Jen pro otrlé gurmány je islandský hákarl, fermentovaný žralok.
Autor: CC-BY, Creative Commons
Kousky pokrmu hákarl je třeba uchovávat pečlivě zabalené.
Autor: Wikimedia Commons
Hákarl se vám vepíše do paměti už jen nezapomenutelnou vůní, která není pro každého.
Autor: Wikimedia Commons
Po vytažení z jámy se žraločí kusy několik měsíců dosušují.
Autor: Chris73/Wikimedia Commons
Ryby se však fermentují po celém světě. Například v Egyptě nebo Súdánu se tak připravuje pokrm známý jako fesikh, fassikh nebo též terkeen.
Autor: CC-BY, Creative Commons
Fesikh má opravdu nezapomenutelnou chuť.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Surströmming je doma především v severních švédských oblastech.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Ano, surströmming je třeba konzumovat venku.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Kousky ryby se naskládají spolu s cibulkou a brambory na tenký chléb.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Brambory ve slupce, máslo. Surströmming potřebuje doplňky na vyvážení své silné chuti.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Surströmming servírují i drahé restaurace.
Autor: Profimedia.cz
Surströmming dostanete běžně ve švédských supermarketech.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná odéru.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Konzumace rakfisku chce odvahu.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Je to exotická pochoutka, ale též nebezpečná.
Autor: commons.wikimedia.org/Jeblad, Creative Commons
Svíčky, pivo, rakfisk se může servírovat a štedrovečerní hostina může začít.
Autor: commons.wikimedia.org/Sigrun & Ragnar, Creative Commons
Večeře s rakfiskem je událostí.
Autor: commons.wikimedia.org/Svein Erik Sk, Creative Commons
Vítěz. Rakfisku je věnovaný i samostatný festival.
Autor: commons.wikimedia.org/Jeblad, Creative Commons
Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví fafaru, tahitský pokrm z pekla.
Autor: Profimedia.cz