Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uniformy českých velitelů se ježí metály. Udělují si je rádi sami navzájem

  14:23
Během posledních let se mezi veliteli českých uniformovaných složek rozmohla „metálová turistika“. Třeba na služební sako policejního prezidenta Tomáše Tuhého či hasičskou uniformu Michala Haška se stužky už ani pomalu nevejdou. MF DNES se rozhodla prozkoumat, za co je vlastně dostávají.
Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policejní prezident Tomáš Tuhý. | foto: Jiří Zerzoň

Mezi policejními funkcionáři, vojenskými šaržemi i politiky se pro tyto akce vžil výraz „metálobraní“. Pořádají je třeba krajská ředitelství policie, pozvou na ně pár vlivných a pak už se jen předávají metály. A za měsíc zase někde jinde.

Většina odznaků či stužek, kterými se funkcionáři na hrudích honosí, má například pro sběratele hodnotu maximálně několik desetikorun. Důvod je jednoduchý. Uděluje se jich totiž příliš mnoho a navíc kdekomu bez větších zásluh.

„V historii se nosila jen vyznamenání od panovníka či státní řády. Když měl někdo čtyři pět medailí, byl válečný hrdina. Dnes funkcionáři nosí medaile, které vyšly ke každé blbině. Pro laika to vypadá dobře. A ani odborníci se v tom nedokážou vyznat, protože vše vzniká živelně a nejsou k tomu katalogy,“ vysvětluje expert na medaile Richard Klim.

Medaile policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Tak například – jen policisté na jižní Moravě vloni dostali na pět stovek nejrůznějších medailí, plaket a stužek. A naopak krajský policejní ředitel Leoš Tržil dal Haškovi vyznamenání před třemi týdny za dobrou spolupráci. Haška přitom už od září prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu v souvislosti s miliony z veřejných peněz, které vyplatil lobbistce Janě Mrencové.

Medaile od podřízených

Pamětní odznaky vydává kdekdo – policejní školy či zásahové jednotky nebo pyrotechnici, dokonce i některá okresní oddělení nebo samostatná pracoviště. A někteří pohlaváři je všechna s gustem nosí na uniformách.

Zjistit, jaká vyznamenání na sako připíná například policejní prezident Tuhý, není jednoduché. V nepřehledné změti odměn se totiž vyznají až na výjimky jen policisté. A ti nijak netouží po tom, rozházet si to svým rozborem u nejvyššího velitele.

„Pan generálmajor nosí ve čtyřech řadách na uniformě například čestnou medaili Střední policejní školy v Holešově, pamětní medaili Služby cizinecké policie nebo medaile několika jemu podřízených krajských ředitelství. Poznal jsem jen pamětní odznaky, žádná vyznamenání,“ vyjmenoval pod podmínkou anonymity jeden z policejních znalců. Jednu ze stužek má podle něj na saku dokonce obráceně.

Tuhý i další policisté přitom mají kam pokračovat. Podle odhadu sběratele je nejrůznějších policejních vyznamenání nyní zhruba kolem stovky. Ještě v roce 2011 to byla zhruba polovina. Většina z nich se dá získat mnohem snadněji než nejvyšší policejní vyznamenání medaile Za statečnost, která se uděluje například za záchranu života.

Vidina velkoryse opentleného saka přitom u některých policistů probouzí soutěživost. „Nedávno mě jeden z kamarádů policistů prosil, abych mu pomohl sehnat nějaký řád, protože ho čeká povýšení a na ceremoniálu nechce mezi ostatními kolegy vypadat jako chudý příbuzný,“ usmívá se další člen sběratelské komunity.

Do „soutěže“ o zaplnění sak se navíc pletou ještě všemožné spolky, mezi nimiž se nemalé oblibě těší třeba Československá obec legionářská. Její stužku nosí na saku i Tuhý.

Vyznamenání za celodenní výlet

Pro získání některé z honosně vypadajících medailí i se stužkou přitom netřeba zrovna nasazovat život. Například v červnu pořádali legionáři Partyzánský pochod v okolí Velkého Meziříčí. Kdokoliv ze zájemců ušel zhruba třicetikilometrovou trasu a zaplatil registrační poplatek 650 korun, dostal v cíli pamětní medaili i se zeleno-černo-červenou stužkou.

Na rozdíl od policistů, kteří si na uniformách mohou nosit, téměř co chtějí, má armáda své regule, které nastavuje Vojenský historický ústav. Ovšem i ty povolují třeba nošení pamětního odznaku Military pochod Vysočina a další desítky jiných pamětních odznaků.

Své medaile rád rozdává třeba i Svaz bojovníků za svobodu. O jeho předsedovi Jaroslavu Vodičkovi se v posledních týdnech hovoří hlavně kvůli odchodu některých členů ze svazu. Stěžují si, že svaz špatně hospodaří a rozhoduje nedemokraticky.

Vodička patří ovšem mezi funkcionáře, kteří se skutečně na uniformě mohou honosit prestižními vyznamenáními. Například medaili Za zásluhy v oblasti bezpečnosti státu a občanů v roce 2013 dostal od nového prezidenta Miloše Zemana. Řadu metálů výrazně vylepšuje. Třeba i hned třemi stupni stejného metálu, který uděluje jeho vlastní svaz. A Zemanovi Vodička letos „na oplátku“ dal už dvě medaile také. Vyznamenání od něj získal i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a také jeho zástupce a jeden z vrcholných představitelů Strany práv občanů Vladimír Kruliš.

Hejtman Michal Hašek ve své „podplukovnické“ uniformě na vyhlášení Dobrovolných hasičů roku

Specialistou na to, jak si v krátkém čase opatřit vyznamenání, ke kterým se jiní dopracovávají i desítky let, je přitom dosluhující jihomoravský hejtman Hašek (ČSSD). Na uniformě dobrovolných hasičů s hodností, která by v armádě odpovídala podplukovníkovi, se mu houpe Řád sv. Floriána.

Ten spolek jinak dává až po minimálně třicetiletém příkladném členství a dosažení věku 50 let. Obojí Hašek, který letos oslavil čtyřicáté narozeniny, mohl splnit jen těžko. Za svá dvě volební období ovšem rozdal sborům dobrovolných hasičů v kraji (a zároveň desítkám tisíc potenciálních voličů) 286 milionů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...