Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lékárníci by měli nabízet bezdoplatkové alternativy, říká expert

Rozstřel   16:00aktualizováno  7. listopadu 11:41
V českých i evropských lékárnách dochází poslední dobou k výpadkům léků. Chybí některé běžné přípravky, včetně antibiotik či léků na srážení horečky u dětí. Podle Filipa Vrubela, výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem, je důvodů celá řada. Například tlak na nízké ceny, výroba v Asii a vysoká poptávka.

Podle Vrubela nejsou výpadky problémem jen současných měsíců. „Nedostatek léků pro děti nás trápil už na jaře a před letními prázdninami, poté výrobci sanovali trh. Jak přichází sezona respiračních onemocnění, poptávka je vyšší,“ popsal. Velmi často podle něj chybí právě léky na nachlazení či na kašel.

Důvodů, proč k tomu dochází, je více. Nyní jsou hlavní příčinou především narušené dodavatelské řetězce. „Farmaceutický průmysl je globalizovaný,“ popsal.

To znamená, že surovin je v každém léku celá řada, dvě třetiny léčivých látek jsou přitom vyráběny v Asii. K tomu jsou potřeba i materiály na platíčka či krabičky. Kdykoliv se někde v řetězci cokoliv stane, může dojít k výpadku.

Kromě toho je důležitý i fakt, že výroba léků se plánuje s ročním předstihem. A před rokem nebylo jasné, jaká bude situace z hlediska protiepidemických restrikcí. „Kdybychom srovnali spotřebu v letošním roce oproti loňskému, nyní je čtyřnásobně vyšší spotřeba penicilinu,“ upozornil Vrubel.

Levné léky díky výrobě v Asii

Ještě před dvaceti lety byla většina léčivých látek vyráběna v Evropě. Vývoj cen ale donutil firmy přesunout výrobu do Asie. „Kdyby měl evropský zdravotnický systém platit za léky tak jako Amerika, půlka zdravotnických systémů by už zkolabovala,“ míní Vrubel.

Penicilin má výpadek. Alternativy pokrývají širší spektrum a jsou dražší

Zcela předejít výpadkům podle Vrubela nelze. Je tak podle něj možné se jen lépe připravit. Některé země proto mají vlastní zásoby důležitých léků, jiné země přikazují farmaceutickým firmám mít určité zásoby ve vlastních skladech. To s sebou však nese vysoké náklady.

Zda by se mělo něco takového stát v Česku, je podle Vrubela politické rozhodnutí. Řešením by ale mohlo být si analyzovat, u kterých léků dochází k nejčastějším výpadkům. Nyní to jsou totiž ty nejlevnější léky. U nich by pak vznikly několikaměsíční zásoby.

Přípravky vyráběné v Česku jsou podle Vrubela nekonkurenceschopné. Legislativa se na ně totiž dívá stejně, jako na léky vyráběné v zahraničí. Dobré řešení by tak bylo identifikovat klíčové léky a na ty se zaměřit. „A u nich hledat partnery, kteří by je v Česku vyráběli,“ popsal Vrubel. To by však vyžadovalo státní dotace. Ze strany firem by však podle šéfa asociace zájem byl.

Výpadky u léků jsou malér. Některé vyrobí lékárníci, jiné prostě chybí

Vzhledem k jednotnému evropskému trhu však podle něj není nutné se zaměřovat jen na výrobu v Česku. „Je jedno, jestli je lék vyroben v Polsku, Německu, Česku nebo Francii,“ podotkl. Výroba kdekoliv v Evropské unii podle něj již výrazně zkracuje dodavatelský řetězec a eliminuje tak riziko.

Nejzranitelnější skupiny léků jsou podle šéfa asociace ty, kde je málo výrobců. Jde třeba o antibiotika - ty totiž nyní vyrábí jen dvě firmy. Když jedna vypadne, druhá ji nedokáže zcela nahradit.

Asi devadesát procent výpadků léků nejsou podle Vrubela problémem. Existují totiž jiné medikamenty, které je nahradí. „Lékárník pacientovi řekne: ‚Nemám váš přípravek, ale mám jiný, který má stejnou účinnou látku, je jen od jiné firmy.‘ A ten mu vydá,“ popsal Vrubel.

Předzásobit se? Raději ne

Co by však nedoporučil, je předzásobování. Právě to totiž mnohdy výpadky léků samo zaviní. Příkladem je výpadek léků s paracetamolem na začátku epidemie covidu-19, kdy jej domácnosti vykoupily kvůli obavám z nákazy. Tehdy však pomohla česká firma, která tyto medikamenty sama vyrábí a rychle navýšila dodávku.

Mgr. Filip Vrubel

Filip Vrubel má právnické vzdělání, specializuje se na oblast farmacie. Dříve působil například na ministerstvu zdravotnictví či ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, kde zastával funkci náměstka ředitele. Výkonným ředitelem ČAFF se stal v roce 2021.

Do budoucna mohou lidé očekávat zlevňování dlouho používaných léků, ale naopak zdražování moderních, inovativních léčiv. „Vývoj nových látek je čím dál dražší,“ vysvětlil Vrubel.

Zatímco Česko je úspěšné ve vývoji nových léků, neumí je pak efektivně vyrábět. Podle Vrubela existují iniciativy v rámci Evropské unii, které by zajistily společný postup, díky kterému by byl kontinent více soběstačný.

Proč si lidé musí za léky navzdory zdravotnímu pojištění sami doplácet? Podle Vrubela prostě proto, že je tak nastavena legislativa. Pokud existují tři stejné léky od různých firem a jeden z nich je zdarma, nedává pro stát smysl plně hradit zbylé dva. Lékárníci by však měli sami aktivně nabízet právě léky bez doplatků. „Já věřím, že to dělají,“ míní šéf asociace.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

„Události nebylo možné zabránit.“ Policie rozebírá střelbu na FF UK

20. června 2024  17:31,  aktualizováno  20:26

Přímý přenos Po skončení schůze sněmovního bezpečnostního výboru vystupují zástupci policie také na tiskové...

Jsme nebešťané, aleluja! Českým věřícím káže samozvaný apoštol z Nigérie

20. června 2024

Premium Říkají si Církev Oáza. Považují se za křesťany a řídí je nigerijský duchovní vůdce Festus Nsoha,...

Všechno, co máme, půjde na Ukrajinu, řekl Biden. Poskytl protiraketový systém

20. června 2024  19:42

USA odloží vojenské dodávky jiným zemím ve prospěch Ukrajiny, oznámil ve čtvrtek mluvčí Bílého domu...

Z Kasselu je metropole „nacistických“ mývalů. V honbě za potravou ovládli ulice

20. června 2024  19:15

Mývalové ovládli německé město Kassel, zdálo by se z videa, které se šíří na sociálních sítích....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...