Dětský mejdan můžete uspořádat jen tak, pro radost

  0:28
Nemusí jít zrovna o narozeniny. Dětskou party pro své potomky i jejich kamarády můžete vystrojit třeba jen proto, že jim chcete udělat radost.

Zeleninová zvířátka a lodičky | foto: In Images

Zeleninová zvířátka a lodičky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 minut

Na zvířátka:
* 1 salátová okurka
* 4 karotky, očištěné
* 8 ředkviček
* 4 malá rajčata
* 1 lžička lučiny
* nať jarní cibule a pažitka

Na lodičky:
* 2 barevné papriky (žlutá a červená)
* 150 g tvrdého sýra, eidam, gouda, ementál apod.
* listy salátu na ozdobu

1. Z okurky odkrojíme konce, vyřízneme tlamu a vsuneme jazyk z papriky. Oči připravíme z ředkvičky. Zbytek okurky nakrájíme a vytvoříme hada.

2. Očištěné karotky použijeme jako šnečí tělo, na konci uděláme zářezy a zasuneme do nich pažitková tykadla. Ulitu vyrobíme tak, že oloupeme červenou slupku ředkviček do spirály škrabkou.

3. Na myšky ponecháme ředkvičkám kořínek. Ze spodní strany seřízneme vypouklou část a odkrojky zasuneme do zářezů jako myší ouška. Nařízneme oči a červenou slupku odhrneme.

4. Rajčatům vykrojíme zelený střed a seřízneme vrchní část rajčete. Z odřízlé části odstraníme semínka a rozpůlíme ji na krovky. Oči a tečky na krovkách vytvoříme z lučiny, do spodní části rajčete zasuneme tykadla z pažitky.

Jestli se vám dcera nebo syn rádi pletou do vaření, nevyhánějte je z kuchyně. Nechte je vykonávat jednodušší kuchtíkovské práce jako míchání nebo mazání pomazánek. A když jim to půjde, pořiďte jim knížku, která je naučí základům kuchařského umění. Bojíteli se nechat je v kuchyni samotné, nabídněte se jako pomocníci.

TIP:
Lodičky připravte z paprik a sýra nakrájeného na kostky. Na párátko napíchněte plachtu z kousku listu salátu.

Dort z kandovaného ovoce s bonbony

Na 1 dortovou formu o průměru 23 cm, cca na 10 kousků

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 4 vejce
* 100 g kandovaného ananasu (sušené plátky)
* strouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
* 270 g hrubé mouky

Na polevu a ozdobu:
* bílá cukrářská poleva
* různé druhy bonbonů (lentilky, želé - jahůdky, pomeranče apod.)

1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a šleháme elektrickým šlehačem do pěny, asi 10 minut. Postupně přidáme žloutky a dále šleháme ještě asi 5 minut, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme citronovou kůru, drobně posekané kandované ovoce a prosátou mouku. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

2. Formu vymažeme máslem, dno i stěny vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a uhladíme povrch. Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut. Upečený dort necháme na mřížce částečně vychladnout, sejmeme stěny formy a necháme na mřížce úplně vystydnout. Polevu připravíme podle návodu na obalu, většinou stačí jen ohřát v původním balení v teplé vodě.

3. Vychladlý dort přendáme na tác, potřeme polevou, naznačíme nožem jednotlivé řezy, ozdobíme je bonbony a necháme ztuhnout. Při podávání krájíme na jednotlivé porce podle naznačených řezů.

Dětské mini pizzy

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + kynutí a pečení

* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru krupice
* 1 žloutek
* 50 ml oleje
* 1/2 hrnku mléka nebo vody, asi 150 ml
* 250 g hladké mouky 00
* 1 lžička soli
* trochu oleje na potření
* 8 lžic kečupu
* 4 vejce, uvařená natvrdo
* 8 černých oliv bez pecek
* 1 menší zelená paprika
* trochu pažitky
* 1 malá cibulka

1. Do mísy rozdrobíme droždí se špetkou cukru a utřeme ho na kašičku. Přidáme vlažné mléko, žloutek, olej a rozmícháme. Mouku smícháme se lžičkou soli a přisypeme do mísy. Zaděláme hladké nelepivé těsto a podle potřeby přidáme trochu mouky nebo vody. Na vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme kynout. Trvá to asi 3/4 hodiny, podle teploty v místnosti.

2. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme a vychladlá nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme a nakrájíme na proužky. Cibulku oloupeme a rozkrojíme. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Ty vyválíme na placku o průměru asi 10 cm, vytvarujeme, přendáme na plech a necháme odpočinout.

3. Povrch potřeme olejem a pečeme asi 10 minut. Upečené placky potřeme kečupem a vytvoříme obličej zvířátka ze tří plátků vajec, oči a nos doděláme překrojenými olivami a proužkem papriky, fousky uděláme z pažitky a pusu z osminky cibule.

Sýroví ježci s pažitkou

ASI NA 10-12 KUSŮ

Příprava: 30 minut + 20 minut chlazení

* 200 g lučiny
* 50 g změklého másla
* svazek pažitky
* špetku soli
* celý pepř na dozdobení
* 8 ks slaných křehkých krekrů

1. Lučinu rozmícháme se změklým máslem a lžící usekané pažitky, podle chuti lehce osolíme. Lžící rozdělíme na 10-12 stejných dílů a prsty vytvarujeme nejdříve kuličky a z nich ježky.

2. Zbylou omytou a osušenou pažitku nastřiháme našikmo nůžkami na 3-4cm kousky a zapícháme do těla sýrových ježků jako bodlinky. Z pepře utvoříme oči a čumáček a dáme do chladničky ztuhnout.

3. Ježky podáváme na slaném krekru nebo sýrových oplatkách.

TIP:
Ohýbají-li se vám při zapichování pažitkové bodliny, utvořte si pomocí silnější jehly otvory a pažitku do nich zasuňte a pak lehce přitiskněte zpět. Ježky nebo sýrové kuličky můžete připravit i z ochuceného tvarohu, brynzy, nivy nebo do lučiny navíc vmíchat tavený sýr, posekanou šunku či jemně strouhaný tvrdý sýr apod. Oči a čumák můžete vytvořit z rozinek, ořechů a různých semínek.

Vaječné lodičky

NA 12 KUSŮ

Příprava: 30 minut

* 6 vajec, uvařených natvrdo
* 150 g pomazánkového másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* 1 jarní cibuka, pokrájené nadrobno
* 10 plátků šunky
* 1 červená paprika
* menší svazek pažitky

1. Uvařená a vychlazená vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky rozpůlíme, zbavíme semeníku a žeber a nakrájíme na drobné kostičky. V misce utřeme žloutky se solí, pomazánkovým máslem a citronovou šťávou. Vmícháme jemně pokrájenou cibulku, 4 plátky najemno pokrájené šunky a část nakrájené papriky s lžíci usekané pažitky. Podle potřeby ještě dochutíme solí.

2. Bílky naplníme pomocí lžičky vaječnou pomazánkou. Zbylé plátky šunky šikmo rozpůlíme a každý kousek napíchneme na párátko jako lodní plachtu a zapícháme je do plněných vajíček. Vaječné lodičky posypeme zbylou pažitkou a kostičkami červené papriky a necháme chvíli vychladit.

TIP:
Aby se lodičky nepřeklápěly, seřízněte spodní vypouklou stranu bílku. Pomazánku můžete ochutit také hořčicí. Pro děti je vhodnější plnotučná hořčice bez přídavku barviv - není sice tak krásně žlutá, ale je zdravější.

Vaječné muchomůrky s rajčaty

NA 10 KUSŮ

Příprava: 20 minut

* 10 vajec
* 10 rajčat, nejlépe různé velikosti
* 100 g lučiny
* velká hrst výhonků řeřichy apod.

1. Vejce uvaříme natvrdo, vkládáme-li je do studené vody, trvá to asi 8 minut, do horké asi 10 minut. Uvařená vejce vychladíme pod proudem studené vody, oloupeme a necháme úplně vychladnout. Rajčata omyjeme, odřízneme jim spodní část, horní, vetší část rajčete si ponecháme na kloboučky hub.

2. Z rajčat vydlabeme dužinu se zrníčky. Vnitřky rajčat vysušíme papírovým ubrouskem a částečně naplníme lučinou. Širší konce vajec můžeme malinko seříznout, aby lépe stála. Rajčatové kloboučky s lučinou posadíme na vejce a ze zbylé lučiny utvoříme bílé puntíky. Jde to dobře pomocí lžičky nebo mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem.

3. Na talíř rozložíme výhonky řeřichy, zasadíme do ní muchomůrky a podáváme jen tak nebo s plátky libovolného pečiva.

TIP:
Malé houbičky připravíte z křepelčích vajec a třešňových rajčátek. Křepelčí vajíčka se upravují stejně jako slepičí, jen doba varu je kratší.

Had z okurky, šunky, sýra a chleba

NA 1 HADA

Příprava: 10 minut

* 1 menší salátová okurka
* 2 silnější plátky šunky o síle asi 0,5-1 cm
* 2 silnější plátky tvrdého sýra, silné asi 0,5-1 cm
* 2 plátky toustového chleba
* lučina nebo pomazánkové máslo na potření
* menší svazek pažitky
* kousek červené papriky na ozdobu

1. Okurku omyjeme, osušíme a odkrojíme na obou koncích špičky asi 5 cm dlouhé. Zbylou část i se slupkou nakrájíme vroubkovaným nožem na 0,5 až 1 cm silné plátky. Z šunky, sýra a toastového chleba vypíchneme ostrým vykrajovátkem stejně velká kolečka.

2. Chlebová kolečka potřeme lučinou nebo pomazánkovým máslem a namazanou stranou lehce přitlačíme do usekané pažitky. Z červené papriky vyřízneme oči a hadí jazýček a kulatější špičku okurky ozdobíme jako hadí hlavu.

3. Pomocí nože si uděláme zářezy a zasuneme kousky papriky. Na talíři nebo tácu sestavíme k hadí hlavě tělo střídáním koleček okurky, šunky, namazaného chleba a sýra, hada zakončíme druhým odříznutým koncem okurky.

TIP:
Aby jednotlivé plátky hada na talíři lépe stály v požadovaném tvaru, potřete místa pod hadem trochou lučiny nebo je podložte proužky šunky a sýra. Uzeninu a sýr použijte dle chuti, chléb můžete použít i obyčejný, celozrnný nebo kolečka vykrájet z veky.

Perníkový vláček s bílou čokoládou

NA 1 VLÁČEK

Příprava: 10 minut + 50 minut pečení

* 500 ml mléka
* 100 ml oleje
* 2 lžíce medu, asi 100 g
* 2 vejce
* 50 g sušených višní
* 200 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 500 g špaldové celozrnné mouky
* 1 kypřicí prášek do perníku Vitana, 20 g
* 1-2 lžíce kakaa
* 100 g višňové marmelády
* bílá a červená cukrářská poleva
* marshmallows, gumoví medvídci a bonbony

1. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ohřejeme část mléka s medem. Přilijeme studené mléko a vmícháme vejce a olej. Prosátou mouku promícháme s perníkovým práškem, oběma cukry a kakaem. Postupně přilijeme tekutou směs, vsypeme višně a vymícháme hladké řidší těsto. To rovnoměrně rozlijeme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

2. Upečený perník necháme vychladnout, vyklopíme ho na pracovní desku a vodorovně rozkrojíme v půli, spodní část namažeme marmeládou a opět spojíme k sobě. Z takto připraveného perníku nakrájíme tři obdélníky na vagonky, oblouk na kabinu a dvě kolečka na komín. Povrch všech dílů potřeme slabší vrstvou bílé cukrářské polevy připravené podle návodu na obalu a necháme ztuhnout.

3. Na větším prkénku nebo tácu sestavíme vlak a potáhneme ještě jednou vrstvou bílé polevy a slepíme jí jednotlivé díly k sobě. Dozdobíme podle obrázku červenou ovocnou polevou nebo ve vodní lázni nahřátým ovocným rosolem pomocí sáčku, bonbony a cukrovou vatou. Necháme v chladu ztuhnout.

Pepřoví pavouci

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení

* 600 g mletého kuřecího masa
* 1 cibule
* 2-3 prolisované stroužky česneku
* sůl
* 2 lžičky kořenicí směsi na mleté maso nebo bylinky
* 1 lžíce kečupu
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce majonézy
* 2-3 papriky, různé barvy, nakrájené na proužky
* 12 kuliček nakládaného zeleného pepře

1. Mleté maso promícháme v míse s usekanou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením nebo bylinkami, kečupem a solí. Masovou směs rozdělíme na 8 dílů a vytvarujeme vlhkýma rukama kuličky, které velmi lehce zmáčkneme mezi dlaněmi. Narovnáme je na plech nebo na mřížku a potřeme je olejem.

2. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních, u horkovzdušné trouby 180 stupňů, asi 10-15 minut a během pečení na plechu je otočíme.

3. Upečené masové kuličky přendáme na talíře, z majonézy a pepře vytvoříme oči a obličej domodelujeme kouskem papriky s kapkou majonézy. Proužky paprik napícháme kolem dokola jako pavoučí nohy a podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.

TIP:
Kuličky můžete připravit i z hovězího nebo krůtího masa. Česnek a cibuli můžete vynechat a maso ochutit bylinkami nebo libovolnou směsí koření, např. gyros nebo také worcestrovou omáčkou. Majonézu zkuste nahradit hořčicí nebo kečupem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Višňové bounty tyčinky

Višňové bounty tyčinky

Střední

40 min

Klasickým kokosovým tyčinkám odzvonilo, tyto višňové chutnají totiž mnohem lépe.

Višňovo-čokoládový chia pudink

Višňovo-čokoládový chia pudink

Lehké

25 min

Skvělý skleničkový dezert, snadný na přípravu.

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Střední

90 min

S naším receptem upečete ten nejlepší cheesecake.

Klasické třešňové clafoutis

Klasické třešňové clafoutis

Střední

60 min

Upečte z čerstvých třešní dokonalý francouzský moučník.

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...