Kolik lidí se na konci loňského roku nakazilo, hygienici dále zjišťují. "Laboratorní testy zatím potvrdily přítomnost tasemnice hovězí v šesti případech. U dalších dvou pacientů se podezření teprve ověřuje," upřesnil mluvčí hygienické stanice Radim Mudra.
Všichni nakažení jsou z Opavska, vzájemně se neznají, ale podle hygieniků způsob nákazy bude podobný. Koupili si mleté hovězí maso určené k tepelné úpravě, ale nedbali pokynů výrobce. Protože maso bylo údajně dobře ochucené, řada lidí ho snědla syrové zřejmě upravené na způsob tatarského bifteku.
Diagnóza nákazy je poměrně složitá
"Tak se lidé stali mezihostiteli parazita - tasemnice hovězí, jehož konečným hostitelem je hovězí dobytek. Kdyby maso upekli, problém by neměli," vysvětlil Mudra.
Onemocnění podle něj není přenosné z člověka na člověka a léčí se speciálními léky, které jsou jen na lékařský předpis. Problém ale je s určením diagnózy. "Inkubační doba je totiž osm až čtrnáct týdnů a nemocní mohou mít různé nespecifické příznaky, například bolesti břicha, křeče, únavu, někdo navíc hubne, někdo ne," líčí Mudra.
Články velké jako zrnko rýže ve stolici
Nejsnáze lze podle něj parazita odhalit kontrolou stolice. Články tasemnice hovězí jsou skoro tak velké jako zrnko rýže a mají světlou růžovobílou barvu.
"Pokud jste jedli syrové hovězí mleté maso, máte zdravotní potíže a podezření na tasemnici, jděte neprodleně k lékaři," radí Helena Šebáková. "A rozhodně nejezte v syrovém stavu maso určené k tepelnému zpracování," varuje krajská hygienička.