Impozantní, píší o demonstraci proti miliardářskému premiérovi světová média

  6:00aktualizováno  19:46
O nedělní mohutné demonstraci na pražské Letenské pláni informovaly všechny světové tiskové agentury i přední zpravodajské servery. Média upozorňují na mimořádný rozsah protestu, největšího od roku 1989. Připomínají také kauzy premiéra Andreje Babiše, které přivedly na pražské prostranství statisíce lidí.

„Češi se vydali do ulic v největším protestu od dob komunismu,“ napsala americká agentura Bloomberg v úvodu své reportáže nazvané „Miliardářský premiér vyvolal v Praze největší protest od roku 1989“. Agentura uvedla, že mnozí demonstranti přijeli do Prahy z nejvzdálenějších konců země s vlajkami České republiky a Evropské unie a s transparenty „Demisi“. 

Americký deník The New York Times si všiml i toho, že na demonstraci dorazily i rodiče s dětmi. Citoval devětatřicetiletou účastnici Magdalenu Kaščákovou, podle které protest možná nepovede k rezignacím, ale ukáže nespokojenost veřejnosti a energizuje společnost. List dal také slovo elektrikáři Josefu Meisnerovi, který na Letné demonstroval i před 30 lety. 

„Demonstranti považují populistického miliardáře za hrozbu pro demokracii a pro nezávislost právního systému země,“ napsala americká agentura AP. „Žádají i demisi nové Babišovy ministryně spravedlnosti,“ dodala. Informace o pražské demonstraci se objevila na informačních serverech San Franciska, Houstonu, Daytonu, Saint Louis a dalších amerických měst.

Americká televize CNN poznamenala, že někteří řečníci na pódiu kritizovali i prezidenta Miloše Zemana, který je Babišovým spojencem. 

Zahraniční média shodně upozorňují na mimořádný počet lidí, kteří se v Praze shromáždili. Francouzská agentura AFP označila protest na Letné za „impozantní“. „Od protestů v roce 1989 Praha nic takového neviděla,“ uvedl The New York Times. „Je to zajímavé, ale zároveň ostudné, že je naše politická situace taková, že se musí něco takového stát,“ citoval newyorský list zástupce organizátorů demonstrace Benjamina Rolla

Roll zdůraznil, že shromáždění na Letné se zúčastnili lidé všech generací a sami akci financovali. Vyjádřil naději, že z prostředí protestů mohou vyrůst noví političtí lídři nebo nové hnutí. Se svými kolegy chce ale zůstat v oblasti občanské společnosti, dodal pro stanici Euronews

„Už toho bylo dost“

Agentura Reuters napsala, že letenský protest je kulminací série demonstrací proti Babišovi a stejně jako všechny minulé se odehrává pokojně. „Našim vůdcům je třeba velmi naléhavě připomenout, že jim naše země nepatří, že nestojí nad zákonem a že je tu pořád dost lidí, jejichž mozky nevymyla nenávistná propaganda,“ řekl Reuters padesátiletý Filip Rubáš, který se v roce 1989 účastnil protestů proti komunistickému režimu. Na Letnou přijel z Brna s manželkou a skupinou přátel. 

Také v Londýně demonstrovaly desítky lidí proti Babišovi:

Britská stanice BBC ve zprávě o demonstraci připomněla, že když policie doporučila Babiše obžalovat, druhý den byl vyměněn ministr spravedlnosti. Nahradila ho Marie Benešová, která dříve hlasovala proti žádosti policie zbavit Babiše poslanecké imunity. 

Německá stanice Deutsche Welle stejně jako další média upozornila, že protest se koná jen několik dní před parlamentním hlasováním o nedůvěře Babišově vládě. „Už toho prostě bylo dost,“ řekla stanici demonstrantka Karolína z jižních Čech. 

Německý magazín Der Spiegel poznamenal, že kvůli přetížení vypadávaly mobilní sítě. Nával lidí také způsobil uzavření jedné ze stanic metra. Podle magazínu se Babiš dostal znovu pod tlak, středeční hlasování o nedůvěře ale nejspíš ustojí.  

Der Spiegel o protibabišovské demonstraci na Letné 23.6.2019

„Vážená EU, nekrm oligarchu“

Rakouský deník Die Presse připomíná, že proti Babišovi a Benešové se v různých městech demonstruje od konce dubna. „Máme toho dost, co Babiš dělá, jak zemi vede,“ citoval devětatřicetiletou mimopražskou účastnici demonstrace na Letné Milu Stiburkovou. Prostor dal i dalšímu protestujícímu pětačtyřicetiletému podnikateli Martinovi Peroutkovi, podle kterého Babiš „zneužil všechny dotační systémy a daňové úlevy“. Babiš obvinění odmítá. 

Francouzský deník Le Figaro napsal, že demonstranti přišli „odsoudit korupci předsedy vlády“ podezřelého z podvodu s dotacemi EU. „Stydím se za svého premiéra,“ citoval list z nápisů na transparentech. Připomněl také, že kritici Babišovi vyčítají i jeho členství v předlistopadové komunistické straně a „údajnou spolupráci s tajnou policií bývalého totalitního režimu“. Le Figaro ale zmínil i to, že „navzdory protestům“ vyhrálo Babišovo „populistické hnutí“ ANO květnové volby do Evropského parlamentu. 

Le Figaro o protibabišovské demonstraci na Letné 23.6.2019

Italský deník Corriere della Sera ohodnotil rozsah demonstrace výrazem, který lze přeložit jako „oceánský“ i „nesmírný“. Zmínil ale, že Babiš má zastání u Zemana. Babiše list přirovnal k šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi, dalšímu kontroverznímu miliardáři. 

Španělská agentura Europa Press uvedla, že středem sporu je Babišův konglomerát Agrofert, který dostává každoročně desítky milionů eur z fondů EU. Připomněla také, že podle předběžné zprávy Evropské komise je Babiš kvůli svému podnikání ve střetu zájmů. 

Americký návod na revoluci. Musí demonstrovat 3,5 procenta občanů

Server Politico zaujal transparent s anglickým nápisem „Dear EU, Don’t Feed the Oligarch“ (Vážená EU, nekrm oligarchu). Babiš serveru napsal, že demonstrace jsou součástí vyspělého demokratického systému v Česku a že právo lidí demonstrovat respektuje. Další velký protest proti Babišovi je plánován na 16. listopadu. 

Podle reportérky rádia Svobodná Evropa Hannah Kavianiové podporovali zvoněním demonstraci i řidiči pražských tramvají. 

O demonstraci psali i v Africe a Austrálii

O demonstraci v Praze informovala všechna přední slovenská média. Například portál soukromé televize Joj, ale i list Hospodárske noviny na svém webu přinesly živě video ze shromáždění. 

Po demisi premiéra volá čtvrt milionu lidí. Nerozumím jim, říká Babiš

List Sme, který na své hlavní internetové stránce rovněž průběžně informoval o dění na demonstraci, napsal, že Praha zažila největší protest od revoluce v roce 1989. 

Zpravodajský portál Aktuality.sk podobně jako další média zveřejnil odhad organizátorů protestu, že na demonstraci přišlo zhruba čtvrt milionu nespokojenců. Připomněl také vyjádření Babiše, že nerozumí, proti čemu lidé demonstrují (Babišovo celé vyjádření i bližší informace z demonstrace zde). 

Pražský protest zaznamenala i ruská média od Kavkazu po Petrohrad, informace se objevila také na okupovaném ukrajinském Krymu. Ruské servery uvádějí, že demonstrace byla svolána na místo velkých protestů před třiceti lety, které vedly k pádu komunistického režimu. 

Delší zprávu o demonstraci vydala katarská televize Al-Džazíra, sledovaná v celém arabském a muslimském světě. Připomněla, že Babiš se dostal k moci i příslibem očistit zkorumpovaný politický systém. Dodala, že navzdory jeho skandálu má ANO mezi stranami v průzkumech stále největší podporu. 

Sociolog Daniel Prokop to vysvětlil tím, že až pětina Čechů věří, že obvinění představují součást spiknutí proti Babišovi. Dalších deset procent oceňuje, že vláda ANO přidává důchodcům a státním zaměstnancům. Tito lidé si také myslí, že zkorumpovaní jsou všichni politici. 

Na Letné chyběla bojovná nálada, byl to spíš piknik, soudí Gazeta Wyborcza

Al-Džazíra ocitovala Babišova příznivce, dvaapadesátiletého Františka z Kladna, podle kterého premiér úspěšně dotáhl řadu věcí. „Babiš není příčinou, ale příznakem dlouhodobých problémů korupce a nedostatku důvěry v český politický systém,“ řekla politoložka Vladimíra Dvořáková. 

Zprávy o demonstraci se objevily i na webu australského deníku Sydney Morning Heraldizraelského listu Haaretz, na egyptském serveru Ahram Online a jihoafrickém serveru news24.com. Krátce o protestu informoval i čínský provládní deník China Daily

China Daily o protibabišovské demonstraci na Letné 23.6.2019

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...