Netradiční menu na Boží hod

Na Boží hod jsme pro vás připravili recept na nejlepší svíčkovou omáčku a trochu jiné palačinky, než znáte.

Hovězí se svíčkovou omáčkou | foto: Martin Faltus


Tradiční božíhodová svíčková se nedá jen tak ošidit, chce čas a kvalitní suroviny. Maso by mělo být z mladého býka. Jak název napovídá, klasická svíčková by se měla připravovat ze svíčkového šálu, ale vzhledem k ceně si klidně kupte hezký kousek zadního hovězího nebo tzv. falešnou svíčkovou.

Snídaně
Palačinky s calvadosem

4 PORCE

* 2 vejce
* 40 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 1/4 l mléka
* olej na pečení
* 70 ml javorového sirupu
* moučkový cukr
* šlehačka na ozdobu

Náplň:
* 3 větší jablka
* hřebíček
* celá skořice
* badyán
* 50 g cukru
* 2 lžíce medu
* 100 ml bílého vína
* 50 ml calvadosu
* 20 g vanilkového pudinku

1. Do kastrůlku nalijeme polovinu bílého vína, calvados, trochu vody, přidáme koření, cukr a med. Přivedeme k varu, necháme zredukovat na polovinu a přecedíme. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostky. Přidáme do svařeného základu a přivedeme k varu. Přilijeme víno a necháme jablka 5-7 minut povařit. Vanilkový pudink promícháme s vodou a přilijeme k jablkům. Pudink přidáváme postupně, aby nebyla hmota příliš hustá. Hustota by měla být taková, aby se jablka jen spojila. Necháme do druhého dne vychladnout.

2. Mléko rozšleháme s vajíčky, cukrem a zašleháme hladkou mouku. Vytvoříme hladké těsto. Malou pánvičku rozehřejeme a vymažeme olejem. Nalijeme těsto a krouživým pohybem rozlijeme po celé ploše. Upečeme z jedné strany, poté palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Takto pokračujeme a uděláme palačinky ze všeho těsta. Palačinky udržujeme na teple.

3. Na talíř položíme jednu palačinku, na ni dáme 2 lžíce jablečné hmoty, zakryjeme další palačinkou. Dáme další vrstvu jablek a opět zakryjeme palačinkou. Polijeme javorovým sirupem, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.


Vyzkoušejte jiné druhy

TVAROHOVÉ PALAČINKY

* 100 g netučného měkkého tvarohu * 1 vejce * 80 g hladké mouky * 2 dl mléka * sůl * olej na smažení

Tvaroh ušleháme s vejcem, moukou, mlékem a špetkou soli dohladka. Těsto necháme 20 minut odpočinout. Palačinky pečeme na pánvi a hned je přendáme na předehřátý talíř.

POHANKOVÉ (FRANCOUZSKÉ) PALAČINKY

* 250 g pohankové mouky * 500 ml mléka * špetka soli * 2 vejce * máslo

Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Přidáme vejce. Necháme odstát, nejlépe celou hodinu. Na nepřilnavé pánvi necháme rozpustit trochu másla a na rozehřátém z obou stran opečeme tenkou palačinku.

Oběd
Hovězí se svíčkovou omáčkou

4 PORCE

* 600 g hovězího zadního 
* 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
*100 g cibule
* 30 g oleje
* divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
* 30 g hořčice
* 40 g octa
* 40 g cukru
* sůl
* 1 citron
* 1/2 l mléka
* 100 g šlehačky
* 40 g másla
* 40 g hladké mouky

1. Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V kastrůlku rozehřejeme olej a přidáme zeleninu. Necháme ji orestovat a přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Základ zastříkneme octem, přidáme hořčici, zalijeme vodou a necháme vařit.

2. Maso svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na pánev dáme rozehřát trochu oleje a ze všech stran maso opečeme. Přendáme do vroucího základu, pánev zalijeme troškou vody, převaříme a přidáme k základu - maso by mělo být ponořené. Osolíme a přidáme koření. Zakryjeme poklicí a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli na 190 °C. Jakmile je maso měkké, přendáme ho do misky a zakryjeme potravinářskou fólií. Základ dále vaříme na mírném plameni, dokud se téměř nevyvaří.

3. V troše mléka rozšleháme mouku. Nalijeme do základu a přivedeme k varu. Omáčka bude v této chvíli hodně hustá, tak ji postupně ředíme mlékem. Doporučuji mléko přidávat postupně, pokaždé když se omáčka zavaří. Odstraníme koření, ochutíme solí, octem, citronem a cukrem. Omáčku rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto, zjemníme smetanou a máslem. Maso nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na předehřáté talíře a zalijeme omáčkou. Ozdobíme citronem se šlehačkou a brusinkovým kompotem. Podáváme s houskovými knedlíky.

Večeře
Zeleninový salát s hříbky

4 PORCE

Příprava: 25 minut

* 1 salát lollo rosso
* 1 salát lollo biondo
* 4-6 mražených hříbků
* 1 salátová okurka
* 4 větší rajčata
* 150 g šunky
* 70 g olivového oleje
* 1 svazek bazalky

1. Okurku omyjeme a oloupeme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i okurku. Přendáme do misky a promícháme. Saláty dobře vypereme a natrháme. Šunku nakrájíme na kostičky. Hříbky necháme rozmrazit a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme z obou stran plátky hříbků. Lehce osolíme a na pánvi podusíme.

2. V misce smícháme olivový olej s natrhanými lístky bazalky a ponorným mixérem dobře rozmixujeme. Zeleninu promícháme s nakrájenou šunkou a polovinou hříbků a ochutíme bazalkovým pestem. Směs zeleniny rozdělíme na jednotlivé talíře. Doprostřed uděláme kytičky z hlávkových salátů a pokapeme bazalkovým olejem. Okolo talíře nakládáme plátky hříbků.

TIP
Pokud neseženete mražené hříbky, den předem si namočte sušené houby nebo je úplně nahraďte čerstvými žampiony.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...