Přehlídku ke 100 letům završila trikolóra na nebi, předvedly se tanky i gripeny

  • 941
V Praze se konala slavnostní vojenská přehlídka ke sto letům republiky. Zahájil ji prezident Miloš Zeman. Had techniky a lidí na Evropské třídě měl několik kilometrů. Počasí omezilo leteckou část přehlídky, letěly jen gripeny a některé vrtulníky, které na konci vykouzlily na nebi trikolóru.

Česká armáda se představila v Praze po deseti letech. Pro prezidenta Miloše Zemana je přehlídka demonstrací připravenosti státu bránit své zájmy. Poděkoval všem lidem, kteří se na její přípravě podíleli.

„Vojáci, večer bude do Vladislavského sálu vnesen meč Milana Rastislava Štéfánika, prvního ministra obrany. Ponese ho  veterán z Afghánistánu. Toto spojení překlenuje 100 let dějin země i armády. Armády, která chtěla bojovat a nebylo jí to umožněno. Armády, která byla armádou satelitního státu, ale i armády svobodné společnosti, která plní své závazky v boji proti největšímu nepříteli, kterým je mezinárodní terorismus,“ uvedl Miloš Zeman.

Počasí omezilo leteckou část

Před přítomnými na Ervopské třídě, mezi nimiž byl i premiér Andrej Babiš či americký ministr obrany James Mattis, defiloval několik kilometrů dlouhý had pochodujících a techniky. Armádní pásová technika byla vybavena gumovými patkami, aby pásy nerozbily vozovku, těžká technika patřící hasičům jela na podvalnících. Nevlídné počasí výrazně omezilo leteckou část přehlídky. Letěly jen gripeny a některé vrtulníky.

Původně přitom armáda počítala s průletem deseti formací. Měly mezi nimi být také dopravní airbus A 319, letoun CASA, bitevníky L-159 ALCA a cvičné L-39 ZA Albatros. Armáda také počítala s průletem letounů slovenských vzdušných sil Spartan a Mig-29 a českých bitevních helikoptér Mi-24/35.Oproti původním plánům výrazně zeštíhlila letecká část přehlídky. Nad ulicí přeletěla jen dvě stíhací letadla Gripen a některé vrtulníky včetně tří slovenských UH-60 Blackhawk.

Za sychravého počasí se lidé na Evropské třídě scházeli již hodinu před začátkem. Na balkonech domů se objevovali i diváci z řad místních obyvatel. Divákům na ulici byl přístupný pouze chodník na pravé straně ve směru od Vítězného náměstí. Levý byl zavřen pro pozvané hosty.

Stovky lidí přihlížely i generální zkoušce, která se konala v sobotu večer. „Přes náročnost přípravy a provedení přehlídky jde o naprosto unikátní záležitost a veřejnost bude mít jedinečnou možnost vidět na jednom místě to nejlepší, čím se může současná moderní česká armáda chlubit,“ uvedl generálporučík Jiří Baloun.

Přehlídce předcházely dva roky příprav a více než měsíc tvrdého nácviku, teprve pak mohly v pražských Dejvicích vyjet dvě stovky vozidel a napochodovat dva tisíce účastníků. Naposledy se podobná akce odehrála před deseti lety. Jak ale upozorňovali vojáci, ta letošní byla větší než v roce 2008.

Nechyběly tanky

V čele přehlídky byl velitel armádních pozemních sil, poté následovali vlajkonoši účastnících se států, poté historické prapory jednotek, které vznikly po roce 1918. Pak jednotky pozemních a vzdušných sil a následovaly třeba oddíly vojenský škol.

TV ÓČKO se připojilo k oslavám

Představuje divákům nejlepší klipy CZ/SK produkce.

Po Dejvicích nepochodovali jen vojáci, ale i policisté, záchranáři nebo hasiči. „Prezentace složek Integrovaného záchranného systému je symbolem spolupráce armády a IZS a potvrzuje, že tato země a její obyvatelé jsou v těch nejlepších rukou profesionálů,“ podotkl Baloun. Za armádní jednotky se zařadili policisté včetně těch jízdních, pak defilovali hasiči, celníci nebo pražští městští strážníci.

Na Evropské se postupně představila také technika používaná armádou, například modernizovaný tank T72 M4CZ, obrněná vozidla IVECO, obrněné transportéry Pandur.

Ze speciální techniky složek Integrovaného záchranného systému přijelo například zásahové vozidlo URNA, zásahové hasičské vozidlo IVECO, a dorazily i speciálně upravené Tatry 815, hasičská vozidla se sklápěči a návěsy, cisternová automobilová stříkačka CAS nebo sestava zásahových vozidel IZS. 

Vzlet balonu se lvem zhatilo počasí:

Novinkou byla účast čestných stráží Slovenska, Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie. Představila se i ta česká, Hradní stráž se standartou prezidenta republiky a bojovým praporem, který zdobí vyšitý podpis prezidenta Václava Havla. Velitel a třicetičlenná jednotka budou oblečeni do slavných uniforem navržených Teodorem Pištěkem. 

Součástí oslav je také výstava na nedaleké Letenské pláni, kde si může veřejnost od pátku do neděle prohlédnout sto let historie jak vojenské techniky, tak třeba té hasičské nebo záchranářské. Dohromady je vystaveno 153 kusů nejrůznější techniky.

„Bezesporu nejcennějším exponátem je například tank proti Hitlerovi Škoda LT 35, nejstarší automobil z doby legií Fiat z roku 1917 či obrněný transportér OT-64 SKOT z poloviny šedesátých let,“ popsal generál Baloun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video