Rušení gymnázií, neznalost školství, odchody poradců. Jak Balaš ministroval

  • 24
Přestože do čela školského rezortu původně ústavní právník Vladimír Balaš nechtěl, nechal se přemluvit šéfem hnutí STAN Vítem Rakušanem. Po 295 dnech ve funkci ale oznámil rezignaci ze zdravotních důvodu. Připomeňte si ministrovy kroky, ale také kontroverzní vyjádření.

Vladimír Balaš

Ústavní právník a zakladatel právnické fakulty v Plzni Vladimír Balaš na ministerstvo školství původně nechtěl. Jenomže poté, co několik jeho spolustraníků křeslo po Petru Gazdíkovi odmítlo, nechal se přemluvit svým stranickým šéfem Vítem Rakušanem.

„Přemýšlel jsem o tom. Když jsem viděl, že se do toho nikomu nechce, říkal jsem si, že by to byla škoda. Je to opravdu výzva a školství je důležité. Nakonec mě trochu přemluvil Vít Rakušan. A taky mi volala řada kolegů a známých včetně lidí, kteří se starají o znevýhodněné lokality. Přesvědčilo mě, že je co posouvat dál,“ řekl před svým jmenováním redakci iDNES.cz.

Ministr školství Balaš končí, má potíže po covidu. Nahradit ho má Bek

Sněmovní benjamínek, kterému někteří kolegové v nadsázce přezdívají Matka Tereza, se vyznačoval slušností a snahou pochopit náročnou školskou problematiku. Než se mu to ale skutečně podařilo, přivodil si několik přešlapů, které pořádně zarezonovaly školským i mediálním terénem.

Byl Vladimír Balaš dobrým ministrem školství?

celkem hlasů: 1098
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. dubna 2023. Anketa je uzavřena.
Vladimír Balaš při zahájení předvolební kampaně TOP 09 na Rašínově nábřeží. (9....

S regionální politikou obeznámený Balaš zkoušel v minulosti štěstí v zastupitelstvu za ODS, později se ale přidal ke STAN, za které mimo jiné neúspěšně kandidoval do Senátu.

Do Sněmovny se dostal na podzim roku 2021, o necelý rok později se o něm začalo mluvit jako o budoucím ministru školství po Petru Gazdíkovi. Ještě před svým jmenováním ale spustil první poprask, když v rozhovoru pro některá média několikrát zmínil, že regionálnímu školství, o které v agendě MŠMT jde primárně, nerozumí. A také, že by byl exministr Robert Plaga z ANO na daném místě lepším kandidátem.

Rakušan mě přemluvil, abych školství vzal, říká budoucí ministr Balaš

Plaga i Gazdík následně nastupujícímu ministrovi přislíbili podporu, bude-li ji potřebovat.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Vladimíra Balaše ministrem školství. (29. června...

Až o něco později tehdejší prezident Miloš Zeman přiznal, že se zdráhal Balaše jmenovat ministrem, ale smiloval se kvůli premiéru Petru Fialovi.

Po dvaceti dnech ve funkci předstoupil čerstvý školský ministr před senátory, které prosil, aby se v hlasování vyjádřili pro konec Česka ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů v Moskvě.

Poněkud překvapivě Balaš zvolil agresivní tón, když řekl: „Podle mých informací nebyli čeští pracovníci příliš loajální a nadšení, že by se měli vrátit. Komunikace probíhá, byl problém je přesvědčit, proč není rozumné zůstávat v zemi, která napadla jinou. Jde jim o dolarové částky, ne o výzkum jako takový,“ zmínil s tím, že by byl rád, aby je před návratem domů prověřily bezpečnostní složky.

Příbuzní pěstouni znovu získají sociální pojištění, schválil Senát

Předseda vlády Petr Fiala uvedl do úřadu nového ministra školství Vladimíra Balaše. (1. července 2022)

První mediální poprask vyvolalo ministrovo prohlášení pro média, že není příznivcem víceletých gymnázií, po němž se zvedla velká diskuze o smyslu těchto škol.

Víceletá gymnázia prozatím přežijí, podporují to odborníci i výsledky dětí

Balaš později doplnil, že rozhodně nevolá po jejich zrušení. Měly by na ně chodit ale jen ty nejnadanější děti, kterých je v populaci odhadem asi pouze pět procent.

Ministr školství Balaš je na návštěvě Ruskem napadené Ukrajiny. (23. srpna 2023)

Jednu z prvních zahraničních cest absolvoval Balaš na Ukrajinu, sám má přitom ukrajinské předky. Ačkoliv se tím nikdy veřejně příliš nechlubil, poskytl s manželkou azyl několika ukrajinským matkám a jejich dětem.

Ministr Balaš je na Ukrajině, jedná tu o pomoci pro ukrajinské školáky

Aktivně se navíc podílel na jejich integraci do české společnosti, například při hledání škol.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) zavítal na Základní školu Trmice. (1. září 2022)

Oproti svému předchůdci Gazdíkovi měl Balaš tu výhodu, že mohl přivítat prvňáčky 1. září ve škole. Zatímco premiér Petr Fiala v době, kdy školy řešily enormní nárůst cen energií, dal dětem knihu Broučci, na jejímž konci všichni umrznou, ministr školství s dětmi foukal bubliny, aby je rozveselil.

Zeman dal školákům sladkosti, Fiala knížku Broučci, Balaš foukal bubliny

Novým šéfem Cermatu je Miroslav Krejčí (vlevo).

Po svém předchůdci zdědil poslanec STAN nelehký úkol, a sice vyřešit neútěšnou situaci v Cermatu. Ten se po odvolání Michaely Kleňhové nacházel v personální krizi. Část zaměstnanců podle informací iDNES.cz měla dokonce zvažovat konec.

Cermat povede expolicista a odborník na IT Krejčí. Na MŠMT už působil externě

Období nejistoty ale Balaš vyřešil najmutím Miroslava Krejčího, bývalého policejního IT specialisty, se kterým si notoval například v brzké digitalizaci maturitních a přijímacích zkoušek.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Další kontroverzní krok udělal Balaš na podzim. Oznámil, že bude mít šestnáct poradců, kteří budou pracovat zadarmo, pokud jim například nezadá zpracování nějaké analýzy. Rozpaky ale budila dvě jména v seznamu - exministři Petr Gazdík a Robert Plaga.

Ministru Balašovi bude radit 16 poradců, vedle odborníků i Plaga a Gazdík

Zatímco první jmenovaný byl po konci na rezortu „pouze“ poslancem, druhý z dvojice odešel do čela Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Protože ale oba v minulosti vyjádřili Balašovi podporu v jeho začátcích, rozhodl se přivést si je zpět. Oba navíc byli v ministrově kabinetu coby placení poradci.

Vladimír Balaš (30. srpna 2022)

S poradci v zádech se rozhodl Balaš povolit uzdu a poskytl třaskavý rozhovor pro Deník N. V něm například zmínil, že si učitelé nezaslouží příplatky za suplování, protože jsou přežité nebo ne každý pedagog učí kvalitně.

To je na obklad a demisi, čílí se učitelé nad Balašovým nápadem zrušit příplatky

Zmínil také, že jsou ředitelé hysteričtí a vydírají ho kvůli chybějícím penězům na ONIV (ostatní neinvestiční výdaje, ze kterých se například platí nemocenská kantorů, jejich pomůcky nebo pojistky, pozn. red.). Školské asociace i bývalí ministři taková slova považovali za skandální a volali po ministrově konci v čele rezortu vzdělávání.

Vladimír Balaš ministr školství

Oba poradci vydrželi v ministrově kabinetu ale jenom měsíc. Rozbušku připravil Plaga, který v den porady ministrovi pouze zaslal e-mail, kde mu kromě angažování Gazdíka vytýkal například rozdílnost názorů na směřování školství.

Balaš se dozvěděl o Plagově rezignaci až z médií. Konec oznámil e-mailem

Gazdíka pak Plaga explicitně nazval trafikantem, načež zastupitel Suché Loze zareagoval rovněž koncem v ministrově týmu. Poslanecký benjamínek se tak rázem ocitl bez dvou klíčových mužů, podle expertů to ale na směřování jeho rezortu nemělo mít vliv.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Vladimíra Balaše ministrem školství. (29. června 2022)

První náznaky, že by Balaš mohl skončit, se objevily hned začátkem ledna v podání Deníku N. Přestože to bylo v té době v souvislosti s jeho možným odchodem na Ústavní soud, už tehdy se v politických kuloárech mluvilo o ministrově špatném zdravotním stavu.

Končí Balaš? O ničem nevím, reaguje ministr. Spekuluje se o Farském do vlády

Sám ústavní právník ale možnost odchodu vyloučil, v pozdějším rozhovoru pro iDNES.cz navíc mluvil o tom, že se konečně do problematiky regionálního školství dostává, a tak by byla škoda odcházet od rozdělané práce.

Vladimír Balaš

O ostře sledovaném tématu, k jehož naplnění se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení, mluvil ministr sebejistě. Sliboval, že 130 procent průměrné mzdy pedagogičtí pracovníci dostanou.

Zvýšení platů učitelů je na dobré cestě, míní Balaš. Slibuje jim i stipendia

Později se ale začaly objevovat informace, které vyústily v pozměňovací návrh novely o pedagogických pracovnících z pera lidovce Marka Výborného, které navýšení garantuje pouze samotným kantorům, a to ještě ne všem.

Balaš se sice snažil, aby peníze šly větší skupině lidí, nakonec byl ale přehlasován. O návrhu se jedná v těchto dnech ve Sněmovně ve třetím čtení.

Revizi základního školství řeší 600 expertů, obsah se má zúžit a jít do hloubky

Nejenom regionální školství potřebuje více peněz, po navýšení rozpočtů volají i vysokoškolští pedagogové. Především v humanitních oborech, kde berou mnohdy průměrně o patnáct tisíc méně než jejich kolegové na základních a středních školách.

Odboráři vysokých škol zatím ustoupili, Balaš jim slíbil vyjednat 900 milionů

Balaš v polovině dubna přislíbil, že se pokusí vyjednat 900 milionů korun pro univerzity, k naplnění slibu ale již nejspíš nedojde.

Ministr školství Vladimír Balaš, ministr vnitra Vít Rakušan a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek přicházejí na jednání vlády.

20. dubna, v den svých narozenin, totiž Balaš oznámil svému partajnímu šéfovi Vítu Rakušanovi, že chce na ministerstvu skončit. Za vším mají být právě zdravotní problémy po prodělaném covidu-19, které ministra limitují ve vykonávání úřadu naplno.

Nahradit by ústavního právníka mohl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (na fotce úplně vzadu).

Balaš byl ministrem krátce, mnoho neprosadil, míní odbory i učitelské spolky

„Pro mě jako vysokoškolského pedagoga je velkým zklamáním, že nijak nepřispěl k výraznému zlepšení ekonomicky špatné situace vysokých škol. Bohužel u pana Balaše bylo vidět, že nerozumí ani regionálnímu školství, bylo tam několik nešťastných výrokům. Ty nahrály jak opozici, tak odborné veřejnosti k vlně kritiky,“ hodnotí pro iDNES.cz politolog a vysokoškolský pedagog Lukáš Valeš.

A doplňuje: „Obávám se, že za sebou pan Balaš nezanechává vůbec žádnou stopu kromě několika mediálních vyjádření. Je škoda, že jsme promrhali tři čtvrtě roku, kdy ministerstvo mohl řídit někdo, kdo tomu rozumí.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video