Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za rok jsem shodil dvacet kilo, pochlubil se šéfkuchař Jan Punčochář

  13:41
Šéfkuchař Jan Punčochář (42) miluje česká jídla. Před rokem však šel do sebe a díky kolegovi Romanu Stašovi vařečku pravidelně vyměňoval za činky. Nakonec dokázal zhubnout dvacet kilo. „Nejhorší bylo, když si Roman sedl na balón a začal mě hecovat, ať makám,“ přiznal Punčochář.
Jan Punčochář

Jan Punčochář | foto: FTV Prima

Stal jste se kmotrem knížky svého kolegy Romana Staši. Uvařil jste si už něco z jeho kuchařky?
Mám tam jeden svůj recept, takže jsem už z jeho kuchařky vlastně vařil. Jsou to kalamáry dělané na chorizu s bílým vínem. Jinak jsem kuchařku zatím jen prolítnout. Musím říct, že přestože se jmenuje Matla, tak už Roman matla opravdu není.

Jak se vlastně přišlo na název?
Vymyslel ho Přemek Forejt, který při soutěži MasterChef Česko říkal, že Roman všechno nejdříve zmatlá, než pak začne skvěle vařit. Ale musím říct, že je vynikající kuchař, který dokáže skvěle vařit. Já jsem si vždy na jeho receptech moc pochutnal. Víc takových kuchařů, jako je on! Určitě bych lidem doporučil, aby si kuchařku pořídili.

Když mluvíme o jídle, nemůžu se nezeptat, kolik jste zhubl? Vypadáte čím dál líp.
Asi mládnu, co myslíte? Máte ale pravdu, hubl jsem a teď se snažím udržet si nějakou váhu. Bohužel to není vůbec jednoduché, protože moc rád jím a musím i stále ochutnávat.

Jak jste přistupoval k shazování váhy?
Byl to boj v posilovně, na běžeckém páse a i v kuchyni. Chodil jsem cvičit hodně s Romanem Stašou, který mi dělal trenéra. S ním jsem začal navštěvovat posilovny a on mě naučil hodně, co se týče pohybu. Teď už ale žádného trenéra nemám a snažím se cvičit sám.

Jan Punčochář a Roman Staša

S Romanem jste se poznali až v soutěži MasterChef Česko?
Přesně tak. My jsme se před soutěží vůbec neznali a pak jsme se ani poznávat nemohli, když jsem dělal porotce. Po soutěži jsme k sobě našli cestu. Během ní jsme se opravdu nemohli vídat, navštěvovat. Jsou tam přesně daná pravidla, která se musí dodržovat. První jsem mu zavolal já a bylo to právě kvůli tomu hubnutí. Chtěl jsem si u něj objednat hodinu cvičení a poradenství. Pak už to šlo samo a stali se z nás přátelé.

Byl přísným trenérem, který z vás chtěl sedřít kůži?
Byl hodně velkej pedant. Museli jsme celkem intenzivně cvičit. Nejhorší bylo, když si sedl na balón a začal mě hecovat, ať makám. No, musím říct, že to bylo náročný, ale účinný. Budu rád, když vytouženého výsledku docílím třeba za pět let. Teď si troufám říct, že jsem za rok shodil dvacet kilo.

A jak to máte v kuchyni s ochutnáváním. Nedělá vám to problém, když držíte linii?
Mám to stejně asi jako ostatní lidi. Musím se prostě hlídat, jinak bych byl brzo zase jako medvídek. Takže když mám tendenci něco strčit do pusy, vždycky se plácnu přes ruku.

Jan Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Narodil se v Praze. Vyučil se v hotelu Ambassador. Po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restaurací, sbíral zkušenosti v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, podílel se na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a je spolutvůrcem restaurace Pohostinec Monarch. Naposledy šéfoval v restauraci Grand Cru. Na jaře 2019 otevřel svou vlastní restauraci U Matěje.

Co je podle vás základ dokonalé postavy?
Když pominu cvičení, tak jednoznačně je to jídlo. Hodně se snažím do jídelníčku zařazovat zeleninu, luštěniny, ryby. Strava musí být pestrá, a hlavně menší porce. Vše má své plusy a minusy. Není to o náladě, jestli se vám chce, nebo nechce. Je to o vůli a tu já teď zatím mám. Doufám, že mi ještě dlouho vydrží.

Když se vrátím k soutěži. Jak vás napadlo být součástí takového projektu?
Abych řekl pravdu, vůbec jsem o tom nesnil ani netoužil. Jednoho dne mě z televize oslovili a já šel na casting. Dokonce jsem ten první ani nevyhrál. Asi jsem byl tenkrát hodně nervózní a pokazil to svým projevem. Nakonec jsem vlastně byl rád, že to vyšlo až napodruhé.

S popularitou jde ruku v ruce i obliba na sociálních sítích. Zaznamenal jste rapidní nárůst sledovatelů?
Zaznamenal, a ne málo. Lidi mi i hodně píší, většinou se ptají o radu na vaření. Někdo má mezery v mase, někdo v zelenině, jiný nerad peče. Lidé se i ptají, jakou si mají koupit troubu. Je to hodně různorodé.

Vaříte i doma?
Vaříme s manželkou oba, ale když jsem doma, tak se snažím vařit víc já. Nevadí mi to, naopak. Vařím hrozně rád.

Jdou vaše děti ve vašich šlépějích?
Bohužel vaří, a to už od malička. Říkám bohužel, protože kuchařina je velká dřina. Zatím je nechávám, nikam nestrkám. Jsou ještě opravdu malý, mají šest a devět let. Tak uvidíme, co budou v životě chtít dělat.

Vy máte restauraci. Kolik lidí máte pod sebou, které musíte v kuchyni ukočírovat?
Mám čtrnáct kuchařů. Někteří jsou už se mnou sehraní z minulé restaurace. Mám tam i šéfkuchaře, který je na denní provoz, protože když natáčím, tak nemůžu být všude. Ten předává už své zkušenosti. Myslím si, že mám skvělý tým, na který se můžu spolehnout, což je velmi důležité.

Do rozvozu jídel zdarma na služebny záchranných složek se zapojila i pražská restaurace U Matěje v čele s šéfkuchařem Janem Punčochářem. (23. března 2020)

Jste přísný šéf?
Vypadám tak? Jsem spíš vlídnější člověk, než ukřičenej, ale když jde do tuhého, tak umím zařvat.

Měl jste v začátcích zkušenost s nějakým šéfkuchařem, který byl v kuchyni nepříjemný,že vám třeba vaši profesi znepříjemnil?
Já jsem si to nenechal nikdy znepříjemnit. Být kuchařem byl můj celoživotní sen. Ale určitě, zažil jsem velmi nepříjemné věci v kuchyni. Dokonce lítaly i nože. Někteří šéfkuchaři byli schopní kopat do nohou, když někdo udělal něco špatně. Nebo vyházeli všechen základ a přípravu, kterou člověk musel dělat znovu. Nebylo to sice moc příjemný, ale myslím si, že nám všem to do budoucna dalo hodně. Jsme z té doby ostřílenější než ti, co to dnes nezažili.

Máme léto v plném proudu. Co je teď trendem v jídle?
Skoro bych řekl, že trendem poslední doby je cokoli, co člověk může vařit lidem v otevřené restauraci. Moje zkušenost je, že u rozvozů kvalita není taková, jako když jdete do restaurace. Prostě jídla v umělohmotných krabičkách gastronomický zážitek nenahradí. Každopádně pro mě je hitem hlavně vařit hodně ze zeleniny. A to, že se vaří z chřestu, na který já nedám dopustit.

30. dubna 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

23. května 2024  9:25

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

17. května 2024

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

21. května 2024  14:12

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal...

Kašlal jsem na sebe, kalil. Pád na dno je zkušenost, říká muzikálová hvězda

21. května 2024  13:20

Premium První kapelu založil Vojta Drahokoupil, když mu bylo dvanáct let. Ačkoli hrál a stále hraje v řadě...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Maniodeprese, drogy a alkohol. Herečka Amanda Bynesová se změnila k nepoznání

18. května 2024  11:20

Americká herečka Amanda Bynesová (38) byla kdysi idolem mnoha teenagerů a měla skvěle našlápnutou...

Holdoval jídlu, lékařů se bál. Mistr malých rolí Jan Libíček na to doplatil

24. května 2024

Premium Kulatá postava, cupitavá chůze a pisklavý hlásek, tím se vyznačoval herec Jan Libíček. Na posezení...

Říkali, že jsem pro televizi tlustá a musím zhubnout, vzpomíná Kelly Osbourne

24. května 2024

Dcera Sharon a Ozzyho Osbournových Kelly (39) se vyjádřila ke dřívějším urážkám na její váhu. V...

Lidé se bojí identifikovat jako nebinární, reakce okolí jsou zlé, říká Corrinová

24. května 2024  13:03

Herečka Emma Corrinová (28), známá ze seriálu Koruna, kde ztvárnila princeznu Dianu, otevřeně...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

24. května 2024  11:11

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...