Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policejní prezident Tomáš Tuhý. | foto: Jiří Zerzoň

Uniformy českých velitelů se ježí metály. Udělují si je rádi sami navzájem

  • 433
Během posledních let se mezi veliteli českých uniformovaných složek rozmohla „metálová turistika“. Třeba na služební sako policejního prezidenta Tomáše Tuhého či hasičskou uniformu Michala Haška se stužky už ani pomalu nevejdou. MF DNES se rozhodla prozkoumat, za co je vlastně dostávají.

Mezi policejními funkcionáři, vojenskými šaržemi i politiky se pro tyto akce vžil výraz „metálobraní“. Pořádají je třeba krajská ředitelství policie, pozvou na ně pár vlivných a pak už se jen předávají metály. A za měsíc zase někde jinde.

Většina odznaků či stužek, kterými se funkcionáři na hrudích honosí, má například pro sběratele hodnotu maximálně několik desetikorun. Důvod je jednoduchý. Uděluje se jich totiž příliš mnoho a navíc kdekomu bez větších zásluh.

„V historii se nosila jen vyznamenání od panovníka či státní řády. Když měl někdo čtyři pět medailí, byl válečný hrdina. Dnes funkcionáři nosí medaile, které vyšly ke každé blbině. Pro laika to vypadá dobře. A ani odborníci se v tom nedokážou vyznat, protože vše vzniká živelně a nejsou k tomu katalogy,“ vysvětluje expert na medaile Richard Klim.

Medaile policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Tak například – jen policisté na jižní Moravě vloni dostali na pět stovek nejrůznějších medailí, plaket a stužek. A naopak krajský policejní ředitel Leoš Tržil dal Haškovi vyznamenání před třemi týdny za dobrou spolupráci. Haška přitom už od září prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu v souvislosti s miliony z veřejných peněz, které vyplatil lobbistce Janě Mrencové.

Medaile od podřízených

Pamětní odznaky vydává kdekdo – policejní školy či zásahové jednotky nebo pyrotechnici, dokonce i některá okresní oddělení nebo samostatná pracoviště. A někteří pohlaváři je všechna s gustem nosí na uniformách.

Zjistit, jaká vyznamenání na sako připíná například policejní prezident Tuhý, není jednoduché. V nepřehledné změti odměn se totiž vyznají až na výjimky jen policisté. A ti nijak netouží po tom, rozházet si to svým rozborem u nejvyššího velitele.

„Pan generálmajor nosí ve čtyřech řadách na uniformě například čestnou medaili Střední policejní školy v Holešově, pamětní medaili Služby cizinecké policie nebo medaile několika jemu podřízených krajských ředitelství. Poznal jsem jen pamětní odznaky, žádná vyznamenání,“ vyjmenoval pod podmínkou anonymity jeden z policejních znalců. Jednu ze stužek má podle něj na saku dokonce obráceně.

Tuhý i další policisté přitom mají kam pokračovat. Podle odhadu sběratele je nejrůznějších policejních vyznamenání nyní zhruba kolem stovky. Ještě v roce 2011 to byla zhruba polovina. Většina z nich se dá získat mnohem snadněji než nejvyšší policejní vyznamenání medaile Za statečnost, která se uděluje například za záchranu života.

Vidina velkoryse opentleného saka přitom u některých policistů probouzí soutěživost. „Nedávno mě jeden z kamarádů policistů prosil, abych mu pomohl sehnat nějaký řád, protože ho čeká povýšení a na ceremoniálu nechce mezi ostatními kolegy vypadat jako chudý příbuzný,“ usmívá se další člen sběratelské komunity.

Do „soutěže“ o zaplnění sak se navíc pletou ještě všemožné spolky, mezi nimiž se nemalé oblibě těší třeba Československá obec legionářská. Její stužku nosí na saku i Tuhý.

Vyznamenání za celodenní výlet

Pro získání některé z honosně vypadajících medailí i se stužkou přitom netřeba zrovna nasazovat život. Například v červnu pořádali legionáři Partyzánský pochod v okolí Velkého Meziříčí. Kdokoliv ze zájemců ušel zhruba třicetikilometrovou trasu a zaplatil registrační poplatek 650 korun, dostal v cíli pamětní medaili i se zeleno-černo-červenou stužkou.

Na rozdíl od policistů, kteří si na uniformách mohou nosit, téměř co chtějí, má armáda své regule, které nastavuje Vojenský historický ústav. Ovšem i ty povolují třeba nošení pamětního odznaku Military pochod Vysočina a další desítky jiných pamětních odznaků.

Své medaile rád rozdává třeba i Svaz bojovníků za svobodu. O jeho předsedovi Jaroslavu Vodičkovi se v posledních týdnech hovoří hlavně kvůli odchodu některých členů ze svazu. Stěžují si, že svaz špatně hospodaří a rozhoduje nedemokraticky.

Vodička patří ovšem mezi funkcionáře, kteří se skutečně na uniformě mohou honosit prestižními vyznamenáními. Například medaili Za zásluhy v oblasti bezpečnosti státu a občanů v roce 2013 dostal od nového prezidenta Miloše Zemana. Řadu metálů výrazně vylepšuje. Třeba i hned třemi stupni stejného metálu, který uděluje jeho vlastní svaz. A Zemanovi Vodička letos „na oplátku“ dal už dvě medaile také. Vyznamenání od něj získal i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a také jeho zástupce a jeden z vrcholných představitelů Strany práv občanů Vladimír Kruliš.

Hejtman Michal Hašek ve své „podplukovnické“ uniformě na vyhlášení Dobrovolných hasičů roku

Specialistou na to, jak si v krátkém čase opatřit vyznamenání, ke kterým se jiní dopracovávají i desítky let, je přitom dosluhující jihomoravský hejtman Hašek (ČSSD). Na uniformě dobrovolných hasičů s hodností, která by v armádě odpovídala podplukovníkovi, se mu houpe Řád sv. Floriána.

Ten spolek jinak dává až po minimálně třicetiletém příkladném členství a dosažení věku 50 let. Obojí Hašek, který letos oslavil čtyřicáté narozeniny, mohl splnit jen těžko. Za svá dvě volební období ovšem rozdal sborům dobrovolných hasičů v kraji (a zároveň desítkám tisíc potenciálních voličů) 286 milionů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video