Jídlo s příchutí kysaného zelí. Vyzkoušejte koláč i plněné knedlíky

Kysané zelí je plné vitaminu C a stojí, na rozdíl od jiného ovoce a zeleniny, jen pár korun. Když postavíte misku zelí před dítě, málokteré ji sní. Tak se pusťte do maskovacích manévrů a zelí šikovně schovejte, před dětmi i dospělými.

Slaný koláč se zelím | foto: Profimedia.cz

Slaný koláč se zelím

Příprava 40 minut, chlazení 1 hodina, pečení 35-40 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • 250 g másla
  • 2 lžíce mletých škvarků
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření těsta
  • 1 lžička octa
  • tuk na vymazání formy
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g špeku
  • 1/2 cibule
  • kmín
  • med nebo cukr
  • 100 ml suššího bílého vína
  • 3 silnější plátky uzeného masa nebo šunky

1. Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
3. V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
4. Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
5. Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
6. Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Příprava 30 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 800 g vepřové plece
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sladká paprika
  • sůl
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g brambor
  • zakysaná smetana

1. Maso pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Zelí vymačkáme, tekutinu uchováme, a překrájíme.
2. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přihodíme maso a opečeme. Zaprášíme moukou, sladkou paprikou, osolíme a podlijeme vývarem. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme dopoloměkka.
4. Do hrnce s masem přidáme zelí a podusíme doměkka. Přidáme brambory, šťávu ze zelí, dochutíme solí a povaříme dalších deset minut.
5. Guláš rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme se lžící zakysané smetany.

Závin s kysaným zelím

Závin s kysaným zelím

Příprava 15 minut, pečení 35-40 minut

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g listového těsta
  • 200 g plátků uzeného masa
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • drcený kmín
  • 1 vejce
  • hrubá sůl

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je.
3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na obdélníkovou placku.
4. Placky poklademe plátky anglické slaniny, rozprostřeme na ně zelí, ochutíme drceným kmínem, poklademe plátky uzeného masa a svineme.
5. Záviny přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.

NÁŠ TIP: Náplň dochuťte stroužkem prolisovaného česneku, k zelí a uzenému masu můžete přidat trochu podušených hub.

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Příprava 40 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

Na zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 50 g špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • 100 ml zeleninového vývaru

Na náplň:

  • 500 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla

Na knedlíky:

  • 1 kg brambor moučného typu povařených ve slupce
  • sůl
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce sádla

1. Zelí vymačkáme, šťávu uchováme, a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
2. Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli, přidáme zelí a koření, přilijeme trochu šťávy. Dochutíme solí, cukrem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme.
3. Uzené maso pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno pokrájíme a opečeme na sádle. Přisypeme uzené a společně pečeme. 
4. Brambory oloupeme a nastrouháme. Dáme vařit vodu se solí. Z brambor, hrubé mouky, krupičky, soli a vejce zpracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku. 
5. Na pomoučněném vále nakrájíme váleček na plátky, které rozválíme na placičky, rozdělíme na ně náplň z uzeného a knedlíky zabalíme.
6. Knedlíky povaříme podle velikosti asi 10-14 minut ve vroucí vodě. V rendlíku rozpustíme sádlo.
7. Na talíře rozdělíme podušené zelí a knedlíky a pokapeme je rozpuštěným sádlem.

Zelňáky

Zelňáky

Příprava 40 minut, odležení 30 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

  • 100 anglické slaniny
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 800 g brambor
  • 300-400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • sůl
  • pepř

1. Anglickou slaninu pokrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm vyškvařit slaninu, přisypeme zelí, pánev zakryjeme pokličkou a krátce podusíme.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme, přimícháme mouku, vejce, vmícháme podušené zelí a ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
4. Směs zakryjeme potravinovou fólií a necháme 30 minut odležet.
5. Na pánvi nebo na lívanečníku potřeném olejem postupně smažíme jako silnější bramboráčky.

NÁŠ TIP: Zelňáky můžete dochutit mletým kmínem nebo majoránkou.

Salát z kysaného zelí

Salát z kysaného zelí

Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 1 malá šalotka
  • 1/2 menší zelené papriky
  • 1/2 menší červené papriky
  • 2 sladší jablka
  • sůl
  • pepř
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo cukr
  • dýňová nebo slunečnicová semínka

1. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Šalotku nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a jádřince a nadrobno pokrájíme.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
3. Zelí promícháme v míse se zeleninou, cibulí a jablky, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem a javorovým sirupem. Necháme zakryté v chladničce odležet minimálně hodinu.
4. Před podáváním ozdobíme semínky.

NÁŠ TIP: Salát můžete doplnit 1-2 lžícemi strouhaného křenu, nahrubo nastrouhanou povařenou červenou řepou, vynechte olej a promíchejte s kelímkem zakysané smetany.

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...