Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do Rady ČT byli zvoleni Bradáč, Šlégr a Kysilka. Bouři vyvolal Berkovcův mail

  9:44aktualizováno  15:35
Do Rady České televize poslanci zvolili bývalého šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče, bývalého viceguvernéra České národní banky Pavla Kysilku a exposlance za ČSSD a bývalého hokejového reprezentanta Jiřího Šlégra. Tři místa zůstávají neobsazena. Do Rady Českého rozhlasu prošel galerista Marek Pokorný, jedno místo zůstává volné. Pokračování volby bude v dubnu.

„Výsledky volby byly velmi těsné. Je vidět, že se ani sněmovní většina neshodla,“ řekl šéf poslanců ODS a první místopředseda strany Stanjura.

Výsledky volby

Rada České televize:

zvoleni - Roman Bradáč (97 hlasů), Jiří Šlégr (89 hlasů), Pavel Kysilka (88 hlasů). Hlasoval 175 poslanců, ke zvolení bylo třeba 88 hlasů.

Do druhého kola volby postoupili - Hana Lipovská, Pavel Matocha, Ivan Douda, Zdeněk Holý Michal Klíma, Lubomír Xaver Veselý.

Rada Českého rozhlasu

Zvolen Marek Pokorný (135 hlasů).

V druhém kole se utkají Hana Dohnálková a Jaroslav Šebek.

Volba měla dramatickou předehru. Vedení televize šokoval e-mail, který poslancům rozeslal šéf volebního výboru Stanislav Berkovec za ANO. Zveřejnil ho web Info.cz. Berkovec doporučil, koho mají poslanci volit a koho ne, a to podle vztahu k šéfovi ČT či Milionu chvilek pro demokracii. Opozice ho kvůli tomu vyzvala k rezignaci.

Lídr KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, ať se od toho ANO distancuje, že jde jen o Berkovcovu osobní aktivitu.„Nemůže být kandidát posuzován podle toho, co to může přinést hnutí ANO,“ uvedl Jurečka. A podle Stanjury by měl Berkovec ihned rezignovat.

„Standa udělal chybu a za chyby se platí,“ řekl k tomu ve Sněmovně šéf poslanců ANO a místopředseda vládního hnutí Jaroslav Faltýnek.

Co vlastně Stanislav Berkovec napsal? „Tento kandidát dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti ANO. Není žádný důvod domnívat se, že v RČT tomu bude jinak. V RČT bude zastupovat výhradně zájmy P. Dvoráka a M. Ch. (Milion chvilek pro demokracii - pozn. redakce),“ například o Michalu Klímovi.

Klíma, který měl největší podporu při hlasování ve volebním výboru, prošel manažerskými pozicemi ve více médiích a nyní je členem správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a je předsedou správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu.

Nedoporučil ani filmového kritika a teoretika Zdeňka Holého, politického komentátora Martina Schmarcze, auditora Stanislava Staňka či rektora Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Gabriela Švejdu.

„Před několika dny jsem v soukromé korespondenci napsal svůj soukromý názor,“ řekl k tomu ve středu ve Sněmovně Berkovec. „Omlouvám se za to, že jsem soukromý názor sdělil někomu dalšímu,“ uvedl Berkovec s tím, že při nejbližší příležitosti nabídne svou funkci k dispozici.

Berkovcův e-mail poslancům šokoval předsedu televize Dvořáka

Berkovcův e-mail poslancům označil za šokující šéf ČT Petr Dvořák. „Naprosto popírá roli Rady ČT jako garanta nezávislosti a objektivity média veřejné služby. Naopak ji přeměňuje ve skupinu snadno ovlivnitelných lidí, kteří budou prosazovat pouze konkrétní politické zájmy,“ uvedl Dvořák.

Počínání šéfa volebního výboru podle Dvořáka navrací společnost do doby, kdy se odborníci kádrovali podle toho,  s kým se stýkají. „Pokud takovýto postup prosazuje předseda výboru, který odpovídá za mediální legislativu a kontrolu médií, zásadně to nabourává důvěru v jeho činnost,“ uvedl Dvořák.

V Radě ČT může být Lipovská i Veselý, který točí rozhovory se Zemanem

Berkovec doporučil poslancům volit například bývalého šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče, bývalého šéfa ČT Brno Marka Hladkého, ekonoma Vladimíra Pikory a bankéře a šéfa dozorčí rady Českých drah Pavla Kysilky.

U Bradáče, který proti Dvořákovi kandidoval na šéfa televize, je podle něj jistota, že nebude současnému šéfovi veřejnoprávní televize pomáhat.

Stanjura vyzval Berkovce k rezignaci na post v čele výboru

Na žádost šéfa poslanců ODS a prvního místopředsedy strany Zbyňka Stanjury vymezili poslanci na volbu členů Rady ČT a Rady Českého rozhlasu více času, než je pro volby ve Sněmovně obvyklé.„Rezignujte na svoji funkci, hned a teď a rychle,“ vybídl Berkovce Stanjura. „Jestli vám nevadí udavačské,  šmírácké metody, tak mně to vadí,“ řekl ve Sněmovně Stanjura.

„Vztah k jakékoli straně zavání tím, co jsme tady měli před rokem 1989,“ kritizoval poslance ANO šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Směřujete k dosazení lidí, kteří budou plnit politické zadání hnutí ANO,“ řekl Bartošek.

Předseda Trikolóry, bývalý člen ODS Václav Klaus mladší prohlásil, že doufal, že poslanci provedou volbu a odeberou se domů za svými blízkými. Odpoledne má být totiž ukončena schůze Sněmovny. 

„Tady jsem zaslechl nějaké takové svatoušovské útoky, tak nezlobte se. Já jsem kdysi býval členem klubu ODS a na každé schůzi, před každou volbou bylo: volte tohohle, to je náš člověk. Nebo dokonce dokonce mi chodila SMS. Dneska je to jedno, dneska tam nikoho nemáme, volte, jak chcete,“ řekl Klaus mladší a poslanci ANO mu aplaudovali.

„To, co říká, není pravda,“ reagoval na vystoupení Klause Stanjura.

Estébácké metody, za hranicí slušnosti, řekl lidovec Výborný

Bývalý předseda lidovců Marek Výborný vytkl Berkovcovi, že některé věci, které o kandidátech napsal, jsou za hranicí lidské slušnosti. Připomíná to podle něj estébácké metody a poslance ANO nazýval „soudruh Berkovec“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vybídl poslance, aby nové členy Rady ČT volili veřejně, nikoli v tajném hlasování. Ale většina Sněmovna si odhlasovala, že volba bude tajná. Nebyli pro to jen poslanci za Piráty a TOP 09.

„Hnutí ANO se snaží navolit takové členy Rady ČT, kteří odstřelí současné vedení televize,“ prohlásil předseda STAN Vít Rakušan.

Bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová z ODS vyzvala, aby byla volba odložena, dokud se nesejde volební výbor Sněmovny a nezvolí si místo Berkovce jiného předsedu. Pro odklad volby do příští schůze bylo ale jen 53 ze 163 přítomných poslanců. Nepodpořili to poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Sněmovna měla ve středu za úkol vybrat šest nových členů patnáctičlenné televizní rady a dva členy devítičlenné rozhlasové rady. Svůj úkol splnili tedy zatím přesně na padesát procent.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...