Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balaš se dozvěděl o Plagově rezignaci až z médií. Konec oznámil e-mailem

  15:02
Už před svým jmenováním se ministr školství Vladimír Balaš netajil tím, že bude spoléhat na pomoc svých předchůdců a pokud to bude možné, pokusí se je přemluvit ke spolupráci. To se mu nakonec skutečně podařilo, po měsíci a půl ale najednou skončila. Jak zjistil portál iDNES.cz, o konci Roberta Plagy se ministr dozvěděl až po schůzi poradců z médií.

Ministr školství Vladimír Balaš (29. června 2022) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Ještě ve středu 9. listopadu spolu byli ministr Balaš a člen jeho neoficiálního poradního týmu Plaga na Pražském hradě. Sešli se u prezidenta na jmenování Milana Adámka novým rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Podle informací iDNES.cz byli samý úsměv a setkání se neslo v přátelském duchu. Ostatně o tom, že si bývalého ministra ústavní právník váží, mluvil již před svým jmenováním.

O to překvapivější je následný sled událostí. O dva dny později, v pátek, se Plaga rozhodl na ministerstvu školství skončit, ministra o tom ale zapomněl napřímo informovat. K razantnímu kroku navíc došlo v den, kdy se Balašův poradní tým měl sejít poprvé v plné síle.

„Jednání poradního sboru bylo odpoledne, já jsem panu ministrovi svůj odchod z poradního týmu oznámil v e-mailu již ten den dopoledne. Důvody, které jsem v dopise shrnul, a kterými byly zejména odlišné názory na některé kroky pana ministra, jsem mu opakovaně prezentoval,“ napsal Plaga iDNES.cz.

„Nemám pocit, že by pan ministr věděl o Plagově konci. Ten sice na jednání chyběl, nevypadalo to ale, že by to bylo z důvodu jeho konce. V průběhu jednání jsme si pak všimli titulků v médiích a začali si to tam potichu ukazovat,“ řekl jeden z členů neformální skupiny ministra, který si kvůli citlivosti celé záležitosti nepřál být jmenován.

Konec Gazdíka a Plagy Balaše neovlivní, shodují se exministři školství

Tou dobou napříč médii koloval Plagův „důvěrný“ dopis ministrovi, v němž mu vysvětluje důvody svého odchodu. Kromě již zmíněného nesouladu ve vizích, jakými kroky se má české školství ubírat, exministrovi a současnému řediteli Národního akreditačního úřad pro vysoké školství vadilo i angažování Petra Gazdíka spojeného s kauzou Dozimetr. Gazdík později na Twitteru prohlásil, že se na rezort nevrátil coby trafikant, a funkci taktéž složil.

Poradci vyjádřili ministrovi podporu

O tom, co se děje za zdmi ministerstva, se Balaš dozvěděl až dlouho po poradě. Na jejím konci ještě absolvoval kolečko individuálních rozmluv s jednotlivými členy, až si konečně otevřel na internetu zprávy a následně i e-mailovou schránku.

„To je pravda,“ reagoval ministr na přímý dotaz iDNES.cz, zda se o Plagově konci dozvěděl až po konci schůzky. „Reagoval jsem jen tím, že jsem vzal rezignaci pana Plagy na vědomí,“ doplnil ještě.

Přestože z šestnáctičlenného poradního týmu ministra odešli během jediného dne dva klíčoví muži, ostatní oslovení poradci vyjádřili Balašovi plnou podporu. „O fungování a odchodu jsem uvažoval skrz účast Plagy a Gazdíka. Takhle odchod neplánuji. Spolupracujeme spolu již od jeho začátku na ministerstvu a poznal jsem jeho cíle a názory. A pokud bude mít zájem, rád zůstanu,“ nechal se slyšet místopředseda spolku Pedagogická komora Janek Wagner.

Stejně jako on mluvila i Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. „Pokud by měl pan ministr pocit, že jsou potřeba personální změny, nebudu trvat na svém setrvání. O svém konci ale neuvažuji,“ řekla.

Ministru Balašovi bude radit 16 poradců, vedle odborníků i Plaga a Gazdík

„Ministerstvo v současné době řeší několik klíčových témat z agend, kterým se v České odborné společnosti inkluzivního vzdělávání (ČOSIV) věnujeme a které zásadním způsobem ovlivní vzdělávací systém. Svou roli v poradním týmu beru jako možnost předávat odborné podněty k těmto změnám panu ministrovi a dalším pracovníkům ministerstva,“ řekla Lenka Felcmanová z ČOSIV.

V podobném duchu reagoval například i šéf Scio škol Ondřej Šteffl, který z Asie prostřednictvím mluvčího firmy vzkázal, že hodlá pokračovat, nebo ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia v Praze Radko Sáblík. „Chci setrvat, jsem spojený s odborností. Chci komunikovat s ministrem Balašem a navést ho na cestu úspěšného školství,“ odpověděl redakci ředitel.

Na dotaz, zda by si za určitých okolností uměl představit návrat do poradního týmu, Plaga odvětil, že se s ministrem bude potkávat ze své pozice v akreditačním úřadu. Návrat na ministerstvo neplánuje ani Gazdík. „Neuvažuji o tom. Učitelskou veřejnost to mrzelo, ale nejsem jediný, kdo školství v Česku rozumí. Budu za školství bojovat z pozice poslance a člena školského výboru,“ dodal.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...