Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Záhada policejního šuplíku: zmizela v něm každá pátá odevzdaná peněženka

  23:02aktualizováno  30. listopadu 8:02
Na policii se ztrácí peněženky. Zjistili to reportéři MF DNES, kteří vyzkoušeli poctivost a spolehlivost policistů. Na 45 služeben odevzdali "nalezené" peněženky s dvěma sty korun. Každou pátou policisté druhý den zapřeli.

Reportéři minulý týden jako běžní občané odevzdali ztracené peněženky na 45 policejních služebnách a recepcích úřadů. V každé bylo něco málo přes dvě stě korun, neobsahovaly žádné osobní doklady.

Když se druhý den šli jejich kolegové zeptat, zda se peněženka nenašla, slyšeli devětkrát odpověď: O žádné peněžence nevíme, nikdo tu nic neodevzdal.

Peněženky se na služebnách začaly objevovat až poté, co reportéři odhalili svou identitu a začali žádat oficiální vysvětlení od nadřízených. Vůbec nejhůře dopadli policisté z Libereckého kraje. Peněženku zde zapřeli na všech třech služebnách, na nichž ji "nálezci" odevzdali.

V Jablonci policista nechtěl sepsat žádný protokol a rychle se peněženky zbavil. V Turnově naopak reportérovi peněženku vrátili až po hodinovém výslechu. Za přítomnosti šéfa oddělení musel vysvětlit, co je účelem testu, a musel předat číslo na svého vedoucího. Policisté legitimovali i jeho kolegu před služebnou a připomínali mu, že je nesmí fotit.

V Praze na Palmovce zapomněla na odevzdanou peněženku recepční policejní služebny. Po urgencích ji našel druhý den až šéf oddělení. "Za celý den vyřizuje recepční desítky věcí. Může se stát, že zapomene. Nepovažuji to za selhání," hájí ji mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Na policii to vrhá špatné světlo, říká ministr

Přestože se nakonec žádná peněženka neztratila definitivně, výsledek testu vypovídá o tom, že s poctivostí řadových policistů to není příliš slavné.

"Je to poměrně vážná zpráva o stavu policie. Kdyby šlo o větší peníze, lze předpokládat, že by zklamalo ještě více lidí," říká David Ondračka z Transparency International.

Výsledek testu znepokojil i ministra vnitra Radka Johna. "Velmi mě mrzí, že takovéto excesy vrhají špatné světlo na policejní práci, je důležité, aby tyto případy převzala a prověřila Inspekce Policie ČR a aby případní viníci byli potrestáni," uvedl.

Policejní inspekce už první pochybení prošetřovat začala. Trest přitom hrozí také těm, kteří přímo zákony neporušili. Některé peněženky se totiž zřejmě neztratily kvůli hamižnosti, ale spíše kvůli tomu, že si policisté chtěli ulehčit práci a vyhnout se papírování.

Policisté můžou přijít o část platu

V Plzni a v Rokycanech se například policisté pokusili přenést odpovědnost na místní strážníky. Peněženky prostě jen hodili do jejich schránek důvěry, což je ale v rozporu se správným postupem.

"Policista má povinnost každý nález ihned zaevidovat. Pokud tak neučiní, porušuje předpisy. Případné kázeňské tresty nebudou mírné," hrozí krajský šéf policie v Plzni Jaromír Kníže.

Za porušení předpisů může policista přijít na tři měsíce o čtvrtinu platu nebo může být degradován na nižší hodnost.

MF DNES podobný test provedla před pěti lety. Tehdy se na policejních služebnách ztratilo 13 ze 77 peněženek. Tři se už nikdy nenašly. Stejný počet policistů byl za nepoctivost potrestán.

Výsledky testu

Ze 45 peněženek odevzdaných na policejních služebnách a dalších úřadech policisté a úředníci majitelům 9 nevrátili. "Našly" se až poté, co redaktoři prozradili, že jde o test poctivosti.
Výsledky podle krajů: Brno - 3 odevzdány/ 2 vráceny, Královéhradecký kraj - 3/2, Liberecký kraj - 3/0, Plzeňský kraj - 3/1, Praha - 6/2. V ostatních krajích byly vráceny všechny peněženky.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....