Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ruská vakcína je hazard, v Evropě ji neschválí, říkají odborníci

  19:48
Rádoby soutěž o to, kdo nejrychleji objeví vakcínu na nemoc covid-19, vyhrálo údajně Rusko. Má to však potíž – vakcína neprošla standardním testováním, čili pravidla soutěže Moskva vlastně vážně porušila. O očkovací látce se toho ví jen málo. Na evropském trhu podle odborníků registraci nezíská.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

„Užívání vakcíny je z mého pohledu určitý hazard, který buď vyjde nebo nevyjde,“ říká například Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil schválení vakcíny na covid-19 tamním ministerstvem zdravotnictví v úterý. Dostala název Sputnik V, podle první umělé vesmírné družice Země. Vyvinul ji ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji.

Podle Putina započne v nejbližší době hromadné očkování, do civilního oběhu by pak mohla vstoupit od 1. ledna příštího roku. Pro Čechy, ale i další Evropany či Američany, to však nic neznamená. Vakcína totiž neprošla standardním testováním a v žádné ze jmenovaných zemí si nikdo nevezme na zodpovědnost ji schválit k užívání.

Věříte ruské vakcíně?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

„Aby vakcína mohla být využitá v zemích Evropské unie, musí projít registrací u Evropské lékové agentury (EMA). Ta vyžaduje výsledky všech fází klinického hodnocení,“ popsal ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Nejsou dostupná data, je to hazard, říkají odborníci

Hodnocení zahrnuje celkem tři fáze. V té poslední se vakcína testuje na tisících dobrovolníků z celého světa. Musí přitom jít o standardizované klinické hodnocení. „Vakcína, ale i jakékoliv jiné léčebné přípravky, se musí hodnotit napříč kontinenty. Musíte mít představu o tom, zda na ni někteří lidé, ať už euroasijského či třeba latinskoamerického původu, nereagují jinak,“ doplnil. 

Rusko přitom nejenže neprovedlo standardizované testování, třetí fázi zcela pominulo. Účinky vakcíny by se tak měly na větším počtu lidí sledovat až v rámci poregistračních kontrolních opatření. I do těch by ale mělo být zapojeno jen na dva tisíce dobrovolníků.

„Jiné firmy, které vyvíjejí podobné vakcíny, hovoří ve fázi tři třeba až o 30 tisících dobrovolníků,“ přiblížil Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti. „Testování je na malém množství lidí ve velice krátkém čase. Užívání vakcíny je z mého pohledu určitý hazard, který buď vyjde nebo nevyjde,“ pochybuje o bezpečnosti vakcíny.

Podle zpráv z ruských médií se do testování zapojilo v kombinované první a druhé fázi jen 76 lidí, píše BBC. Část z nich přitom měli tvořit vojáci. 

„V řadě zemí je nemyslitelné, aby byli vojáci používáni jako dobrovolníci pro hodnocení jakéhokoliv léčivého přípravku, natož vakcíny. Je to vždy taková ovlivnitelná skupina,“ míní Chlíbek.

Nákaza nemizí, léky příliš nefungují. Jak je na tom vývoj vakcíny?

Odborníci se shodují, že vakcína by v teoretické rovině mohla fungovat, ale Evropské úřady a ostatně ani samotná ruská vláda nemá dostatek informací na to, aby se dalo povolit její plošné používání. Evropská unie, USA a Japonsko se musí řídit takzvanou správnou klinickou praxí. Rusko ale takto vázáno není.

„Osobně si myslím, že o registraci u Evropské lékové agentury ani nepožádají. Bude jim stačit, že mají registraci v Rusku a v těch několika dalších zemích,“ dodal Chlíbek. Šéf Ruského fondu přímých investic Kirill Dmitrijev totiž podle agentury TASS řekl, že Rusko už obdrželo žádosti na dodávky miliardy dávek nové vakcíny z dvaceti zemí, například z Filipín či ze Saúdské Arábie.

V současnosti tak není jisté, jaké negativní účinky se mohou po očkování projevit, ani nakolik účinná vakcína vlastně je. „Třetí fáze ukáže, jak dlouho protilátky vydrží. Ve větším množství pacientů vidíte vývoj hladiny protilátek v čase a jste schopni odhadnout, jestli bude nutné přeočkování za rok, za dva roky a tak dále,“ popsal Dvořáček.

Miliardy dávek pro Filipíny i Saudskou Arábii

Sputnik V je na technologické bázi velmi podobná třeba vakcíně, kterou vyvíjí ve spolupráci s britskou Oxfordskou univerzitou firma AstraZeneca. 

„Neříkám, že je ruská vakcína a priori špatná, ale kvůli tomu, že se nepokračovalo v klinických hodnoceních, se vytváří určité riziko, což já považuji za extrémně nešťastné,“ míní ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček, podle kterého nejde o to, kdo má vakcínu první. Pokud se vakcína uspíší a bude mít například vedlejší účinky, může to poškodit všechny potenciální dodavatele, protože v ní nebudou mít lidé důvěru.   

Aktuálně je ve světě hlášeno na různých stupních vývoje více než 150 možných očkovacích látek. WHO v červenci uvedla, že právě látku AZD1222 firmy AstraZeneca považuje za nejnadějnějšího kandidáta. Podle klinických testů na zdravých dobrovolnících vyvolává imunitní reakci a je bezpečná.

Česko by potřebovalo 3,5 milionu dávek vakcíny proti covidu, řekl Vojtěch

Vakcína firmy je nyní v kombinované druhé a třetí fázi. Podle Dvořáčka by mohla společnost požádat o její registraci u Evropské lékové agentury na přelomu září a října, dostupná by měla být na konci tohoto roku. AstraZeneca už vakcínu vyrábí, a to navzdory riziku, že možná třetí fází testů neprojde.

Většina firem zahájila vývoj vakcíny v únoru či březnu tohoto roku. Práce tak probíhají oproti běžnému stavu velmi rychle. Běžně trvá vývoj vakcíny několik let. „Tato situace je výjimečná, a to tím, že se staví už na něčem existujícím a současně je tam obrovská investice do kapacit,“ řekl Dvořáček.

Vědci využívají znalostí nabytých při vývoji vakcíny na koronavirová onemocnění známých jako SARS a MERS. Například AstraZeneca vychází z viru rýmy, který následně upravuje. Z čeho vychází ruská vakcína, není známé. „Skutečně to je extrémně rychlé, na prvním místě je ale stále bezpečnost,“ ujistil.

„O bezpečnosti pochybuji“

Kritika ohledně vakcíny ostatně nepřichází jen z České republiky. Negativně se o ní vyjádřil třeba „americký Prymula“ Anthony Fauci. „Doufám, že Rusové skutečně dokázali, že vakcína je bezpečná a účinná. Ale vážně o tom pochybuji,“ řekl podle CNN.

Máme první vakcínu proti koronaviru na světě, oznámil ruský prezident

Původem ruský vědec Alexej Chumakov, syn slavného virologa, zase řekl, že ruské ministerstvo zdravotnictví nežádá o názor ruskou vědeckou komunitu. Virologů v zemi navíc ubývá. „V Rusku zbylo tak málo vědeckých kapacit, že jen málo lidí je ochotných se vyjádřit negativně,“ řekl podle prestižního vědeckého časopisu Science. Podle něj je asi dvacetiprocentní šance, že vakcína vše jen zhorší.

Ruský prezident Putin však věří, že vakcína je bezpečná. Důkazem toho má být i fakt, že se vakcínou nechala naočkovat jedna z jeho dcer. Mnoho Rusů mu ale podle všeho nevěří. V jedné internetové anketě 80 procent respondentů uvedlo, že by se ruskou vakcínou rozhodně očkovat nenechalo.

„Jednoznačně se ukázalo, že honba za prvenstvím a rychlost předběhla bezpečnost očkování. I ten název, Sputnik V, jasně ukazuje, že šlo o to ukázat, že jsme zase v něčem první,“ shrnul Chlíbek.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....