Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman dal školákům sladkosti, Fiala knížku Broučci, Balaš foukal bubliny

  6:33aktualizováno  10:20
V základních a středních školách po dvouměsíčních prázdninách začal nový školní rok. Premiér Petr Fiala zahájil první školní den v Základní škole Májová v Ostrově. Prvňáčkům hlavně popřál, aby je učení a poznávání bavilo. Prezident Miloš Zeman spolu s chotí Ivanou navštívil školu v Lánech, kde žákům připomněl slova Jana Amose Komenského, že škola má být hrou.

Žáky prvních tříd a jejich rodiče přivítal premiér společně s vedením školy v tělocvičně, kde se vítání prvňáčků obvykle odehrávají. „Je to pro vás velký den, velká změna ve vašem životě,“ začal proslov premiér Fiala. Poté se žáků zeptal, kdo se těšil do školy, většina odpověděla kladně.

Prvňáčkům zdůraznil nutnost celoživotního vzdělávání a jako adeptům umění četby je obdaroval knihou Jana Karafiáta Broučci.

„Doufám, že se naučíte ve škole, jak se učit, poznávat a zjišťovat nové informace, a že vás to bude bavit. Škola by k tomu měla vést,“ řekl Fiala, kterého do Ostrova pozval ostrovský starosta a poslanec Jan Bureš.

Premiér ve čtvrtek řekl, že případný nedostatek energií nebude mít vliv na výuku ve školním roce.

„Teď pracujeme na něčem, co se nazývá státní obchodník s energiemi. I kdyby ta situace v Evropě zůstala tak dramatická, jako je teď, tak jsme schopni garantovat, že budeme mít dostatek energie pro veřejné instituce, kritickou infrastrukturu, nemocnice a samozřejmě pro školy, a to energii za přijatelné ceny,“ uvedl premiér. Vláda podle něj nepočítá ani s vyhlášením takzvaných uhelných či energetických prázdnin.

Prezident Miloš Zeman zahájil nový školní rok na škole v Lánech, kde žákům připomněl slova Jana Amose Komenského, že škola má být hrou. (1. září 2022)

Prezident Zeman zahájil školní rok na Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech, při proslovu před školní budovou ocenil také lánskou tradici, podle níž jsou deváťáci patrony prvňáčků. Zvyk by se měl rozšířit i do dalších škol, řekl Zeman. Některé školy v zemi obdobná patronství už praktikují.

Manželka prezidenta prvňáčkům popřála, aby se jim ve škole líbilo, aby si našli kamarády, a předala jim sladkosti.

Celkem se na nádvoří školy sešlo několik stovek dětí a rodičů. Každý z prvňáků dostal květinu a přivítala je jejich třídní učitelka Simona Blechová i ředitelka školy Iveta Vrabcová.

Po slavnostním přivítání 28 prvňáků, které do školních lavic doprovodí žáci devátého ročníku, měl krátký proslov starosta Lán Karel Sklenička. Poté navázal Zeman, který stejně jako starosta vítal prvňáky ve své funkci naposledy. Jako prezident byl na zahájení školního roku v Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech podruhé, před osmi lety vítal do lavic právě současné deváťáky.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) zavítal na Základní školu Trmice. (1. září 2022)

Ministr školství Vladimír Balaš za STAN zavítal na Základní školu ve vyloučené lokalitě v Trmicích a Vyšší odbornou školu zdravotnickou a Střední školu zdravotnickou v Ústí nad Labem.

„Každá škola bude mít dostatek energie na to, aby dětem i učitelům poskytla tepelný komfort. Vytápění ve třídách na 24 °C je podle mě na hraně únosnosti, dovedu si představit 22 °C, protože každý stupeň znamená úsporu energií,“ okomentoval Balaš současnou energetickou problematiku v souvislosti se školstvím.

Podle Balaše není zatím důvod ani pro online výuku. „Nechystáme online výuku, ale nemůžeme vyloučit, že pokud onemocní větší počty kantorů a žáků, tak nemůžeme jinak, než přijmout náhradní řešení,“ doplnil.

„Možná, že nás čeká nelehký rok, ale o to lepší pocit budeme všichni mít, když se se všemi těžkostmi dokážeme nakonec vyrovnat. Zvládnutí všech výzev, které před námi v tomto roce stojí, prokáže, jak jsme schopni se připravit na budoucnost, jak jsme schopni připravit na budoucnost naše děti. S odvahou a otevřenou myslí lze zvládnout všechny výzvy. Jsem přesvědčen, že v této zkoušce všichni obstojíme. Přeji všem krásný a úspěšný školní rok 2022/2023,“ napsal k začátku školního roku ministr Balaš.

Školní povinnosti začaly i na základní škole v Urbanově na Jihlavsku, kterou navštívil Miloš Vystrčil. (1. září 2022)

Školní povinnosti začaly i na základní škole v Urbanově na Jihlavsku. Mnoho úspěchu jim popřál předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Zdůraznil, že vzdělávat se v malotřídní škole pro ně může být výhodou, mladší se snadno dostanou k informacím určeným i starším dětem, starší si mohou látku předchozích let jednoduše opakovat.

„Díky malotřídce mohou děti zůstat v místě bydliště, poznávat jak funguje a žít akcemi, které se na vesnici konají a na kterých se i díky škole podílejí. Obec tím pádem funguje dohromady a stává se společenstvím, které dělá obec obcí, místem, kde se lidé navzájem znají a žijí společným životem,“ řekl Vystrčil.

Ministr vnitra Vít Rakušan rozdával v Praze na Strossmayerově náměstí školákům knížku Zebra se za tebe nerozhlédne.. (1. září 2022)

V prvních školních dnech strážníci opět zvýší dohled nad přechody pro chodce u školských zařízení. V Praze bude na bezpečnost dětí při cestě do 142 základních škol dohlížet téměř 250 strážníků. Policejní prezidium také na začátek školního roku připravilo pravidelnou preventivní akci s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne. Jejím cílem je preventivně působit na chodce i motoristy tak, aby bylo na silnicích bezpečno.

Letos se akce na Strossmayerově náměstí v Praze zúčastnil také ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN. U jednoho z přechodů rozdával školákům společně s policisty knížku Zebra se za tebe nerozhlédne.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...