Rusy z tendru o Dukovany nevyřadíme, reagoval Babiš na Pompeovo varování

  10:04
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany upozornil, že partnerství s Rusy by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. Ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan však Česko nevyřadí, reagoval nicméně premiér Andrej Babiš v rozhovoru s MF DNES.
Zleva americký ministr zahraničí Mike Pompeo a premiér Andrej Babiš vystoupili...

Zleva americký ministr zahraničí Mike Pompeo a premiér Andrej Babiš vystoupili na tiskové konferenci 12. srpna 2020 v Praze. (12. srpna 2020) | foto: ČTK

Zvenčí to vypadalo, že Mike Pompeo do Evropy zaprvé přenesl část americké prezidentské kampaně, která se z velké části týká nejen obchodního boje s Čínou a Ruskem. Vnímal jste to podobně, anebo americký ministr zahraničí při soukromých hovorech vystupoval jinak?
Pan ministr Pompeo měl svoje témata a já měl samozřejmě ta svá. Moje témata se týkala například velkého potenciálu spolupráce v exportu a importu. Dokonce máme pasivní obchodní bilanci, minulý rok jsme zvýšili obrat o šest procent. Je to teritorium, které je největší pro náš vývoz mimo Evropskou unii, naše firmy tam investují.

Mluvil jsem například o naší zbrojovce, která tam chce investovat. Další velký potenciál spolupráce je tam u vědy a výzkumu, i co se týče koronaviru. Pro nás by bylo nejlepší, kdybychom sem získali nějakou velkou farmaceutickou firmu, která by tady zainvestovala velkou výrobu léků.

Měli by Rusové být vyřazeni z tendru o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany?

celkem hlasů: 5968
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

I toto všechno jste během té krátké doby stihli probrat? Protože všechny Pompeovy veřejné výstupy působily dost jednostranně. Hned po vaší schůzce například prohlásil, že jste se shodli na tom, že se „Rusko snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci“. Opravdu jste se na tom shodli a je to i váš názor?
Všeobecně je povědomí o tom, že za kyberútoky stojí Čína a Rusko. Jestli jsou o tom ale nějaké důkazy, nebo nejsou, nevím. Nicméně jsem navštívil i centrálu NATO v Estonsku a experti říkají, že Čína chce těmito způsoby získávat informace a Rusko se snaží vše rozvracet. Ale to pro nás není podstatné. Jsme svrchovaná země, chováme se k těmto zemím úplně standardně jako všichni ostatní.

I proto na Hradě řekl pan prezident, že není žádným agentem ani Číny, ani Ruska, ale chová se stejně jako ostatní. Dokonce zmínil, že paní (německá kancléřka Angela) Merkelová byla v Číně třináctkrát, zatímco on pětkrát, akorát tady z toho některá média dělají bůhvíco. Já i český prezident bojujeme především za české zájmy.

A těmi je, aby čeští lidé měli práci, naše firmy vyráběly a vyvážely, aby tu byla zaměstnanost, byznys a dobré ekonomické vztahy na světě. S Amerikou je v tomto ohledu velký potenciál. Kromě toho jsem panu Pompeovi říkal, že by Evropa měla udělat s Amerikou obchodní dohodu. A že tu není jen Německo a Francie, ale třeba i státy visegrádské čtyřky. A že bychom v tomto směru mohli sehrát nějakou roli prostředníků takové dohody.

Ministr Pompeo výslovně zmínil třeba dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, o kterou má zájem jak americký Westinghouse, tak ruský Rosatom. Pompeo prohlásil, že máte stejný názor i na to, že by „partnerství s ruskými a čínskými státními podniky oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu“. Je tedy podle vás Rosatom ze hry?
Já jsem řekl, že postupujeme jako člen EU. Že i u ostatních podobných tendrů vznikala různá konsorcia a že z toho titulu, abychom dodrželi pravidla EU, nemůžeme eliminovat nikoho. Takže to jsem mu jasně vysvětlil a myslím, že to pochopil. 

Rusko a Čína ohrožují naši demokracii. Držte je od Dukovan, radil Pompeo Česku

Samozřejmě víme, že Westinghouse vyvíjí nějaké modulární bloky nižších kapacit megawattů, což by bylo výborné, kdyby takové nové technologie byly. Pokud by taková jedinečná technologie byla, můžeme se o tom bavit. Ale v tuto chvíli to organizuje ČEZ, naše vláda to beztak nebude organizovat, připravujeme to pro vládu příští.

Při budování sítí páté generace 5G mají zase Američané zájem na vyřazení čínské společnosti Huawei. Někteří analytici přímo s touto věcí Pompeovu návštěvu Evropy spojují. Včetně toho, že nenavštíví Německo, které k Huawei nevydalo odmítavé stanovisko. Bavili jste se o tom?
My tento problém musíme řešit v rámci EU. Co se týče tendrů na 5G, nemáme v tomto směru ještě žádné rozhodnutí. Organizovali jsme konference, každý na to má nějaký názor. Někteří říkají, že Huawei nevadí, že jsou schopni zabránit tomu, aby tam byl nějaký vliv. Jiní říkají, že nejsou. I proto v září organizujeme konferenci, takže budeme diskusi o této věci ještě vést.

Mimochodem, jak vypadala schůzka u prezidenta Miloše Zemana, když podle vašeho popisu před Pompeem sám zmiňoval, že není ani čínským, ani ruským agentem. Došlo třeba k probírání možností vzájemných oficiálních návštěv?
Ne, ne. U pana prezidenta to mělo docela jasné téma. Pan prezident říkal, že by mezi sebou neměly velmoci vyvolávat nepřátelství, ale měly by mít společného nepřítele, kterým je mezinárodní terorismus. Pan prezident kritizoval, že Spojené státy opouštějí Afghánistán, pan Pompeo říkal, že tam v nějakém dostatečném rozsahu zůstanou. Bylo to fajn, velice příjemné a bezproblémové. Pozval jsem pana Pompea na tu podzimní kyberkonferenci, ale budou mít před volbami, tak pochybuji, že by přijel. Snad dojde aspoň na nějaký videopozdrav.

Mike Pompeo se sešel s Andrejem Babišem:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...