Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvrat v americké školní válce. Hnutí woke se znemožnilo podporou Palestiny

  10:46
Odpůrcům takzvaného woke myšlení se ve Spojených státech na vzdělávací frontě podařilo dosáhnout četných vítězství. Konflikt mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás nabídl konzervativcům možnost, jak získat v boji proti liberální levici ve školství nové příznivce.
Konzervativní americká skupina Matky za svobodu (Moms for Liberty), která...

Konzervativní americká skupina Matky za svobodu (Moms for Liberty), která bojuje za větší rodičovskou kontrolu na školách, na shromáždění exprezidenta Donalda Trumpa v Jižní Karolíně (25. září 2023) | foto: ČTK

Na Floridě propustili učitele, protože používal genderově neutrální oslovení „Mx“, místo Mr. (pan) nebo Mrs. (paní). Jiná učitelka v Georgii byla propuštěna za to, že svým žákům četla knihu o dítěti bez pohlaví s názvem „Můj stín je fialový“. Knihovnice v Coloradu přišla o práci po propagaci seminářů pro teenagery, které se profilují jako protirasistické a osvětové o komunitě LGBT.

Podle zprávy Education Weekly 44 amerických států od ledna 2021 zavedlo legislativní opatření či podniklo jiné kroky vedoucí k omezení výuky o rase či genderu. Zaměřily se zejména na takzvanou kritickou rasovou teorii. Podle údajů časopisu The Chronicle of Higher Education více než 20 států letos přijalo nebo zvažovalo přijetí zákonů omezujících školní programy diverzity a inkluze.

Podle týdeníku The Economist konzervativní bojovníci proti progresivismu „v mnoha ohledech vyhrávají válku“. Zároveň nicméně připouští, že v některých bitvách stále ztrácejí.

Levičáci do Kalifornie, pravičáci na jih. V USA už si vybírají školy podle názorů

Konzervativní skupina Matky za svobodu (Moms for Liberty) původem z Floridy, která bojuje za větší rodičovskou kontrolu na školách, v roce 2022 docílila toho, že volby do školních rad vyhrálo 55 procent z 500 jejich kandidátů. V letošních listopadových volbách číslo bylo o něco horší. Vedla si dobře v Texasu a Coloradu, ale utrpěla porážky v Iowě, Pensylvánii či Novém Mexiku. Podle skupiny vyhrálo 44 procent jí podpořených kandidátů. Může to ale naznačovat spíše právě obecný odpor k dosavadním vyhroceným debatám.

Ke změnám přispěl covid

Podle USA Today voliči v mnoha případech vybrali do školních rad umírněné kandidáty a „ohromujícím způsobem odmítli politiku kulturní války“. „Tyto výsledky podtrhují to, co nám rodiny říkají již dva roky: Nechtějí kulturní války. Chtějí bezpečné a přívětivé veřejné školy, kde se jejich děti mohou zotavit a prospívat,“ uvedla Randi Weingartenová, prezidentka Americké federace učitelů.

Podle listu The New York Times (NYT) ochlazení kulturní bitvy o vzdělání může odrážet, že většinu rodičů více znepokojují chybějící znalosti po narušení vyučování pandemií covidu či nedostatek podpory duševního zdraví ve školách. I jiní pozorovatelé podotýkají, že vyhrocená národní témata jako otázky transsexuality, rasy, genderu a křesťanské výuky nemusejí mít na lokální úrovni takovou relevanci.

Bílí jsou privilegovaní, vtloukají dětem do hlav v New Yorku. Rodiče se bouří

Průzkumy ukazují, že Američané dlouhodobě dávali ve vzdělání přednost demokratickým ideám. Tento trend se začal měnit během pandemie, kdy řada rodičů souhlasila s republikánskými výzvami k otevření zavřených školních institucí. Schopnost republikánské strany a na ni napojených „kulturních válečníků“ učinit horké téma z progresivní ideologizace vzdělávání byl další podstatný faktor, ze kterého těžili konzervativci.

Válka s Hamásem jako nová příležitost

Ve zmíněných nedávných volbách do školních rad sice antiwoke hnutí nedosáhlo tak dobrých výsledků a republikáni se obávali, že vzestup konzervativců se zadrhl, válka Izraele proti palestinskému hnutí Hamás a reakce progresivistů na ni jim však poskytla novou munici.

Právě republikáni nyní vedou kritické hlasy směrem k liberálním univerzitám, jimž je vyčítáno, že v rámci „politické korektnosti“ podporují nenávist vůči Židům. Byl to dotaz republikánské kongresmanky Elise Stefanikové, která se rektorek Massachusettského technologického institutu (MIT), Pensylvánské státní univerzity a Harvardovy univerzity Sally Kornbluthové, Liz Magillové a Claudine Gayové zeptala, zda výzvy ke genocidě Židů porušují etické kodexy jejich škol nebo pravidla proti obtěžování a šikaně. Trojice žen na něj odpověděla, že záleží na kontextu.

„Konzervativci se již léta snaží přesvědčit americké voliče, že levicové směřování vysokého školství je nejen špatné, ale i nebezpečné,“ píše NYT. „Vzestup antisemitských projevů a plaché reakce některých akademických představitelů byly pro republikány dlouho hledanou příležitostí, jak obrátit politický scénář a označit liberály nebo jejich instituce za nenávistné a netolerantní“.

Levičácká škola vs. bohatí absolventi. Rektorka po slovech o Židech končí

List dodává, že k republikánské kritice se přidalo i mnoho lidí z levé části politického spektra. Téma rozděluje americkou židovskou komunitu, která tradičně byla spjatá s Demokratickou stranou. A bohatí a vlivní absolventi levicově orientovaných škol využívají svého zákulisního vlivu, aby dosáhli odstranění těch, kteří zastávají či alespoň dostatečně neodsuzují propalestinské pozice, z jejich funkcí. V případě Pensylvánské státní univerzity byli úspěšní.

Podle Jaye P. Greeneho, vedoucího výzkumného pracovníka konzervativního think-tanku Heritage Foundation, antisemitské a protiizraelské protesty na univerzitních kampusech připomínají „moment Zoom“ během pandemie, kdy někteří rodiče poprvé pozorně naslouchali tomu, co se jejich děti ve škole učí, a došli k závěru, že je to „nekvalitní a obsahově radikální“. Podobně i nyní podle něj vnímají, že univerzitní školství neposkytuje hodnoty, s nimiž by souhlasili. A to je příležitost pro konzervativce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

Le Penová chce sjednotit evropskou krajní pravici. Do paktu láká Meloniovou

27. května 2024  16:33

Premium Vzestup krajní pravice po eurovolbách je nevyhnutelný. Jednou z mála překážek jsou spory mezi...

Soud se zabýval záznamy ze seancí kutnohorské sekty, vyloučil veřejnost

27. května 2024  16:27

Městský soud v Praze v pondělí přehrál část zvukových nahrávek z „léčitelských seancí“ usmrceného...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...