Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Média mají na politiku větší vliv než politici, míní Krása za Trikolóru

  16:00aktualizováno  23. září 12:29
Hostem dalšího předvolebního Rozstřelu byl kandidát do Senátu za hnutí Trikolóra předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Ten slíbil v Senátu hájit všechna doporučení a usnesení tohoto hnutí. O která konkrétně se jedná přiblížil ve středečním Rozstřelu.

V úvodu politik, který kandiduje za Trikolóru, vysvětlil, že hlavním důvodem, proč ho hnutí Václava Klause ml. oslovilo, je pojetí rodiny a její ochrany. V 90. letech odešel z ODS kvůli vyhrocené atmosféře. „Cítil jsem, že už jsem někde jinde,“ řekl Krása.

Jako nestraník kandidoval také za KDU-ČSL. K přijmutí kandidatury ho podle něj přiměl konzervativní duch strany, který je mu blízký.

Pomáhal také s volebním programem SPD, což vyvolalo kontroverzní ohlasy.„Já jsem neřekl, že máte volit SPD. Já jsem řekl, že ten volební program je slušný,“ odmítá „nálepkování“ Krása.

„Je vidět, že lidé podléhají snadno mediálním zkratkám,“ řekl politik. Média podle něj mají na politiku větší vliv než samotní politici.

Krása rozebíral i rozdíly mezi konzervativními a liberálními stranami. „Pevně věřím, že Trikolóra je stále konzervativní stranou,“ řekl. Podle něj je sociální program hnutí velmi silný, neorientuje se jen na zdravotně postižené, ale na všechny lidi, kteří se ocitnou v bezvýchodné situaci. 

S SPD se Trikolóra o voliče nedělí, říká Krása

Iniciátorem seznámení s Václavem Klausem ml. byl sám Václav Krása. „Hnutí nevzniklo na můj podnět, ale už tehdy jsem cítil, že má nějaký potenciál, a že ODS už míří někam jinam,“ vysvětlil své kontakty s Klausem mladším Krása. 

Slovo vozíčkář urážlivé? Nesmysl, říká „pohybující se na vozíku“ Krása

Krása v Rozstřelu zároveň odmítl názory, že se s SPD dělí o stejné voliče. „Potenciální voliče můžeme vzít v každé straně. Ale hlavně v ANO, ODS, možná u Lidovců, “ řekl Krása. S hnutím Tomia Okamury se podle něj neshodují v zásadních bodech, mimo jiné i o vystoupení z EU.

„Když nebude perfektní veřejná hromadná doprava, lidé budou stále jezdit spíš autem,“ míní Krása, který lobbuje za vylepšení a zdokonalení MHD. K snížení využívání MHD občany nepřispívá podle politika ani současná situace s rozšířením koronavirové krize, kdy se lidé bojí nákazy na veřejných uzavřených místech.

Zastupitelstva podle Krásy vůbec neřeší problémy, které lidi skutečně trápí. „Problémy se mají řešit hned. Hned,“ zdůraznil.

Omezení pomoci dětem v inkluzi

„Lidé, kteří jsou na vozíčkách, nepotřebují osobního asistenta, ale pedagogického asistenta,“ což ministr školství prý nezohledňuje. Současné problémy inkluze jsou podle Krásy palčivé a vadí mu, že ministr školství o nich rozhoduje sám.

Šéf rady postižených Krása pomohl SPD. Jejich program je dobrý, uvedl

Politik doufá v tolerantnější, inkluzívnější společnost. Není však pro absolutní inkluzi. „Někdy je lepší, když jsou lidé vyučování ve speciálních třídách. Rodičům někdy doporučuji, aby dali na odborníky. Je nutné se rozhodovat na základě rozumu,“ řekl Krása. 

S Václavem Klausem ml., který s inkluzí nesouhlasí, prý došli ke společnému konsenzu. „Zatím jsme se nedostali k žádnému zásadnímu konfliktu,“ uzavřel rozhovor Václav Krása.

Krása je podle šéfa Trikolóry Václava Klause mladšího jedním z příkladů, že hnutí není „banda národoveckých pomatených strýců“, ale že jej reprezentují lidé důstojní seriózní a vzdělaní.

Krása již dříve uvedl, že chce podporovat rodiny. Dále pak českou suverenitu, a to proto, aby český stát nebyl „slouhou některých mocností“. 

Praze 9, kde kandiduje, chce Václav Krása pomoci například zasazováním se o zlepšení dopravy kvůli řidičům ze středních Čech, o zachování sportoviště SK Prosek nebo o zvýšení bezpečnosti v okolí domu pro postižené v Praze 14. 

Host středečního Rozstřelu Václav Krása byl v 90. letech poslancem za ODS, následně za Unii svobody. Poté pracoval pro Úřad vlády, později byl také zastupitelem městské části Prahy 17. Předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky je od roku 2002. 

V rámci voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy v roce 2018 se podílel na programu hnutí SPD. V roce 2019 začal spolupracovat s hnutím Trikolóra, za které bude ve volbách do Senátu PČR v roce 2020 kandidovat. 

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....