváří se na něm bublinky.

První kynutí trvá zhruba hodinku

Poté stačí těsto lehce posypat moukou a nechat kynout zhruba hodinu při teplotě 25 až 30 stupňů. Že těsto dobře vykynulo, poznáte podle toho, že zdvojnásobilo svůj objem.

Následně z něj můžete tvořit požadované tvary, které se na plechu nechají dalších 10 až 20 minut dokynout. Před vložením do trouby předehřáté na 180 až 200 °C ještě povrch potřete vejcem.

Celková doba pečení se zpravidla pohybuje okolo 45 minut s tím, že se teplota po 15 minutách sníží. Vždy však závisí na velikosti pečiva i konkrétní troubě.

Kynuté těsto samozřejmě můžete použít nejen pro přípravu pečených pokrmů, můžete je také vařit v lehce osolené vodě či na páře, případně smažit.

Spoustu dalších vyzkoušených receptů i návodů krok za krokem najdete v rubrice Recepty iDNES.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...