Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Jednohubky jako víno. Z odpalovaného těsta, s dýňovým krémem

  1:12
Ačkoliv už je to pár týdnů, jejich chuť cítím na jazyku, kdykoliv si na ně vzpomenu. Jak často se vám to s nějakým jídlem stane? Profiteroly nám připravila na rodinné faře v Kmetiněvsi Darina Křivánková, podle které neexistuje jednodušší recept. Podle nás pro úplné začátečníky není, ale za zkoušku jednoznačně stojí.

"Kuličkám z odpalovaného těsta říkají Italové "profiterole" a my se toho názvu můžeme směle držet, protože má podobně jako mnoho dalších základních receptů kořeny v Itálii," vysvětlila profesí filmová novinářka Darina původ receptu(recept podle italského šéfkuchaře najdete pro srovnání zde).

Odpalované těsto má neutrální chuť, což ale vůbec neznamená, že by bylo bez chuti. "Přestože se většinou používá na výrobu sladkých dezertů, můžeme ho připravit i ve slané a lehce pikantní verzi, záleží na náplni. Tyhle dýňové jednohubky budou ozdobou každé oslavy nebo večírku," říká šikovná kuchařka.

Recept a příprava krok za krokem

Ingredience potřebné na přípravu těsta: 250 ml mléka, 95 g másla, 12 g cukru krupice, špetka soli, 150 g hladké mouky a 5 vajec. Tato dávka vám vystačí na 40 až 50 kuliček velikosti poctivého sousta.

Do kastrolu nalijte mléko, přidejte máslo, cukr, sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. "Nenechte se odradit tím, že se mouka do mléčné směsi vsakuje poměrně neochotně. Ve chvíli, kdy se vše spojí v jakýsi lepkavý knedlík, vraťte kastrol na plotnu a na mírném žáru těsto takzvaně odpalujte," popisuje Darina.

Prakticky to znamená, že je těsto potřeba pečlivě míchat a přehazovat ze strany na stranu, dokud vám na dně kastrolu nezačne přisychat tenká bílá vrstvička. "Míchání opravdu věnujte pár minut, je to důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti," radí amatérská kuchařka (více o její bytové restauraci Na Faře čtěte zde, o faře jako takové zde).

Po dvou až třech minutách kastrol sundejte z plotny a těsto nechte vychladnout, stačí zhruba tak na 60 až 50°C. Vychladlé těsto přendejte do robotu s protínací metlou a postupně do něj jedno po druhém zapracujte vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy se to předešlé beze zbytku zapracuje do těsta.

"Opět to bude vypadat, že se vejcím do těsta moc nechce, ale zanedlouho vznikne konzistentní, hladká, lepivá a lehce tekutá hmota. Pokud nemáte robot, můžete použít vařečku a lidskou sílu, výsledek bude stejný, jen se k němu budete propracovávat trochu déle," radí Darina.

Těstem naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený...
Než profiteroly vložíte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti,...
Pečte v troubě předehřáté na 200°C...

Těstem pak naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený papírem na pečení tvořte krouživým pohybem úhledné hromádky pár centimetrů od sebe, protože při pečení profiteroly trochu nabudou. Než je dáte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti, aby se výsledek co nejvíce podobal kuličkám.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C, po deseti minutách ztlumte žár na 170°C a pečte ještě 15 až 20 minut, profiteroly by měly mít nazlátlou barvu. Odolejte pokušení a během pečení neotvírejte troubu, jinak hrozí, že profiteroly splasknou! 

A jak připravit dýňový krém?

Potřebné ingredience: půlka menší dýně hokkaidó, 200 g ricotty, 50 g sýra s modrou plísní (kdo má rád výraznější chuť, může dát víc), 100 ml smetany, 2 snítky šalvěje, sůl, olivový olej, pár plátků slaniny a lístky šalvěje na ozdobu.

Hokkaidó není třeba loupat, takže dýni jen pečlivě omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka, skvěle na to poslouží naběračka na zmrzlinu, která se neprohne. Půlku dýně nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm, dejte do pekáče, poctivě zalijte olivovým olejem, osolte a přidejte lístky šalvěje, která dýni ideálně dochutí.

Přidejte i ricottu a opět mixujte.
SMAZAT!!!!!
Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte...

Pečte na 200°C, dokud dýně není měkká, trvá to tak 20 až 30 minut. Dýni i se šalvějí a zbytkem oleje rozmixujte na hladkou kaši, přidejte ricottu, rozdrobený sýr a opět mixujte. Do hladké směsi přilijte postupně smetanu, abyste ji trochu naředili. Výsledná konzistence by neměla být tuhá ani tekutá, ale krémová.

Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte profiterolí, a na každý lístek položte kousek slaniny, aby se během pečení tuk vsákl do šalvěje. Pečte, dokud slanina nezezlátne. Vychladlým nadýchaným kuličkám profiterolím odřízněte vršky asi tak ve dvou třetinách a dýňový krém dejte do cukrářského sáčku s větším kulatým otvorem. Naplňte profiteroly, přiklopte a ozdobte slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...