Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota. Podle místních je směsí jedinečných chutí a zdrojem nepřekonatelné síly, v hotelových resortech a restauracích však pokrm neseženete.
Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví...

Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví fafaru, tahitský pokrm z pekla. | foto: Profimedia.cz

Výroba speciality rozhodně nepatří k náročným. Stačí nachytat pár krevet, ústřic, krabů a mořských ježků. A to během procházky podél pláže není problém. Pak je zapotřebí masité části jejich těl zbavit skořápek a krunýřů a vybrané maso vložit do malé uzavíratelné nádoby ze skla. Ano, zavařovačka je ideální. Tento kompot z drobné mořské fauny pak zalijete přírodní zálivkou – mořskou vodou.

oslava rybí fermentace: hakarl, rakfisk, fesikh

Lekce z jednoduchosti ovšem pokračuje dál. Sklenici postavíte na prosluněné místo a necháte na ni působit zdejší blahodárné tropické klima. A to je zřejmě největší rozdíl oproti obdobným receptům založeným na fermentaci. Například egyptské rybky fesikh se suší a zrají na slunci, ale neplavou v nálevu. V islandském hákarl zase naopak probíhá kvasný proces, ale zrání neurychluje slunce.

V případě tahitského fafaru soutěží přirozený biologický rozklad s fermentací od samého počátku. A výsledek je do poslední chvíle nejistý.

Už je to hotové? To se neví…

Gastronomický úspěch je od pochybení poněkud těžké rozeznat i pro domorodce, protože dobře „uzrálé“ fafaru zapáchá po pár horkých dnech stejně nevábně jako to zkažené. Právě proto si toto dobrodružství netroufnou riskovat majitelé hotelů a restaurací.

Co se zatím uvnitř nádoby odehrává? V ideálním případě slaná mořská voda, se spoustou mikroskopických obyvatel z řad sinic a řas, nastartovala proces specifického mléčného kvašení a masitá výplň zavařovačky se stala polotekutou kašovitou směsí bílé barvy. Tato „voda“ se jmenuje miti-fafaru, a pokud si s ní náhodou potřísníte ruce, budete vonět jako pult v rybí tržnici ještě několik dlouhých dní. Je třeba ji opatrně přefiltrovat a slít. A dál?

Extrémní gastronomie

Záleží, jaký pokrm k hostině vlastně chystáte. Obvykle postačí plátek lahodného tuňáka, bonita nebo mečouna, který do vyprodukovaného roztoku namočíte. Na jak dlouho?

Deset minut úplně stačí

To je naštěstí jen na vás. Deset minut bohatě postačí k tomu, aby dosud normální ryba natáhla to, co můžeme nazvat potřebnou esencí. Ale tvrďáci a hazardéři mohou rybu k obědu louhovat celé hodiny. „Optimální doba je asi tak dlouho, než při přátelské konverzaci vypijete s místními čtyři piva. Je to dostatečný čas pro povídání i proto, abyste sebrali odvahu,“ popisuje Celeste Braschová.

I proto moc nezáleží na tom, jakou rybu jste do filtrátu miti-fafaru namočili. Ať už byla jakákoliv, poté co ji vytáhnete, se z ní stává fafaru. Je to koncentrovaná síla rybiny. Příliv intenzivní chuti může vzít vaše chuťové pohárky na dost dlouhý výlet a vy můžete pouze doufat, že se někdy vrátí zpátky.

Pro zjemnění chuti a převrstvení odéru se proto vyplatí zalít rybu krémovou omáčkou mitihue, která v sobě kombinuje kokosové mléko a našlehaná těla mořských mlžů. Jenže vzhledem k zápachu už většinou takové drobnosti moc nevnímáte.

To nejlepší z Polynésie

„Nejtěžším detailem celé té transcendentální zkušenosti s pojídáním fafaru je jednoznačně zápach,“ popisuje foodblogger Daniel. „Fermentační proces využívá polynéská kuchyně při řadě příležitostí, ale žádný jejich pokrm nesmrdí jako pět dnů stará mrtvola ve finální fázi rozkladu. Když jíte fafaru v uzavřené místnosti, vyplní celý prostor. Jeho aroma zcela přehluší jakýkoliv jiný pokrm. A pokud vám miti-fafaru ukápne na dno ledničky, poznáte to ještě za dlouhou dobu.“

Přesto je však jeho finální soud docela pokorný: „Navzdory záchovnému pudu, který mě nutil od tohoto pokrmu utéct co nejdál, nemůžu upřít fafaru jisté kvality. Je to prostě opravdová esence tahitské kulinářské kultury.“

Autoři:

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

  • Nejčtenější

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

18. května 2024

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

22. května 2024

Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

21. května 2024

Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

OBRAZEM: Jsem to já. Před 75 vznikla slavná nahá fotka Marilyn Monroe

20. května 2024

Je to příběh o nouzi, hrdosti, uznání. Ono nahé focení před rudým sametem podstoupila v roce 1949...

Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

25. května 2024

Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

Mozek nedovede cítit chuť ani hlad. Profesionální jedlík ukončil kariéru

25. května 2024

Šestkrát za sebou zvítězil na newyorském šampionátu v pojídání hot dogů. Na posezení jich jednou...

Od svalů k mozku. Studie zjistila, jak cvičení pomáhá kognitivní kondici

24. května 2024

Dokáže podpořit paměť, koncentraci, zmenšovat riziko degenerativních nemocí, jako je Alzheimerova...

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...