ilustrační snímek | foto: AP

Dvě třetiny lidí se domnívají, že chřipka je pouhá „rýmička“, ukázal průzkum

  • 56
Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představilo základní data o chřipce a proočkovanosti proti ní v Česku. V úvodu tiskové konference byl představen animovaný spot ke kampani ohledně očkování proti chřipce. Té podle odborníků přitom podlehne asi 1 500 Čechů za rok, v letech horší epidemie až 5 tisíc. Očkuje se však pouze třetina lidí ve srovnání se západní Evropou.

Šéf praktických lékařů Petr Šonka poté doplnil, že očkování by měli být především rizikové skupiny. „Tím nechci říct, že by se neměli očkovat i jiné věkové skupiny. K očkování je nyní ideální období,“ řekl Šonka s tím, že je možné najednou očkovat vakcínu proti chřipce i covidu-19.

K nové kampani se připojila i Česká lékárnická komora(ČLnK). Ta si nechala udělat od agentury Median průzkum, jak lidé k očkování přistupují. Z výsledků vyplynulo, že dvě třetiny lidí se domnívají, že chřipka je pouhá „rýmička“.

„Letos z neočkovaných se plánují očkovat pouze 3 procenta obyvatel,“ vyplynulo dále z průzkumu. Chřipkou se přitom podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse nerozumí pouhá rýma a kašel, což podle jeho slov potvrdí každý, kdo ji zažil.

„Jedná se o akutní a vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje celé tělo. Onemocnění doprovází mimo jiné dlouhodobá a často neustupující horečka, bolest svalů nebo kloubů. V důsledku těchto příznaků má nemocný pocit, že se ani nezvedne z postele,“ poznamenal Krebs.

Ten také doplnil, že na podzim je kvůli sychravému počasí a zvýšenému pobytu v uzavřených prostorách imunitní systém vždy vystaven větší zátěži a lidé by měli mnohem více dbát na prevenci.

Plakát ke kampani.

Virus chřipky se přenáší podle odborníků v kapénkách. Šíří se tedy nejvíce kýcháním a mluvením, může však ulpívat také na předmětech, se kterými byl nemocný v kontaktu. Lékárníci tak upozorňují na nutnost prevence, která hraje zásadní roli v ochraně nejen před chřipkou, ale také například před onemocněním covid-19.

Vakcíny jsou bezpečné a ověřené

„Je potřeba si uvědomit, že se imunita nevytvoří ihned, ale roste přibližně 3 až 5 týdnů, proto je vhodné její podporu řešit již na začátku podzimu,“ doplnil viceprezident ČLnK Martin Kopecký. V tomto období je také podle odborníků ideální čas na to se nechat proti chřipce očkovat

Ti také zdůrazňují, že vakcíny jsou bezpečné a ověřené. Očkování je podle nich důležité zejména pro seniory, chronicky nemocné, ale třeba i zdravotníky.

„Pokud máte pocit, že pro vás chřipka není rizikem, je dobré zvážit, zda se nenechat očkovat s ohledem na své okolí, tak jako u covidu a jiných nakažlivých onemocnění. Z tohoto důvodu se běžně na chřipku očkují zdravotníci, pečovatelé a další, kteří jsou v úzkém kontaktu s ohroženými skupinami obyvatel,“ řekla mluvčí České lékárnické komory a lékárnice Michaela Bažantová.

Chřipková sezona může být nejhorší za několik let, soudí epidemiolog Maďar

Chřipková sezona může být podle epidemiologa Rastislava Maďara nejhorší za několik posledních let. Dá se to usuzovat podle vývoje nemoci na jižní polokouli. Například Austrálie měla letos nejvíc případů chřipky za posledních pět let.

V Česku měla na začátku letošního roku chřipková epidemie dvě vlny, jednu na přelomu prosince a ledna a druhou na přelomu března a dubna. V tiskové zprávě o tom informovala společnost Avenier.

„Letos bude od roku 2020 nejnižší ochota obyvatel dodržovat preventivní opatření proti respiračním nákazám a navíc za poslední dva roky nebyla populace s virem chřipky významněji konfrontována, proto chybí většině protilátky,“ uvedl Maďar, který je děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity a odborným garantem center Očkování a cestovní medicíny Avenier.

„Viry chřipky velmi pravděpodobně dorazí v obvyklém čase. Příležitostně se chřipkové viry budou objevovat v populaci už před Vánoci, hlavní nápor však obvykle nastává až po nich. Podíl chřipkových nákaz na celkovém počtu infekcí dýchacích cest se zvýší po Novém roce, chřipková epidemie většinou vrcholí v lednu nebo v únoru,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video