Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z vyhoření ho dostala až pravá mayská čokoláda. Díky tomu úspěšně podniká

Vsadil na kvalitní suroviny a ruční výrobu. Inspiroval se u indiánů i první republikou. Své výrobky dnes prodává po celé Evropě. V roce 2018 jeho čokoláda získala stříbrnou medaili v soutěži International Chocolate Award. O své čokoládové zkušenosti se v rozhovoru dělí Filip Teplý.
Filip Teplý založil čokoládovou manufakturu se svou partnerkou (dnes manželkou)...

Filip Teplý založil čokoládovou manufakturu se svou partnerkou (dnes manželkou) Silvií. | foto: archiv Ajala

Byl jste spolumajitelem grafického studia. Jak se z grafika stane výrobce čokolády?
V mém předchozím povolání jsem procházel krizí. Měl jsem na starosti manažerskou činnost a komunikaci s klienty. Po osmi letech jsem z toho už byl unavený a v zásadě jsem vyhořel. Začal jsem proto hledat nový směr. Cílem bylo tvořit něco fyzického, něco, co má jasný výsledek. V té době se vrátil kamarád z Guatemaly a dovezl nám čokoládu od Mayů, původních obyvatel Střední Ameriky. Když jsem ji pak ochutnal, bylo v podstatě rozhodnuto. Byla to úplně jiná chuť, než na kterou jsem byl zvyklý, hodně mě to překvapilo a od té doby jsem čokoládou posedlý. (smích)

Je složité vyrábět čokoládu? Jak jste se to naučil?
Ze začátku se může zdá, že to zase tak složité není, ale jak se člověk začne nořit hlouběji, zjistí, že je to velká věda a alchymie. Určitě zde platí věta, čím víc toho vím, tím víc vím, že nic nevím. (smích)

Půl roku jsem intenzivně studoval na internetu a pročítal diskuse na čokoládových fórech. Když jsem získal alespoň základní informace, objednali jsme malý mlýnek a začali v kuchyni s prvními pokusy. Ze začátku jsme vše testovali na našich přátelích, kdy první reakce byly spíše zdrženlivé a opatrné. Některé z prvních výrobků chutnaly například jako písek (smích), ale po čase se zpětná vazba začala zlepšovat a my věděli, že jdeme správným směrem.

Neměl jste strach pustit se do podnikání? Na trhu je tolik výrobců čokolád… 
Jsem srdcař, navíc jsem opravdu potřeboval změnu, takže v zásadě jsem o tom moc nepřemýšlel a šel do toho po hlavě. (smích)

Asi jste musel něco do začátků investovat, nakoupit suroviny, vybavit výrobnu?
Když chcete vyrábět čokoládu v malém, tak úplně moc peněz nepotřebujete, jde o několik desítek tisíc. Pokud ale chcete vytvořit fungující malou firmičku, tak už jsme řádově jinde. Měl jsem štěstí, že jsme měli nějaké peníze našetřené, a tak pro nás rozjezd nebyl tak náročný, jak by mohl být, pokud nemáte nějaké rezervy.

Investice se pomalu vrací. Musím říct, že máme velké štěstí, protože odezva od našich zákazníků je velmi pozitivní, a díky nim můžeme růst, hledat nové zdroje kakaových bobů, vytvářet nové produkty a hlavně dělat něco, co nás baví.

Filip Teplý

Maturoval na gymnáziu, studia knihovnictví na Masarykově univerzitě v Brně nedokončil.

Byl spolumajitelem a manažerem grafického studia.

V roce 2014 založil se svou partnerkou Silvií v Brně čokoládovou manufakturu Ajala (Ajala v jazyce Mayů znamená probuzení).

V roce 2018 čokoláda Ajala vyhrála druhé místo v soutěži International Chocolate Award.

Dodává do stovky obchodů po Evropě, má i vlastní e-shop.

Dnes je se Silvií ženatý.

Volný čas nejraději tráví na dlouhých a tichých vycházkách se psem.

O své firmě mluvíte jako o manufaktuře. Slovo manufaktura pochází z latinského manu facere, tedy pracovat rukama. Celá výroba je opravdu ruční? Vy nemáte žádné stroje?
V dnešním elektronickém/strojním světě jsme opravdu manufaktura. Samozřejmě strojů přibývá i u nás, pokud chceme růst, tak bez nich to nejde, ale stále si zachováváme velký podíl ruční práce. Stroje používáme především na mletí kakaové hmoty, to by bylo ručně hodně náročné, ale i zde jdeme kombinací staré metody mletím na žulových kamenech a moderních přístupů pražení.

Od vzniku hmoty ale jde především o ruční práci, všechny čokoládové tabulky jsou ručně odlévané a všechny jsou ručně balené do dvou vrstev obalu. Lidské ruce na ně také lepí etikety a pak je balí do expedičních balíčků.

Když jsme u obalu, je docela netradiční. Nebo naopak tradiční?
Celá myšlenka Ajaly je propojení dvou tradic. Té indiánské, původní tradice práce s kakaem a potom navázání na obrovskou domácí tradici ve výrobě čokolády. Vždyť za první republiky jsme patřili mezi pět největších zpracovatelů kakaových bobů na světě. My jsme chtěli odkazovat i na prvorepublikovou tradici a nápad byl, že ji promítneme na obalu. Šťastnou náhodou jsme objevili tiskařské a restaurátorské studio Calico, kde kluci restaurovali původní prvorepublikové motivy z vnitřních přebalů knih a tapet a ručně jimi potiskovali balící papíry. Přesně toto jsme hledali – krásné vzory odkazující na dané období. Slovo dalo slovo a zahájili jsme s nimi skvělou spolupráci a dodnes jsou všechny naše obaly ručně tištěné u nich.

Co je pro dobrou čokoládu důležitější? Suroviny, nebo výroba? A čím se ta vaše liší od té, kterou koupím v supermarketu? 
Nejdůležitější je surovina. S ní vše stojí a padá. A čím se liší? Jsou to dva rozdílné světy, které se velmi těžko dají porovnávat. My pracujeme s co nejlepší surovinou, hledáme ty nejlepší kakaové boby, spolupracujeme přímo s farmáři nebo družstvy na tom, aby jejich surovina mohla být ještě lepší. Každý kakaový bob u nás projde kontrolou kvality a jeho zpracování je velmi šetrné.

Kakaové boby jsou pecičky z ovocného stromu, který biologicky patří do stejné skupiny jako například víno. Snažíme se ukázat pravou chuť čokolády, která je více o ovocných chutích. Jde nám především o to vyzdvihnout chuť samotného kakaa a sem a tam jej doplnit nějakou zajímavou přísadou jako například pepř, mořská sůl nebo pekanové ořechy.

Vy dokonce tvrdíte, že čokoláda je zdravá cukrovinka.
Ano, jde o to, že kakaový bob je zapomenutá superpotravina, která obsahuje spoustu výživných látek. Je to významný zdroj hořčíku a železa a dalších stopových prvků. Obsahuje také velké množství antioxidantů. A hlavně theobromin, což je alkaloid podobný kofeinu, který ovlivňuje naši energii, pomáhá kardiovaskulárnímu systému a zlepšuje naši náladu. Dalším pilířem je obsažený kakaový tuk, tzv. kakaové máslo, ten je pro člověka skvělým zdrojem energie.

A když tyto aspekty spojíte do čokolády, která obsahuje jen kakaové boby a malou část sladidla, v našem případě panely (sušené šťávy z cukrové třtiny), tak máte skvělou potravinu, kterou si vychutnáte a zároveň do sebe dostanete spoustu látek dobrých pro vaše tělo.

Vyhráli jste druhé místo v soutěži International Chocolate Award, to je asi hodně velký úspěch?
My jsme do té soutěže šli čistě ze zvědavosti. Tato soutěž posuzuje všechny čokolády dohromady a my jsme chtěli vědět, jak jsme na tom v porovnání s tradičnějšími způsoby výroby čokolády, kde velkou roli hraje kakaové máslo, bílý cukr a jiné příchutě. O to víc nás toto ocenění potěšilo, ukazuje to, že celý trh čokolády se mění a je místo pro nové přístupy.

Nemůžu se vyhnout otázce, jak se vám daří v dnešní době.
V podstatě 85 procent českého odběru je zavřeno (kavárny, restaurace, malé gurmánské obchůdky) a také nám na čas kompletně vyhaslo zahraničí. Ale funguje náš vlastní e-shop a několik dalších e-shopů, které nás v ČR prodávají. Takže vyrábíme a prodáváme a jsme rádi, že i v těchto dnech mají lidé chuť na kvalitní čokoládu. 

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pozor na nové triky kyberšmejdů. Na dálku zjistí údaje o kartě a vyberou účet

29. května 2024

Premium Internetoví útočníci nezahálejí a jsou stále větší experti. Taktiky, které volí, aby jim lidé...

Nejapné vtipy i citlivá data. Dávejte pozor, co v práci tisknete

28. května 2024

Není to neobvyklá situace: jdete k tiskárně, abyste si vytiskli prezentaci, a najdete tam cizí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hledám dobrého a levného zubaře na pokladnu. Pomoci může i zdravotní pojišťovna

24. května 2024

Zubního lékaře potřebujeme všichni. Někdo více, někdo méně často. Minimálně na preventivní...

Na koho napsat elektřinu a plyn při pronájmu bytu, radí odborník

30. května 2024

Zdědil jsem byt 3+1 v Praze po rodičích a rád bych ho pronajímal. Můžete mi poradit, zda je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KOMENTÁŘ: Jak neprodělat, když úrokové sazby letí dolů

23. května 2024

Oči všech Čechů jsou už nějakou dobu upřeny na Českou národní banku a tlačí ji, aby snížila úrokové...

Onkopacienti nebojují jen se zákeřnou nemocí, ale často i s nedostatkem peněz

30. května 2024

Rakovina se kvůli své četnosti řadí mezi civilizační onemocnění. Jenom v Česku se s ní potýkají...

Na koho napsat elektřinu a plyn při pronájmu bytu, radí odborník

30. května 2024

Zdědil jsem byt 3+1 v Praze po rodičích a rád bych ho pronajímal. Můžete mi poradit, zda je...

KOMENTÁŘ: Hypotéky ožívají. Vzít si úvěr na bydlení nyní, nebo ještě čekat?

29. května 2024

Hypoteční trh znatelně ožívá. Banky v dubnu poskytly hypoteční úvěry za téměř 22 miliard korun, to...

Pozor na nové triky kyberšmejdů. Na dálku zjistí údaje o kartě a vyberou účet

29. května 2024

Premium Internetoví útočníci nezahálejí a jsou stále větší experti. Taktiky, které volí, aby jim lidé...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...