Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tálibán se zmocnil Dželálábádu, ze všech stran postupuje na Kábul

  5:00aktualizováno  10:04
Islamisté z hnutí Tálibán ze všech stran postupují do afghánské metropole Kábul, předtím se bez boje zmocnili města Dželálábád. Do hlavního města v posledních dnech utekly desetitisíce lidí, mnozí z nich se nyní snaží dostat ze země. Povstalci však kontrolují celé hranice, ze země se lze dostat již jen letecky. Některé státy kvůli situaci zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany.

„V Dželálábádu se momentálně žádné boje neodehrávají, protože guvernér se vzdal Tálibánu,“ popsal afghánský vládní činitel s tím, že „umožnění průchodu“ pro Tálibán bylo jedinou možností, jak zachránit životy civilistů.

Pád Dželálábádu, jenž leží na strategicky důležité silnici z Kábulu do Pákistánu, potvrdil také nejmenovaný západní činitel. Obsazení města oznámil později také sám Tálibán.

Islamistické hnutí v posledních dnech dobylo velký počet provinčních středisek, některá se přitom stejně jako Dželálábád vzdala bez boje.

Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země. V sobotu obsadil Tálibán čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center.

V předchozích třech měsících se z Afghánistánu stáhli po skoro 20 letech téměř všichni vojáci USA i vojáci dalších zemí NATO, mezi nimiž působili také Češi. Několik tisíc amerických vojáků a několik set britských vojáků se ale nyní do země vrátilo kvůli evakuaci personálu ambasád a dalších lidí.

V Kábulu hrozí humanitární krize

V Kábulu hrozí humanitární krize, protože tam během několika dnů před Tálibánem uprchly desetitisíce lidí. Utečenci táboří pod širým nebem a spolu s místními skupují rýži, další potraviny, léky a zdravotnický materiál.

Podle Světového potravinového programu OSN v důsledku bojů v Afghánistánu od začátku roku opustilo domovy na 400 tisíc, z toho 250 tisíc od května, kdy se začali stahovat koaliční vojáci.

„Další rok nebo dalších pět let vojenské přítomnosti USA by nemělo žádný význam, pokud afghánská armáda nemůže nebo nechce udržet svou vlastní zemi,“ uvedl v sobotním prohlášení americký prezident Joe Biden.

Šéf Bílého domu i jeho ministr zahraničí Anthony Blinken zopakovali svou podporu afghánské vládě a upozornili na nutnost diplomatických jednání.

USA evakuují ambasádu pomocí vrtulníků

Tálibán v neděli obsadil důležitý hraniční přechod s Pákistánem, ten jej uzavřel. Povstalci kontrolují celé hranice, ze země se lze dostat už jen letecky. Desetitisíce lidí nyní v Kábulu snaží získat víza do ciziny. Mnohé státy ale provoz zastupitelských úřadů omezují nebo ambasády zavírají. 

Americká ambasáda začala v neděli s odvozem diplomatů. Z areálu zastupitelského úřadu USA se zaměstnanci evakuují pomocí vrtulníků. Agentura AP napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušeli na poslední chvíli spálit citlivé dokumenty.

„Sdělili jsme zástupcům Tálibánu, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,“ uvedlo americké velvyslanectví v Kábulu. „Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali.“

Pentagon uvedl, že USA počítají s evakuací „tisíců lidí denně“. Na americké ambasádě ještě tento týden působilo 4 200 zaměstnanců. Do konce srpna, kdy se hodlají Američané ze země stáhnout, potřebují USA evakuovat celkem 30 tisíc zaměstnanců, spolupracovníků a jejich rodin.

Kábul v neděli opustí také velvyslanec Británie Laurie Bristow, jenž byl do úřadu jmenován před pouhými dvěma měsíci. Velvyslancovu záchranu podle listu Daily Mail nařídil v noci na neděli ministr zahraniční Dominic Raab. Operaci mají na starost speciální jednotky britské armády SAS.

Také český ministr zahraničí Jakub Kulhánek v sobotu rozhodl o okamžitém stažení dvou českých diplomatů z Kábulu na mezinárodní letiště. Čeští občané, kteří se nacházeli v Afghánistánu a o kterých ministerstvo zahraničí ví, jsou podle Kulhánka v bezpečí. Kvůli situaci v Afghánistánu v sobotu večer jednala česká Bezpečnostní rada státu.

Podle prohlášení zveřejněného po zasedání Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. Evakuační lety jsou naplánovány na nejbližší dny.

Prezident Afghánistánu Ašraf Ghaní v sobotním projevu řekl, že vláda se nevzdá úspěchů, kterých země dosáhla za posledních dvacet let, tedy po invazi vedené Spojenými státy. Uvedl také, že jedná s lokálními vůdci i se zahraničím, aby boje co nejdříve skončily.

Tálibán tento týden mimo jiné obsadil také druhé a třetí největší město země - Kandahár s asi 650 tisíci obyvatel a západoafghánský Herát s téměř 600 tisíci obyvatel.

V Kandaháru zabral rozhlasovou stanici, kterou přejmenoval na Hlas šaríe. Šaría je náboženské právo vycházející ze zásad islámu a prosazované Tálibánem. Kandahárský Hlas šaríe má napříště vysílat zpravodajství a citáty z koránu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...