Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej na dochucování, červený vinný ocet do marinád, omáček a zálivek, a na dochucování mořskou sůl a černý pepř.
Jamie Oliver

Jamie Oliver | foto: © Paul Stuart, 2017

K tomu když si vezmete jakýkoliv recept z poslední knihy Jamieho Olivera, která vyšla v Británii loni v létě a u nás na podzim v českém překladu pod titulem 5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla, máte nakročeno připravit něco dobrého k jídlu. Kromě některé, případně všech pěti výše uvedených přísad, už totiž budete potřebovat jen 5 surovin na každý konkrétní recept - ať už na plnohodnotné jídlo nebo třeba na moučník. Nic víc, nic míň.

Když dal tuto svoji zatím poslední kuchařku Jamie Oliver dohromady, prohlásil: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo. Jde mi doslova o transparentní, naprosto jednoduché vaření.“

Což neznamená, že by jídla připravená jednoduše podle Jamieho nebyla plná chuti. Naopak. Najdete totiž mezi nimi jak pokrmy, které jsou díky minimální úpravě kvalitních surovin rychle na stole, tak jídla, jež z nich vytěží maximum chuti dlouhým pomalým vařením. „V kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech,“ vyjádřil se sebevědomě o svém díle autor, který si přípravu všech jídel podle své kuchařky otestoval jak na kuchařích, tak na lidech, kteří dosud nevařili.

Pár receptů si vyzkoušejte, třeba vás přitáhnou k vaření

Obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vedle receptu vyobrazeny odshora dolů tak, jak je do jídla postupně přidáváte.

Jednoduchá grafika je uživatelsky příjemná, protože nemusíte nic číst a přesto hned víte, z čeho je to které jídlo připravené. Připadáte si jako dítě nad leporelem, když si prohlížíte recepty a text vám odshora dolů lemují obrázky pěti konkrétních ingrediencí seřazených chronologicky pod sebou.

A protože zkušenost je víc než tisíc slov, raději si to vyzkoušejte. Sami. Na některém z receptů, které se nám z knihy podařilo získat. A užijte si to. Vždyť vaření má být radost - zvlášť když při tom můžete využít tipů těch nejlepších.

Kouřový losos s chorizem

Kouřový losos s chorizem za 11 minut

Kromě přísad uvedených v postupu potřebujete těchto 5 ingrediencí: 2 filety z lososa po 150 g (s kůží, bez šupin, drobné kůstky vyndejte pinzetou), 300 g různobarevných cherry rajčat, 4 snítky čerstvé bazalky, 8 černých oliv s peckou a 30 g choriza.

Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk  (asi za 3 minuty), obraťte ho a nechte kůži dolů vypékat ještě 5 minut, nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží na jeho výšce).

Kouřový losos s chorizem

Mezitím rozpulte rajčata, natrhejte většinu lístků bazalky a vše promíchejte s 1 lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte, vyndejte z nich pecky, nadrobno je nasekejte a promíchejte je s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.

Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku. Hotovo a můžete podávat jako oběd či večeři.

Ještě? Tak si zkuste podle Jamieho připravit i skvělou pikantní červenou řepu a těstoviny s česnekem a houbami (pro celý recept fotky rozklikněte): 

Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho

A kdo rád peče, ten ocení recept na masový páj (kuřecí), pro anglickou kuchyni tak typický, i na křehké pomerančové sušenky s čokoládou.

Kuřecí páj podle Jamieho
Kuřecí páj podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho

Sladká jídla sice Jamie nepovažuje za nejdravější, ale dobře ví, že je děti i dospělí ocení. Ani u nich nechybí nutriční tabulka přiznávající, jak jsou na tom sušenky a spol. s obsahem kalorií, tuků, bílkovin, uhlohydrátů, cukrů, soli i vlákniny, takže si i hlídači racionálního jídelníčku přijdou na své.

Pokud přece jen pořád váháte, zda vaření s Jamiem zvládnete, vězte že obavy jsou zbytečné. Vždyť podle jeho receptů zvládnou vařit i školní jídelny. Třeba kuřecí stripsy, ze kterých jsou děti nadšené:

17. května 2016

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver - 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing s.r.o., 2017, copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food)

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...