Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přehlídku ke 100 letům završila trikolóra na nebi, předvedly se tanky i gripeny

  0:01aktualizováno  16:46
V Praze se konala slavnostní vojenská přehlídka ke sto letům republiky. Zahájil ji prezident Miloš Zeman. Had techniky a lidí na Evropské třídě měl několik kilometrů. Počasí omezilo leteckou část přehlídky, letěly jen gripeny a některé vrtulníky, které na konci vykouzlily na nebi trikolóru.

Česká armáda se představila v Praze po deseti letech. Pro prezidenta Miloše Zemana je přehlídka demonstrací připravenosti státu bránit své zájmy. Poděkoval všem lidem, kteří se na její přípravě podíleli.

„Vojáci, večer bude do Vladislavského sálu vnesen meč Milana Rastislava Štéfánika, prvního ministra obrany. Ponese ho  veterán z Afghánistánu. Toto spojení překlenuje 100 let dějin země i armády. Armády, která chtěla bojovat a nebylo jí to umožněno. Armády, která byla armádou satelitního státu, ale i armády svobodné společnosti, která plní své závazky v boji proti největšímu nepříteli, kterým je mezinárodní terorismus,“ uvedl Miloš Zeman.

Počasí omezilo leteckou část

Před přítomnými na Ervopské třídě, mezi nimiž byl i premiér Andrej Babiš či americký ministr obrany James Mattis, defiloval několik kilometrů dlouhý had pochodujících a techniky. Armádní pásová technika byla vybavena gumovými patkami, aby pásy nerozbily vozovku, těžká technika patřící hasičům jela na podvalnících. Nevlídné počasí výrazně omezilo leteckou část přehlídky. Letěly jen gripeny a některé vrtulníky.

Původně přitom armáda počítala s průletem deseti formací. Měly mezi nimi být také dopravní airbus A 319, letoun CASA, bitevníky L-159 ALCA a cvičné L-39 ZA Albatros. Armáda také počítala s průletem letounů slovenských vzdušných sil Spartan a Mig-29 a českých bitevních helikoptér Mi-24/35.Oproti původním plánům výrazně zeštíhlila letecká část přehlídky. Nad ulicí přeletěla jen dvě stíhací letadla Gripen a některé vrtulníky včetně tří slovenských UH-60 Blackhawk.

Za sychravého počasí se lidé na Evropské třídě scházeli již hodinu před začátkem. Na balkonech domů se objevovali i diváci z řad místních obyvatel. Divákům na ulici byl přístupný pouze chodník na pravé straně ve směru od Vítězného náměstí. Levý byl zavřen pro pozvané hosty.

Stovky lidí přihlížely i generální zkoušce, která se konala v sobotu večer. „Přes náročnost přípravy a provedení přehlídky jde o naprosto unikátní záležitost a veřejnost bude mít jedinečnou možnost vidět na jednom místě to nejlepší, čím se může současná moderní česká armáda chlubit,“ uvedl generálporučík Jiří Baloun.

Přehlídce předcházely dva roky příprav a více než měsíc tvrdého nácviku, teprve pak mohly v pražských Dejvicích vyjet dvě stovky vozidel a napochodovat dva tisíce účastníků. Naposledy se podobná akce odehrála před deseti lety. Jak ale upozorňovali vojáci, ta letošní byla větší než v roce 2008.

Nechyběly tanky

V čele přehlídky byl velitel armádních pozemních sil, poté následovali vlajkonoši účastnících se států, poté historické prapory jednotek, které vznikly po roce 1918. Pak jednotky pozemních a vzdušných sil a následovaly třeba oddíly vojenský škol.

TV ÓČKO se připojilo k oslavám

Představuje divákům nejlepší klipy CZ/SK produkce.

Po Dejvicích nepochodovali jen vojáci, ale i policisté, záchranáři nebo hasiči. „Prezentace složek Integrovaného záchranného systému je symbolem spolupráce armády a IZS a potvrzuje, že tato země a její obyvatelé jsou v těch nejlepších rukou profesionálů,“ podotkl Baloun. Za armádní jednotky se zařadili policisté včetně těch jízdních, pak defilovali hasiči, celníci nebo pražští městští strážníci.

Na Evropské se postupně představila také technika používaná armádou, například modernizovaný tank T72 M4CZ, obrněná vozidla IVECO, obrněné transportéry Pandur.

Ze speciální techniky složek Integrovaného záchranného systému přijelo například zásahové vozidlo URNA, zásahové hasičské vozidlo IVECO, a dorazily i speciálně upravené Tatry 815, hasičská vozidla se sklápěči a návěsy, cisternová automobilová stříkačka CAS nebo sestava zásahových vozidel IZS. 

Vzlet balonu se lvem zhatilo počasí:

Novinkou byla účast čestných stráží Slovenska, Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie. Představila se i ta česká, Hradní stráž se standartou prezidenta republiky a bojovým praporem, který zdobí vyšitý podpis prezidenta Václava Havla. Velitel a třicetičlenná jednotka budou oblečeni do slavných uniforem navržených Teodorem Pištěkem. 

Součástí oslav je také výstava na nedaleké Letenské pláni, kde si může veřejnost od pátku do neděle prohlédnout sto let historie jak vojenské techniky, tak třeba té hasičské nebo záchranářské. Dohromady je vystaveno 153 kusů nejrůznější techniky.

„Bezesporu nejcennějším exponátem je například tank proti Hitlerovi Škoda LT 35, nejstarší automobil z doby legií Fiat z roku 1917 či obrněný transportér OT-64 SKOT z poloviny šedesátých let,“ popsal generál Baloun.

Oslavy vzniku Československa
Autoři:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...