Hot cross buns
Ingredience na 12 kusů:
- 200 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 300 g žitné chlebové mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky koření mixed spice (nebo směs muškátového oříšku, mleté skořice, mletého kardamomu, mletého zázvoru, mletého nového koření a hřebíčku)
- 1 vejce
- 50 g másla
- 1 lžička citronové kůry
- 150 g sušených brusinek
Na ozdobu:
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce vody
- meruňková marmeláda
Pracovní postup:
- Do části vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbylý cukr a koření. Pak přilijeme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
- Nakonec zapracujeme kvásek, zbylé vlažné mléko a brusinky. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. To v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a z každého vytvoříme bulku. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Troubu dáme předehřát na 190 °C a připravíme si hmotu na křížky. Mouku smícháme s vodou, podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, až vznikne bílá hustší kašička. Tou pomocí zdobicího kornoutu děláme na bulky křížky.
- Bulky pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme rozehřátou marmeládou.
Rychlý tvarohový mazanec
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce + na potření
- 5 lžic mléka
- 2 lžíce rumu
- 500 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- rozinky
- mandle
Pracovní postup:
- Tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum utřeme (nejlépe pomocí robota).
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
- Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme jeden velký, nebo dva menší mazance. Dáme je plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nařízneme do kříže.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě nejméně 40 minut dozlatova. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je těsto propečené. Jestli se lepí, ještě chvíli dopečeme.
Kynutý velikonoční věnec
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 120 g krupicového cukru
- 33 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 120 g másla
- 2 žloutky
- perlový cukr
- 1 vejce + 1lžička mleté skořice na potření
Pracovní postup:
- Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Mouku smícháme v míse s oběma cukry, špetkou soli, rozehřátým máslem a žloutky. Zapracujeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teple hodinu kynout.
- Pak na vále rozdělíme na tři části, upleteme cop a na plechu vyloženém pečicím papírem stočíme do kruhu. Potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se skořicí.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut dozlatova.
- Vychladlý zdobíme velikonočními dekoracemi, kraslicemi apod.
Tip: Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo mandle.