Letní škola vaření: grilujeme a rožníme

  0:41
Letní škola vaření pro vás připravila další díl. Tentokrát jsme se zaměřili na známé i neznámé grilované pochoutky.
Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí...

Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí kotlety; 4. Rajčata | foto: Isifa

Češi přišli grilování na chuť. V létě se „kouří“ pomalu z každé zahrady a k vidění jsou i nadšenci ve veřejných parcích s přenosným grilem a piknikovou dekou. I přesto, že se se špekáčkem opečeným nad ohněm nikdo nechce definitivně rozloučit, vítězí přeci jen zdravější jídlo.

Při grilování velmi záleží na tom, jak dobré maso si vyberete. Nabídka supermarketů je sice bohatá, ale kvalita různá. Rozhodně se nenechte nalákat na naložené maso „rovnou na gril“. Právě tak se většinou obchodníci zbavují zásob, které už měly dávno z pultů zmizet. Stejně jako před lety si dobrého řezníka hýčkejte a dejte na rady známých. Pokud už máte řezníka „prověřeného“, můžete si troufnout i na koupi jeho marinovaných specialit.

Bohužel samotné grilování není tou nejzdravější formou přípravy jídla. Při dodržení několika pravidel se ale škodlivost může snížit. Například tuk z pečeného masa nikdy nesmí skapávat do řeřavých uhlíků. Ke grilování vybírejte raději méně tučné kousky, zvláště pokud si hlídáte linii. Koneckonců panenka či svíčková jsou nejméně tučné části hovězího a vepřového a na grilu chutnají skvěle. Maso pořádně zajídejte čerstvou zeleninou!

Jak správně připravit gril? Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a jen rudě žhnou. To je ten správný okamžik začít vařit. Dobrou chuť.

1: žebírka

* 800 g vepřových žebírek * 1 lžíce medu * 2 lžíce dijonské hořčice * 2 lžíce kostiček cibule * sůl * 1 lžička kmínu * 1 lžička tlučeného pepře * větvička tymiánu

Maso omyjeme a osušíme. Ostatní suroviny smícháme a žebírka vzniklou směsí důkladně potřeme. Vložíme maso do hliníkové fólie a grilujeme asi 20 až 30 minut, během grilování několikrát obrátíme.

2: masový cop

* 500 g vepřové panenky * šťáva a plátky kůry z chemicky neošetřovaného citronu, bio * 2 lžíce sójové omáčky * 1 lžíce pepře

Promícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a kůru s pepřem a směsí potřeme maso. Panenku rozkrojíme na tři pruhy podél, ale nedokrojíme, a upleteme z ní cop - konce svážeme. Grilujeme 20 až 30 minut.

3: jehněčí kotlety

* 4 jehněčí kotlety * 4 lžíce olivového oleje * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * 2 stroužky česneku * sůl, pepř

Směsí oleje, rozmarýnu, česneku, soli a pepře důkladně potřeme maso. Kotlety grilujeme asi 10 minut a během grilování několikrát obrátíme.

4: rajčata

* 4 rajčata * 4 lžíce bylinkového másla * pár lístků bazalky * sůl

Rajčata omyjeme, odřízneme vršek, osolíme a vložíme na fólii. Bylinkové máslo položíme na rajčata a posypeme bazalkou. Grilujeme asi 15 až 20 minut.

Grilované kuře a zelenina

Pro 2-4 osoby

* 1 kuře (cca 1,2 kg) * 1 svazek rozmarýnu * 8 šalotek
* 600 g malých brambor * 2 paličky česneku * sůl, pepř
* 1 lžíce medu * 4 lžíce sójové omáčky * 1 lžička kari koření

1. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř osolíme a opepříme. Napíchneme na špíz. Med, sójovou omáčku a kari promícháme a směsí potřeme kuře.

2. Šalotky oloupeme a česnekové paličky rozpůlíme. Brambory omyjeme a rozpůlíme.

3. Vše vložíme do hliníkové fólie a přidáme větvičky rozmarýnu, sůl a pepř. Kuře dáme na gril a pod něj položíme fólii se zeleninou a bramborami.

4. Asi hodinu grilujeme, během té doby zeleninu několikrát obrátíme.

Frikadely s koriandrovým tvarohem

Pro 4 osoby

* 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
* 1 šalotka jemně nasekaná * 1 stroužek česneku, jemně nasekaný * 1 starší tvrdší houska * strouhanka
* 2 vejce * 2 lžíce nasekané petržele * 1 lžíce nasekaných lístků majoránky * 1 lžíce ostré hořčice
* 1 lžíce kečupu * 4 lžičky oleje * sůl, pepř * 150 g tvarohu * 2 lžíce bílého jogurtu * 4 lžíce zakysané smetany * 1 svazek koriandru

1. Ve vlažné vodě necháme změknout housku. Šalotku a česnek zpěníme na lžíci oleje, přidáme petržel a majoránku a necháme trochu vystydnout. Směs spojíme s vejci, houskou, paprikou, hořčicí a kečupem a přidáme k mletému masu. Podle potřeby přidáme strouhanku a dochutíme solí a pepřem.

2. Vytvoříme 4 frikadely (kuličky) a položíme je na fólii, pokapeme olejem a zabalíme. Grilujeme asi 20 až 30 minut.

3. Mezitím smícháme tvaroh s jogurtem a smetanou, přidáme nasekaný koriandr, osolíme a opepříme. Frikadely servírujeme na fólii spolu s ochuceným tvarohem.

Kotleta se žampiony

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety * 1 větvička tymiánu * 2 stroužky česneku * 100 g šunky * 200 g žampionů * 1 lžíce citronové šťávy * 1 masité rajče * 1 lžíce oleje * sůl, pepř

1. Kotlety omyjeme a osušíme a tukovou vrstvu na okrajích na několika místech nařízneme. Tymián omyjeme a odkrájíme lístky z větvičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, šunku na kostičky.

2. Žampiony očistíme a rovněž nakrájíme na tenké plátky a smícháme s citronovou šťávou, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

3. Kotlety ogrilujeme z obou stran, osolíme a opepříme. Poté vložíme každou kotletu na jednu fólii. Šunku, žampiony, rajčata, česnek, citronovou šťávu a tymián smícháme, osolíme a opepříme.

4. Směs rovnoměrně rozdělíme na kotlety. Společně grilujeme asi 25 minut.

Grilovaná jehněčí kýta

Pro 4-6 osob

* 1 jehněčí kýta, cca 1,5 kg, bez kosti * 2 stroužky česneku * 4 lžíce bílého jogurtu * 2 lžíce nasekaného tymiánu * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * sůl, pepř

1. Kýtu omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme, nasekáme a utřeme s trochou soli. Přidáme jogurt a bylinky a důkladně promícháme.

2. Směsí potřeme kýtu, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme přes noc marinovat v lednici.

3. Druhý den napíchneme na grilovací jehlu, ovineme . provázkem, osolíme a opepříme. Grilujeme 50 až 60 minut.

Kachna na grilu

Pro 4 osoby

* 1 mladá kachna (cca 1,8 kg) * 4 jarní cibulky * 1 jablko * 2 lžíce pomerančové šťávy * 2 lžíce sherry, 1 lžíce medu * 2 lžíce sójové omáčky * sůl, pepř, kajenský pepř

1. Kachnu zevnitř osolíme a opepříme. Cibulky nakrájíme na kolečka. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na osminy. Cibulkami a jablkem naplníme kachnu, sešijeme ji a napíchneme na grilovací jehlu.

2. Pomerančovou šťávu, sherry, med, sójovou omáčku a kajenský pepř smícháme a směsí potřeme kachnu. Grilujeme asi 60 až 70 minut a během této doby občas potřeme marinádou.

Autor:

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...