Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: Konec zdravotních knížek IZIP v otázkách a odpovědích

  1:25
I po konci financování elektronických knížek IZIP Všeobecnou zdravotní pojišťovnou budou moci pacienti nahlížet do svých záznamů. Tvrdí to IZIP. Pojišťovna podle něj data nebude moci převést na dalšího provozovatele. Navíc bude muset narychlo hledat za IZIP jiného správce svého portálu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Společnosti IZIP byla založena v roce 2001 politiky ODS Milanem Cabrnochem a Miroslavem Ouzkým a lékařem Pavlem Hronkem. IZIP nejprve fungovala jako společnost s ručením omezeným, později se transformoval v akciovku. Nyní drží 51 procent akcií VZP, 49 procent má švýcarská firma eHI eHealth International.

Firma byla založena kvůli projektu internetových pacientských knížek. Ty stát společně s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou rozjel s odůvodněním, že jimi ušetří peníze ze zdravotního pojištění, protože pacienti i lékaři si budou moci kontrolovat vykázanou zdravotní péči a tedy i upozorňovat na plýtvání. Zkušební provoz knížek začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Loni si ale VZP schválila další zkušební testování v Karlovarském kraji a v Kraji Vysočina. Celkem projekt podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera stál již před dvě miliardy korun.

Bylo jich více a tady je výčet jen těch z poslední doby: MF DNES poukázala například na na to, že devět pracovníků IZIP si v roce 2009 rozdělilo na odměnách 59 milionů korun (více o štědrých odměnách čtěte tady). Audit IZIP uvedl, že firma převedla autorská práva ke knížkám na jinou společnost, v jejíž struktuře ale figurují stejní lidé jako v IZIPu (více o převedení práv čtěte zde). Navíc peníze z IZIP putovaly i do akcí, které se zdravím měly pramálo společného. IZIP za peníze pojišťovny pořádal například golfový turnaj pro prominentní hosty nebo sponzoroval symfonický orchestr (více o tocích peněz čtěte zde).

Česká televize loni odhalila, že Cabrnoch a Ouzký prodali své akcie švýcarské firmě se zahalenou vlastnickou strukturu. Prodej se udál v době, kdy se vědělo, že akcie bude skupovat VZP (více o transakci čtěte zde).

Ministr zdravotnictví Leoš Heger o internetových knížkách IZIP hovoří jako o kontroverzním projektu. Podle něj se v posledních měsících kauzy potvrzovaly. Heger iDNES.cz řekl, že rozhodnutí musel rozetnout i na základě výsledků pilotního testování knížek pacienta. Loni se rozjelo ve dvou krajích. To bylo už několikáté v řadě a VZP si od něj slibovala, že ukáže využitelnost IZIPu v praxi. Dosavadní materiály z testování podle Hegera ovšem ukázaly, že projekt nefunguje (rozhovor s ministrem Hegerem o IZIP čtěte zde).

Především prostřednictvím správní rady pojišťovny. Ta schvaluje důležité kroky managementu VZP a může mu prostou většinou hlasů uložit i rozvázání smluv s firmou IZIP. Při rozhodování správní rady hraje politika důležitou roli. Rada má třicet členů a jejich výběr je ryze politický. Deset členů nominuje vláda, ostatní místa si v ní "porcují" politické strany.

Hegera podpořil premiér a předseda ODS Petr Nečas, dá se tedy předpokládat, že záměr ukončit IZIP mohou prosazovat lidé dosazení vládou i ODS. Pro konec IZIP by měli hlasovat i poslanci a zástupci TOP 09, tedy strany, jejíž členem je i ministr zdravotnictví. Záměr by mohli podpořit také Věci veřejné a zástupci opozice, kteří IZIP navenek rovněž kritizují.

V systému je nyní uloženo zhruba 200 milionů zdravotních záznamů od 2,5 milionů pojištěnců VZP. S koncem IZIP se mazat nebudou a pacientům i lékařům zůstane možnost do nich nahlížet. iDNES.cz to řekl PR manažer firmy IZIP Marek Kuřina. Podle něj VZP ovšem ztratí možnost s daty nakládat.

"Bez souhlasu klientů není možné zdravotní záznamy převádět jinam, dokonce není možné ji ani postoupit VZP, protože podle uzavřených smluv patří klientům. Společnost IZIP je pouze spravuje a stará se o bezpečnost jejich uchovávání," uvedl Kuřina. Data by se podle něj smazala pouze tehdy, kdyby zanikla firma IZIP. "V případě, že by z nějakých v tuto chvíli neznámých důvodů společnost IZIP ukončila činnost, pak by všechny zdravotní záznamy byly vymazány, podobně jako je tomu v případě úmrtí klienta. K tomu nás zavazuje zákon o ochraně osobních údajů," dodal Kuřina.

Agentura ČTK ovšem upozornila na právní výklad, podle kterého práva k datům jdou za VZP, protože ta je spravuje prostřednictvím firmy IZIP.

Podle Kuřiny nikoliv. "Pokud by se tedy VZP po skončení pilotních programů v Kraji Vysočina a Karlovarském rozhodla projekt ukončit a dál se v něm neangažovat, neznamenalo by to zánik elektronických zdravotních knížek. Projekt by pokračoval dál stejně jako dosud, pouze by nebyl financován VZP, ale převzal by jej v tuto chvíli minoritní akcionář eHi eHealth International AG," vysvětlil mluvčí firmy IZIP.

Na to chybí jednoznačná odpověď. Pouze o elektronickou knížku pacienta nejspíš ale nepůjde. Rozsah smluv s IZIP je totiž širší. Firma pojišťovně například zajišťuje chod portálu VZP. "Portál je web, ale i spojení se všemi poskytovateli. Jdou přes něj veškerá vyúčtování," řekl iDNES.cz člen správní rady a bývalý Hegerův náměstek pro elektronizaci zdravotnictví Jiří Schlanger. Podle středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD) platí VZP za provoz portálu firmě IZIP ročně 70 milionů korun.

Podle Schlangera původní plán o ukončení smluv s IZIP počítá s tím, že závazky k IZIP budou vypovězeny do 30. června a až do konce letošního prosince bude plynout výpovědní lhůta. To podle Schlangera může znamenat, že se VZP ocitne bez portálu. "Do konce roku nemůžeme stihnout vybudovat nový portál. Neumožní nám to nová pravidla vypisování veřejných zakázek, podle kterých by nová soutěž trvala osm měsíců," míní Schlanger. Podle něj tak zbývají dvě řešení; buď vyjednat pokračování s firmou IZIP, nebo zajistit správu portálu přímo ve VZP. "To by stálo o několik desítek milionů korun více," tvrdí Schlanger.

Podle ministra zdravotnictví nikoli. "Nemyslím, že by tu bylo riziko arbitráží. Když vám prostě končí smlouva, tak se v projektu nemůže pokračovat," řekl iDNES.cz Heger. Podobného názoru jsou i někteří členové správní rady. Například poslanec za TOP 09 Jan Farský míní, že ze všech smluv, které ohledně IZIP viděl, nic takového nevyplývá. Další člen správní rady a poslanec za ODS Boris Šťastný tvrdí, že soudy nehrozí, protože VZP má ve firmě podíl.

Naopak spoluzakladatel firmy IZIP, europoslanec Miroslav Ouzký iDNES.cz řekl, že stát se může všechno. Opatrný je člen správní rady Jiří Schlanger. "Soudní spor se nedá nikdy vyloučit. Doufám ale, že to nenastane, protože dosavadní kroky pojišťovny vedly k tomu, že smluvní vztahy budou zrušeny," řekl iDNES.cz Schlanger.

Zatím ne. Pod ředitelem největší české zdravotní pojišťovny Pavlem Horákem se křeslo už několikrát zhouplo. Deklarace Věcí veřejných či opozice o jeho odvolání v minulých měsících bez větších problémů přežil, správní rada VZP totiž hlasování o jeho odvolání většinou nepustila ani na program jednání rady. Pro jeho odvolání by proto musela být silná politická vůle. A ta může nastat, pokud krok deklaruje Heger. Ten ovšem zatím ještě vyčkává. Hlavu Horáka, který VZP vede od dubna roku 2006, bude žádat až ve chvíli, kdy pojišťovna nesplní požadavky ze strany ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo je formuluje v následujících týdnech s tím, že úkoly povedou k většímu zprůhlednění finančních toků ve VZP. Kolik času Horák bude mít na jejich splnění, ministr zatím nechtěl říci. Horák se zatím k ukončení projektu IZIP nevyjádřil. Podrobněji je nekomentovala ani VZP.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...