Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za pět minut dvanáct není šťastná symbolika. Vláda mluvila dlouho, míní experti

Experti kritizují vládu za to, jak prezentovala úsporná opatření. Téměř tříhodinová konference podle nich byla dlouhá, únavná a postrádala jasné a stručné informace. „Když chcete oznamovat nějaká opatření, neříkáte tolik kontextu okolo,“ míní expertka na PR Denisa Hejlová. Chybělo například poděkování lidem, nešťastný je i slogan. „Za pět minut dvanáct evokuje něco dlouhodobě podceňovaného a dotaženého na poslední chvíli,“ míní další.
Ministr financí Zbyněk Stanjura při přezentaci konsolidačního balíčku a...

Ministr financí Zbyněk Stanjura při přezentaci konsolidačního balíčku a důchodové reformy. (11. května 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Když dopředu víte, že vás čeká tříhodinová konference, není to úplně příklad rychlé, stručné, kvalitní komunikace,“ komentuje Petr Lesenský, místopředseda Asociace PR agentur APRA. S tím jakým způsobem vláda představila úsporná opatření spokojený není.

„V momentě, kdy unavíte i novináře, nemůžete počítat s tím, že by se informace k příjemci dostaly ve formě, kterou si představujete,“ řekl pro iDNES.cz.

Nové důchody budou nižší, odvody OSVČ i daně firem se zvýší, navrhla koalice

Tisková konference trvala příliš dlouho a směšovala příliš mnoho témat také podle expertky na PR a strategickou komunikaci Denisy Hejlové. Jak dodala, ve čtvrtek v poledne navíc téměř nikdo nemá čas na to, aby takto dlouhý přenos sledoval. „Pořádek a jasno v tom udělali až novináři, kteří téma zpracovávali a vytáhli to podstatné,“ doplnila.

Nešťastná byla také symbolika začátku tiskové konference v 11:55. „Rozumím té symbolice, že vláda chtěla vyjádřit, že opatření přicházejí za pět minut dvanáct. Nicméně to není potřeba až tak doslovně ukazovat. Navíc to, že opatření přicházejí takhle pozdě, není chyba občanů, ale vlády,“ míní Hejlová.

Symbolika tiskové konference nebyla šťastná ani podle Nikolety Nemečkayové z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). „Nazvat ji za pět minut dvanáct a vézt se na tomto motivu, ale zároveň zdůrazňovat, že tato představovaná opatření se projednávala celé měsíce, je poněkud protichůdné,“ hodnotí s tím, že slovní obrat „za pět minut dvanáct“ evokuje něco dlouhodobě podceňovaného a dotaženého až na poslední chvíli. „Což není úplně zpráva, kterou chcete při takto širokých reformách vysílat.“

Vláda neměla jinou možnost, riskuje ale důvěru voličů, říkají politologové

Úvod plný prázdných frází

Vysvětlování kroků jako takových, ke kterému vláda přešla až zhruba po 45 minutách od začátku tiskové konference, kritizovala Nemečkayová. Podle ní bylo velmi obecné a mnoho představitelů vlády vyplňovalo prostor nadnesenými ideovými vsuvkami, které neříkaly nic k plánovaným reformám. Za zhruba 45 minut se s projevem vystřídal premiér Petr Fiala, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, ministr vnitra Vít Rakušan, ministr financí Zbyněk Stanjura a další.

Také Hejlová kritizovala zhruba hodinový úvod. „Vláda chtěla opatření zaobalit tak, aby si je lidé vyložili podle toho, jak chtějí. Myslím ale, že se jim to příliš nepovedlo. Když chcete oznamovat nějaká opatření, oznamujete opatření, ale neříkáte tolik kontextu okolo,“ kritizuje.

Nesrozumitelný byl podle Nemečkayové často také jazyk, ve kterém vláda používala příliš odborné pojmy bez vysvětlení. Výjimku tvořilo představení kroků a dopadů důchodové reformy od ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, který podle ní správně využil co nejsrozumitelnějšího jazyka a vysvětloval na základě dat.

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní daně a co vláda seškrtá

Na vládní komunikaci Lesenskému nejvíce schází strategie, ačkoliv si uvědomuje, že nacházet nedostatky není složité. „Ve středu nevíte, jaká opatření se schválí, ve čtvrtek si to s kolegy schválíte a v pátek je tisková konference. Mezi tím popíráte, co se řeklo pár dní zpět, je to hrozný ‚pel mel‘ informací, ve kterém se nikdo nevyzná,“ míní.

Chybí pozitivní obraz o České republice

Nemečkayová zhodnotila pozitivně také začátek vstupu ministra Rakušana. Ten na úvod zmínil například to, že Česká republika patří mezi nejúspěšnější země Evropy a má jednu z nejnižších nezaměstnaností. „Tím vdechl do představování reforem něco pozitivního a špetku naděje. Právě pozitivní příběhy o České republice totiž dlouhodobě v informačním prostoru chybí a pozitivní emoce jsou tak přehlušeny nenávistí dezinformačních kampaní,“ vysvětluje expertka.

Kladně hodnotí také přirovnání reformy státních financí k pacientovi a léčbě, kdy Rakušan zdůraznil, že prevence je vždy lepší. „Konkrétně vysvětlil, že pokud by nyní stát nezakročil proti úpadku státních financí, občané by přišli o mnohé výhody jako bezplatné zdravotnictví a školství. Tím, že dal konkrétní příklady, si lidé budou umět lépe představit, co by se stalo, kdyby reformy neproběhly a jak neblahý dopad by to na ně mělo,“ doplňuje.

Žádné poděkování občanům

Jako nedostatek vidí Nemečkayová také vynechání rozměru Evropské unie, ke které v Česku panuje dlouhodobě skeptická nálada. „Při představování finančních škrtů by se hodilo zmínit i to jakými, způsoby EU Česku pomáhá,“ uvádí.

Velmi negativně Lesenský hodnotí úniky návrhů úsporných opatření, ke kterým v minulých týdnech docházelo. Veřejnost pobouřilo například zavedení spotřební daně na tichá vína nebo návrh na zvýšení DPH na vodné a stočné.

Ze tří na dvě. Nové sazby DPH zdraží kadeřníka a pivo, potraviny zlevní

„Vyplývá mi z toho, že strategická komunikace není dobře naplánovaná, nejsou dobře promyšlené procesy, není tam jasné a přehledné, kdo by o čem měl hovořit,“ komentuje. Ke srozumitelnému vysvětlení opatření by se podle něj daly použít i lidské příběhy, konkrétní osoby. „Maminka s dětmi na mateřské by se měla najít v nějakém konkrétním příběhu, aby chápala, co pro ní nová opatření budou znamenat,“ radí.

Navíc také nepadlo poděkování ani obyvatelům České republiky. „Mnozí si poctivě utahovali opasky, podporovali sankce a byli solidární s Ukrajinou. Představitelé vlády sice děkovali kolegům za měsíce tvrdé dřiny na představovaných balíčcích, poděkování občanům za trpělivost, sebezapření a podporu ale chybělo.“

Úsporná opatření mají přispět ke snížení zadlužování Česka. Konsolidační balíček počítá například se zvýšením daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Zvýší se také odvody živnostníků a stát opětovně zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance.

Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka informoval o tom, že nové důchody budou o něco nižší než dnes. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku, zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...