Posledních sto kilometrů. Čína je krůček od podmanění Mekongu

  20:14
Jeden z největších veletoků naší planety se nenávratně mění. Na Mekongu a jeho přítocích rostou desítky přehrad a Čína usilovně pracuje na splavnění celé řeky pro velké nákladní lodě. Nezastavitelný pokrok ohrožuje přírodu, rybáře i pěstitele rýže.
Zlatý trojúhelník. Pohled na Mekong na pomezí Thajska, Laosu a Maynmaru. (20....

Zlatý trojúhelník. Pohled na Mekong na pomezí Thajska, Laosu a Maynmaru. (20. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Mekongu se v jihovýchodní Asii přezdívá Matka řek. Kolem desáté nejdelší řeky světa, která cestou z Tibetské náhorní plošiny do Jihočínského moře protéká celkem šesti zeměmi, vykvetly celé civilizace. Dnes dává živobytí 60 milionům lidí.

Na podmanění 4 350 kilometrů dlouhého veletoku od začátku tisíciletí usilovně pracuje Čína. Sní o tom, že veletok splavní od delty Mekongu až po provincii Jün-nan na jihu Číny.

Podle agentury AFP jí k tomu chybí poslední krůček: vybagrovat poslední nesplavný úsek řeky na severu Thajska. Posledních 97 kilometrů peřejí, písčin a skal. 

Peking v regionu razí heslo „Společná řeka, společná budoucnost“ a tvrdí, že  proměna Mekongu přinese prosperitu i obyvatelům Laosu, Thajska, Myanmaru, Kambodži a Vietnamu. 

Na Mekongu hlídkují společné jednotky čínské, laoské, thajské a barmské armády:

Ozývá se však čím dál víc skeptických hlasů. Nejde jen o unikátní ekosystémy, kterým v biodiverzitě mohou konkurovat jen amazonské pralesy. Stavba desítek přehrad na Mekongu a jeho přítocích ukazuje, že zkrocení asijského veletoku ve jménu byznysu a geopolitických zájmů ohrožuje i životy milionů obyčejných lidí.

Superdálnice pro lodě

„Čím víc lodí, tím víc návštěvníků a obchodníků. Byznys je dobrý pro všechny,“ směje se v rozhovoru s reportéry agentury AFP čínský turista Čang Ťing-ťin ve vesnici Sop Ruak na severu Thajska poblíž hranic s Laosem a Myanmarem. Takzvaný Zlatý trojúhelník byl po léta synonymem obchodu s drogami a násilí, ale dnes sem plynou čínské investice ve velkém.

Hned pod vesnicí se valí kalné vody Mekongu. Do jeho mělkého koryta se už zanedlouho zakousnou čínské bagry, aby uvolnily cestu pro lodě schopné přepravovat více než 500 tun nákladu. Na obou březích by měly v budoucnosti vyrůst Speciální ekonomické zóny s přístavy napojenými na železnici a silniční síť.

Sumec mekongský může mít na délku až dva metry. Na snímku třísetkilový jedinec,...
Zlatý trojúhelník. Pohled na Mekong na pomezí Thajska, Laosu a Maynmaru. (20....

Dál na jih v Laosu a Kambodži je řeka už splavná. V severním Thajsku ale společnost China Communications Construction Company, která pracuje na úpravě řečiště, narazila na vytrvalý odpor místních aktivistů. 

I ti ale přiznávají, že proti zájmům Pekingu nemají z dlouhodobého pohledu moc šancí uspět. „Je to politika zdrojů. Chtějí změnit Mekong na superdálnici pro nákladní lodě,“ řekl agentuře AFP Pianporn Deetes z organizace International Rivers.

Musíme to přijmout

Číňané se také ve velkém vrhli na budování přehrad a hydroelektráren, které mají z Mekongu udělat „baterii Asie“. Na dolním toku řeky jich v současnosti plánují jedenáct, na přítocích Mekongu by jich mělo vzniknout asi tři sta. Další přehrady už stojí na horním toku, což se už podepisuje na živobytí rybářů.

„Dneska jsem dvakrát rozhodil sítě, ale nic jsem nechytil. To je ta čínská přehrada, je málo vody. Ryby nemají kde plavat a kde se rozmnožovat,“ postěžoval si thajský rybář Kome Wilai z vesnice Chiang Sean. Kvůli přehradě je hladina řeky už čtrnáct dní nezvykle nízko, a to i přes monzunovou sezonu.

Čínské přehrady na Mekongu snižují hladinu řeky a ohrožují tak živobytí rybářů....
Čínské přehrady na Mekongu snižují hladinu řeky a ohrožují tak živobytí rybářů....

Ve vesnici si už zvykli, že hladina občas znenadání klesne o jeden a půl metru. „Když na přehradě zavřou stavidla, tak to má dopad všechny lidi žijící po proudu,“ dodává starosta vesnice Chiang Sean. „Musíme to přijmout,“ konstatuje rezignovaně.

Čínská ambasáda v Bangkoku tvrdí, že přehrady na horním toku řeky vodu nezadržují. Jejich management údajně věnuje velkou pozornost potřebám sousedních zemí. 

Někteří analytici jí v tom dávají za pravdu. „Skutečností je, že Čína kontroluje jen dvanáct procent toku Mekongu,“ tvrdí hongkongská organizace China Water Risk, podle níž daleko větší dopad má například laoská přehrada Xayaburi vlastněná Thajci.

Jak zabít řeku

Výstavba přehrad se podepisuje i na citlivých ekosystémech, kde vědci i dnes objevují stále nové druhy zvířat a rostlin (více zde: Vědci u Mekongu objevili opičího Elvise i psychedelického gekona). Ubývá například řasa, kterou se živí ohrožený sumec mekongský. Nejistá budoucnost čeká i orcelu tuponosou, druh sladkovodního delfína.

„Býval to sezonní ekosystém. Nyní však výška hladiny závisí na otevření přehrad a ekosystém takhle fungovat nemůže,“ vysvětluje ekolog Niwat Roikaewm, který léta bojuje proti likvidaci peřejí na severu Thajska. „Když zničíte peřeje, tak tu řeku zabijete.“

Obavy z přibývajících přehrad čím dál častěji zaznívají i mezi zemědělci žijícími na dolním toku životodárné řeky. Pěstitelé rýže v Thajsku a Vietnamu jsou závislí na náplavové půdě, kterou Mekong přináší na jejich políčka během období dešťů.

Pěstitelé rýže v Thajsku a Vietnamu jsou závislí na náplavové půdě, kterou...
Pěstitelé rýže v Thajsku a Vietnamu jsou závislí na náplavové půdě, kterou...

Nedávná studie Mekongské říční komise ukázala, že pokud budou všechny plánované přehrady uvedeny do provozu, zablokují až 97 procent úrodného sedimentu. To navíc přispěje k erozi vietnamského pobřeží. „Bez distribuce sedimentu pohltí moře deltu Mekongu rychleji, než se očekávalo,“ vysvětluje  Bryan Eyler, autor knihy Poslední dny Mekongu.

Eyler upozorňuje, že výstavba přehrad bude mít také tvrdý dopad na jídelníček obyvatel Kambodže. Mekong je hlavním přítokem jezera Tonle Sap, které je s každoročním úlovkem půl milionu tun ryb hlavním zdrojem proteinů v této šestnáctimilionové zemi.

Co se vší tou elektřinou?

Podle listu The New York Times navíc není jisté, že zkrocení asijského veletoku bude mít tak velký ekonomický přínos, jak Čína svým sousedům slibuje. 

Například Laos si od výstavby desítek přehrad slibuje, že se stane dodavatelem elektřiny pro celou jihovýchodní Asii. Jenže ji zřejmě nebude komu dodávat. Sousední Thajsko má už teď přebytek energie a snaží se vycouvat z dohody o dodávkách proudu z přehrady Pak Beng v Laosu, která vyšla na 2,4 miliardy dolarů.

V chudičké a zaostalé zemi, v níž má Peking zásadní vliv, si navíc překotná výstavba přehrad už vyžádala lidské oběti. Před dvěma lety se zde protrhla  hráz rozestavěné přehrady Xepian-Xe Nam Noy. Katastrofa za sebou zanechala desítky mrtvých, více než 6 000 lidí zůstalo bez domova.

24. července 2018

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...