Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

aktualizováno 
Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do pilotního projektu prvním deseti až patnácti školám.

Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem tolik, jako v kombinaci s čerstvou zeleninou. | foto: Profimedia.cz

Ve školních jídelnách se děti stravují v podstatě celé dětství a vytvářejí si tak návyky na celý život. Proto řadě rodičů přestává být jedno, že je vyhláška o školním stravování zastaralá a děti zbytečně „přejídá“ cukrem, masem a polotovary. Přitom zapomíná na zdravé a přitom relativně levné potraviny, jako jsou na bílkoviny bohaté luštěniny, syrové ovoce a zelenina. Slazené nápoje a sladkosti navíc děti dostávají nejen v jídelnách, ale i ze školních automatů.

Fotogalerie

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola se snaží od listopadu 2013 prosazovat změny ve stravování našich dětí na půdě škol (více o této občanské iniciativě čtěte zde). Její členové upozorňují veřejnost, co je ve školkách a školních jídelnách z hlediska správné výživy špatně, tlačí na ministerstva k potřebné revizi vyhlášky, účastní se expertní skupiny na  ministerstvu školství a připravují vzdělávací programy pro školy.

„Čím větší podporu veřejnosti získáme, tím větší šanci máme na smysluplnou a rychlou změnu. Každý, kdo nám vyjádří veřejně podporu, bude o problematice jakkoliv informovat, upozorní na problém třeba právě ve své škole nebo městě, nám ve snažení pomůže,“ vysvětluje Margit Slimáková, jak se může kdokoliv pomoci prosadit, aby děti jedly zdravěji a lépe a společnost se nemusela potýkat se zdravotními následky dětské obezity.

Margit Slimáková je odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (všechny její signatáře najdete zde) a specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Její princip, jak jíst zdravě a netloustnout - který platí jak pro děti, tak i dospělé -  najdete popsaný zde a v našem archivním videu:

Skutečně zdravá škola nabízí školním jídelnám pomocnou ruku

„Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii s názvem Food For Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem. Od roku 2005 se do něj zapojilo více než 5 tisíc škol, které denně nabízejí na 600 tisíc obědů připravených dle přísných kritérií a učí tak děti kultuře zdravého stravování,“ vysvětluje Tom Václavík, odborný garant Skutečně zdravé školy. 

Přihlášky škol do pilotního projektu v ČR do konce ledna

Podle britského vzoru spouští iniciativa Skutečně zdravá škola právě nyní pilotní program pro školy a školky z celé ČR. Má zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

Školy a školky se mohou do programu přihlásit do konce ledna prostřednictvím formuláře zde. Do poloviny února budou vybrány pilotní školy a test poběží do konce školního roku.

Veškeré informace, know-how i materiály poskytuje Skutečně zdravá škola zdarma, školy nesou pouze náklady, které si samy vyčlení na aplikaci programu (např. příplatky pro učitele za funkci koordinátora programu, náklady na terénní výlety dětí apod.). Program je založen na tom, že kvalitní neznamená dražší a správné stravování dětí je ve školách možné i za současných finančních podmínek.

České děti už se zapojily do Jamieho projektu Revolution Food Day a učily se zdravě vařit (více zde).

Do komplexního programu Food For Life je dnes ve Velké Británii zapojeno na 20 procent všech základních škol a na 25 procent univerzit. „Program má v Británii takový úspěch, že jeho realizátoři byli nedávno vyzváni britským ministerstvem školství, aby do škol pomáhali zavést klíčové aspekty nových vládních standardů pro školní stravování (v angličtině je najdete zde),“ dodává odborná garantka Margit Slimáková.

Program Food For Life nyní také pomáhá bojovat s obezitou mezi dětmi a podporuje zdravý životní styl v pěti britských hrabstvích. „Program je dokonce nyní zaváděn i do dalších veřejných zařízení, jako jsou nemocnice, domovy důchodců a mateřské školy,“ uvádí Slimáková následováníhodný britský příklad. Pozitivní aspekty programu v oblasti společenské, ekologické a ekonomické vyzdvihl ve své zprávě také Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Olivier De Schutter (kompletní zprávu v angličtině najdete zde).

Co to školám a školkám zapojeným do programu přinese?

Základem pilotního programu Skutečně zdravá škola jsou tři pilíře, které by vybraným školám měly přinést konkrétní pozitivní změny:

1) Zlepšení školního stravování ve školních jídelnách: projekt nabízí výpomoc s hledáním konkrétních zdrojů lokálních potravin, kurzy vaření z čerstvých potravin i analýzu vhodných a nevhodných potravin v konkrétní škole.

2) Zapojení tématu jídla do školního vzdělávacího plánu: dětské semináře o jídle a kurzy jeho přípravy, semináře o pěstování plodin a jejich významu pro tělo, terénní výlety a návštěvy farem v okolí škol, racionální využívání stávajících kapacit školních zahrad a kuchyní v konkrétních školách. 

3) Zapojení širšího okolí škol a školek do aktivit v oblasti zdravého stravování: zapojení rodičů, podpora ke zdravému stravování i mimo školu, informace o  související problematice apod.

„Zapojená škola si sama vybírá, které body programu jsou pro ni relevantní, respektive, kde například vnímá největší nedostatky a může se zaměřit pouze na ně. My se školami a jimi vybranými zástupci budeme úzce spolupracovat na zlepšení situace v oblastech, které oboustranně vyhodnotíme jako prioritní. Zakládáme si ale na tom, že program nelze aplikovat zhora, ale musí se v něm aktivně angažovat sama škola a jí vybraní zástupci - učitelé, hospodářka, kuchařky... My poskytujeme know-how, kurzy, podklady, každá škola je ale specifická a sama musí rozhodovat, jak co včlenit do své struktury a systému,“ vysvětluje fungování programu Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Do letošního pilotního ročníku bude vybráno 10 až 15 škol a školek po celé zemi a koordinátoři projektu budou ve vybraných institucích pomáhat do konce školního roku s aplikací programu a zároveň sledovat jeho výsledky. Po vyhodnocení výsledků bude program do upravený pro specifika českého školství a příští školní rok je v plánu masivnější zapojení škol, které budu mít o program zájem.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Najdete na iDNES.cz