Přibližná podoba opičího Elvise na kresbě vědců z WWF | foto: WWF

Vědci u Mekongu objevili opičího Elvise i psychedelického gekona

  • 13
Pestrobarevný gekon, ryba, která vypadá jako nakládaná okurka, nebo opice s účesem Elvise Presleyho. To jsou jen některá z více než 200 dosud neznámých zvířat, která v deltě Mekongu objevili vědci ze Světového fondu na ochranu přírody.

Mezi novými druhy popsanými ve studii Divoký Mekong je například pestrobarevný gekon, který má oranžové nohy, žlutý krk a modrošedé tělíčko s žlutými pruhy na oranžových bocích. Vědci ho objevili na jednom ostrově v jižním Vietnamu.

Dalším pozoruhodným tvorem je opice, která žije v Barmě. Její hlavu zdobí patka podobná té, kterou nosila legenda rokenrolu Elvis Presley. Vyznačuje se také useknutým nosem a proto podle místních obyvatel v deštivém počasí schovává hlavu mezi kolena, aby jí do něho nenateklo.

Na seznamu Světového fondu na ochranu přírody (WWF) figuruje také ještěrka, která se bez asistence samečka dokáže sama klonovat, ryba připomínající nakládanou okurku nebo pět nových druhů masožravých květin. Některé z nich dokážou nalákat a pozřít i krysy či ptáky.

Podle ekologických aktivistů je fauna v okolí Mekongu tak různorodá, že vědci tam objeví nový druh každé dva dny. Povodí gigantické asijské řeky ale ohrožuje činnost lidí. "Tyto objevy jsou pro vědce nové, mnoho z těchto zvířat ale končí na jídelních stolech. Jejich životní prostor se sále zmenšuje a ocitají se na pokraji vyhubení," řekl podle televize ABC Stuart Chapman z WWF.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video